Zöldség-Gyümölcs

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

Agrofórum Online

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozó, megújított szabályokról. Ez azonban rosszul érinti a zöldség-gyümölcs kategóriát, amelynek a műanyag csomagolást teljesen száműznie kellene.

Az EU környezetvédelmi szempontok alapján döntött

Az Európai Bizottság szerint az új intézkedések – amelyek a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) néven ismertek – növelik az élelmiszer-biztonságot és fellendítik a körforgásos gazdaságot. A megállapodás, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, 2030-ra

a csomagolások mennyiségének 5 százalékos, 2035-re 10 százalékos, 2040-re pedig 15 százalékos csökkentését írja elő.

Ezen belül külön szabályozás vonatkozna a műanyag csomagolási hulladékra. Ugyanis 2030. január 1-jétől betiltanának számos különböző egyszer használatos műanyag csomagolási formátumot, köztük a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolását is. Az iparági vezetők viszont úgy érzik, ezek a módosítások óriási károkat okoznak a szektornak, és nem értik, hogy miért csak a frisstermék-ágazatra vonatkoznak.

Az ágazat ebben a formában ellenzi

Philippe Binard, a Freshfel Europe ipari szövetség általános küldötte szerint a tilalom rosszul átgondolt, diszkriminatív és valószínűleg illegális. „Nem látjuk okát annak, hogy betiltsák a gyümölcsök és zöldségek csomagolását, különösen nem a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.