Zöldség-Gyümölcs

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

Agrofórum Online

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott a csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozó, megújított szabályokról. Ez azonban rosszul érinti a zöldség-gyümölcs kategóriát, amelynek a műanyag csomagolást teljesen száműznie kellene.

Az EU környezetvédelmi szempontok alapján döntött

Az Európai Bizottság szerint az új intézkedések – amelyek a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendelet (PPWR) néven ismertek – növelik az élelmiszer-biztonságot és fellendítik a körforgásos gazdaságot. A megállapodás, amelyet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, 2030-ra

a csomagolások mennyiségének 5 százalékos, 2035-re 10 százalékos, 2040-re pedig 15 százalékos csökkentését írja elő.

Ezen belül külön szabályozás vonatkozna a műanyag csomagolási hulladékra. Ugyanis 2030. január 1-jétől betiltanának számos különböző egyszer használatos műanyag csomagolási formátumot, köztük a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolását is. Az iparági vezetők viszont úgy érzik, ezek a módosítások óriási károkat okoznak a szektornak, és nem értik, hogy miért csak a frisstermék-ágazatra vonatkoznak.

Az ágazat ebben a formában ellenzi

Philippe Binard, a Freshfel Europe ipari szövetség általános küldötte szerint a tilalom rosszul átgondolt, diszkriminatív és valószínűleg illegális. „Nem látjuk okát annak, hogy betiltsák a gyümölcsök és zöldségek csomagolását, különösen nem a gyümölcsök és zöldségek műanyag csomagolását” – mondta.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.