Zöldség-Gyümölcs

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

Agrofórum Online

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

A yorkshire-i termelő, Annabel Makin-Jones, aki az Ocado, a Booths és a Harrods áruházakba is szállít epret, azt nyilatkozta, hogy a szupermarketek azzal fenyegetőztek, hogy a magasabb költségeik miatt az eredeti megállapodásban meghatározottnál kevesebb epret vesznek át.

Kisebbre szabják a kiszerelést, mert nem akarnak áttörni egy bizonyos árhatárt, vagy pedig két csomag epret 4,50 fontért (1900 forint) árulnak, miközben egy nagyobb kiszerelés [azonos mennyiség mellett] valójában 4 fontba (1700 forint) kerülne

– jelentette ki Makin-Jones, az Annabel’s Deliciously British alapítója.

A vásárló azt gondolhatja, hogy többet kap a pénzéért, de ez nem igaz.

Nagy-Britannia legnagyobb szupermarketje, a Tesco jelenleg a magasabb árkategóriájú „Finest” elnevezésű epret árulja 227 grammos kiszerelésben, 2,50 fontért (1055 forintért). Ezek a csomagok ugyanannyiba kerülnek, mint a szupermarket által tavaly raktáron tartott 300 grammos csomagok.

A szupermarketet ily módon az úgynevezett „zsugorítással” vádolják, amikor a cégek csökkentik a termékek méretét, miközben az ár változatlan marad. Az infláció megugrása miatt a zsugorítás széles körben elterjedt, mivel a szupermarketek és az élelmiszergyártók nem szívesen hárítják át a vásárlókra a nagyobb áremelkedéseket, amikor a saját költségeik megemelkednek. A brit vásárlók évente mintegy 87 000 tonna hazai termesztésű epret vásárolnak, a brit szezon hivatalosan május 1-jén kezdődött.

Az iparág szakértői szerint a csomagolási méretek között szezonális eltérés tapasztalható, mivel a brit termesztési szezon kezdete után ismét nagyobb csomagok kerülnek a kínálatba. Más kiskereskedők, köztük a Sainsbury’s és a Waitrose jelenleg nem forgalmazzák a nagyobb kiszerelésű csomagokat online.

Makin-Jones azonban azzal vádolta a szupermarket-szektort, hogy a kisebb kiszerelésű csomagokat arra használják, hogy az ártárgyalások során megszorongassák a termelőket.

Az üzletek semmiképpen sem akarnak többet fizetni a termelőknek

– jelentette ki Makin-Jones, aki azt is elmondta, hogy a vállalkozásának mintegy 13 százalékkal többet kell fizetnie, mint tavaly, hogy fedezni tudja a növekvő költségeket.

A termelők szerte az Egyesült Királyságban arra panaszkodnak, hogy a szupermarketekkel folytatott kemény áralkuk miatt a megélhetési válság miatt az ágazatban intenzív árháború kezdődött. A Sainsbury’s szerint a nagyobb méretű epres kiszerelés „különleges beszerzésű” terméknek minősül, amikor a termelőknél gyümölcsfelesleg van, míg a Waitrose szerint a nagyobb méretű csomagok akkor is kaphatók, amikor több gyümölcsnek van épp szezonja. 

Nagyobb kiszerelésű csomagokat kínálunk, amikor elérjük az eper főszezonját

– mondta a Waitrose szóvivője, majd hozzátette, hogy ezen a szemléleten idén sem változtatnak, mivel az a szándékuk, hogy nyáron is nagyobb kiszerelésű csomagokat kínáljanak.

Forrás: https://www.fpcfreshtalkdaily.co.uk/single-post/strawberry-punnets-are-getting-smaller-as-shrinkflation-hits-fruit-farmer-claims

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.