Zöldség-Gyümölcs

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

Agrofórum Online

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

A yorkshire-i termelő, Annabel Makin-Jones, aki az Ocado, a Booths és a Harrods áruházakba is szállít epret, azt nyilatkozta, hogy a szupermarketek azzal fenyegetőztek, hogy a magasabb költségeik miatt az eredeti megállapodásban meghatározottnál kevesebb epret vesznek át.

Kisebbre szabják a kiszerelést, mert nem akarnak áttörni egy bizonyos árhatárt, vagy pedig két csomag epret 4,50 fontért (1900 forint) árulnak, miközben egy nagyobb kiszerelés [azonos mennyiség mellett] valójában 4 fontba (1700 forint) kerülne

– jelentette ki Makin-Jones, az Annabel’s Deliciously British alapítója.

A vásárló azt gondolhatja, hogy többet kap a pénzéért, de ez nem igaz.

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketje, a Tesco jelenleg a magasabb árkategóriájú „Finest” elnevezésű epret árulja 227 grammos kiszerelésben, 2,50 fontért (1055 forintért). Ezek a csomagok ugyanannyiba kerülnek, mint a szupermarket által tavaly raktáron tartott 300 grammos csomagok.

A szupermarketet ily módon az úgynevezett „zsugorítással” vádolják, amikor a cégek csökkentik a termékek méretét, miközben az ár változatlan marad. Az infláció megugrása miatt a zsugorítás széles körben elterjedt, mivel a szupermarketek és az élelmiszergyártók nem szívesen hárítják át a vásárlókra a nagyobb áremelkedéseket, amikor a saját költségeik megemelkednek. A brit vásárlók évente mintegy 87 000 tonna hazai termesztésű epret vásárolnak, a brit szezon hivatalosan május 1-jén kezdődött.

Az iparág szakértői szerint a csomagolási méretek között szezonális eltérés tapasztalható, mivel a brit termesztési szezon kezdete után ismét nagyobb csomagok kerülnek a kínálatba. Más kiskereskedők, köztük a Sainsbury’s és a Waitrose jelenleg nem forgalmazzák a nagyobb kiszerelésű csomagokat online.

Makin-Jones azonban azzal vádolta a szupermarket-szektort, hogy a kisebb kiszerelésű csomagokat arra használják, hogy az ártárgyalások során megszorongassák a termelőket.

Az üzletek semmiképpen sem akarnak többet fizetni a termelőknek

– jelentette ki Makin-Jones, aki azt is elmondta, hogy a vállalkozásának mintegy 13 százalékkal többet kell fizetnie, mint tavaly, hogy fedezni tudja a növekvő költségeket.

A termelők szerte az Egyesült Királyságban arra panaszkodnak, hogy a szupermarketekkel folytatott kemény áralkuk miatt a megélhetési válság miatt az ágazatban intenzív árháború kezdődött. A Sainsbury’s szerint a nagyobb méretű epres kiszerelés „különleges beszerzésű” terméknek minősül, amikor a termelőknél gyümölcsfelesleg van, míg a Waitrose szerint a nagyobb méretű csomagok akkor is kaphatók, amikor több gyümölcsnek van épp szezonja. 

Nagyobb kiszerelésű csomagokat kínálunk, amikor elérjük az eper főszezonját

– mondta a Waitrose szóvivője, majd hozzátette, hogy ezen a szemléleten idén sem változtatnak, mivel az a szándékuk, hogy nyáron is nagyobb kiszerelésű csomagokat kínáljanak.

Forrás: https://www.fpcfreshtalkdaily.co.uk/single-post/strawberry-punnets-are-getting-smaller-as-shrinkflation-hits-fruit-farmer-claims

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Üvegbe zárt gyümölcsök

2019. április 28. 09:32

A Quali-T Bt. a függőséget okozó lekvárokon túl bodzafeldolgozással is foglalkozik. Sőt, ez az, ami jelenleg a cég gazdálkodásának legerősebb pillérje. A biofeldolgozáson kívül ugyanis szinte a kezdetektől készítenek exportra bodzavirág szörpöt, melyet félkész termékként értékesítenek.

Mi rágja a füge leveleit?

2019. május 18. 05:18

K. Balázs kérdése: Fügefám levelein rágásnyomokat és világos színű fekete szemölcsös hernyókat találtam. Mi ez a kártevő és mit tehetek ellene?

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A brit gazdák nepáli és tádzsikisztáni gyümölcsszedőket keresnek

2023. május 15. 08:09

Bal Kumar Khatri korábban rizs és bab betakarításával foglalkozott szülőföldjén, Nepálban, és túravezető volt a Himaláján. Idén azonban a 26 éves férfi egy észak-nottinghamshire-i üvegházban dolgozik, ahol epret takarít be.