Zöldség-Gyümölcs

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

Agrofórum Online

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozó, megújított szabályokról. Ez azonban rosszul érinti a zöldség-gyümölcs kategóriát, amelynek a műanyag csomagolást teljesen száműznie kellene.

Az EU környezetvédelmi szempontok alapján döntött

Az Európai Bizottság szerint az új intézkedések – amelyek a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) néven ismertek – növelik az élelmiszer-biztonságot és fellendítik a körforgásos gazdaságot. A megállapodás, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, 2030-ra

a csomagolások mennyiségének 5 százalékos, 2035-re 10 százalékos, 2040-re pedig 15 százalékos csökkentését írja elő.

Ezen belül külön szabályozás vonatkozna a műanyag csomagolási hulladékra. Ugyanis 2030. január 1-jétől betiltanának számos különböző egyszer használatos műanyag csomagolási formátumot, köztük a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolását is. Az iparági vezetők viszont úgy érzik, ezek a módosítások óriási károkat okoznak a szektornak, és nem értik, hogy miért csak a frisstermék-ágazatra vonatkoznak.

Az ágazat ebben a formában ellenzi

Philippe Binard, a Freshfel Europe ipari szövetség általános küldötte szerint a tilalom rosszul átgondolt, diszkriminatív és valószínűleg illegális. „Nem látjuk okát annak, hogy betiltsák a gyümölcsök és zöldségek csomagolását, különösen nem a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

3 zöldség, amit ősszel is vethetünk

2021. szeptember 25. 15:38

Ki mondta, hogy ősszel nem lehet vetni zöldséget? Vannak bizony olyan zöldségfélék, amit kifejezetten ajánlott ősszel vetni, nemcsak télállósága miatt, hanem azért is, mert akkor a késő őszi időszakban is hozzájuthatunk általuk a friss zöldségekhez.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.