16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

Büdös, de ellenállhatatlanul finom gyümölcs: a durián

Agrofórum Online

Jellegzetes – mondhatni büdös – szaga ellenére a durián rendkívül ízletes és hihetetlenül tápláló gyümölcs.

Kevés gyümölcs örvend rossz hírnévnek, azonban a durián, a „gyümölcsök királya” vitathatatlanul az első helyen áll a képzeletbeli lista élén.

Olyannyira, hogy számos légitársaság, köztük az Air New Zealand és a China Southern Airlines is kitiltotta a járatairól ezt a gyümölcsöt (pontosabban a fogyasztását). Ennek ellenére mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer az életében.

Bár kissé túlzónak tűnhet ez a döntés, úgy tűnik, indokolt volt. 2018-ban egy indonéziai repülőgép visszafordult és leszállt az indulási helyen – egy durián miatt.

Hogy miért? Mert az utasok rosszul lettek a gyümölcsből áradó bűzből, ezért a légitársaság úgy döntött, nem kockáztatják emiatt az utasok testi épségét és közérzetét a többórás repülőút alatt.

Olyan büdös, mint a disznóürülék

A durián extrém büdös. Egyesek disznóürülékhez, mások pedig a New York-i hőségben rothadó kukák bűzéhez hasonlítják. Ennek ellenére a durián rendkívül népszerű gyümölcs. Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban rendszeresen fogyasztják. Sőt, az utóbbi évtizedekben Kínában is megnőtt a népszerűsége.

S hogy az emberek miért esznek olyasvalamit, aminek szemétszaga van? Nos azért, mert a durián íze kifejezetten finom, az állaga lágy és pudingos jellegű, az íze pedig hasonlít a frissen főzött karamellára.

A durián a szaga és az íze miatt rendkívül megosztó, ezért nincs rá garancia, hogy ha egyszer megkóstoljuk, biztosan szeretni fogjuk. Azonban nem tudhatjuk meg mindezt, amíg ki nem próbáltuk.

Milyen a durián gyümölcs?

A durián egy Délkelet-Ázsiában őshonos trópusi gyümölcs, de más trópusi régiókban is termesztik. A legelterjedtebb fajta, a Durio zibethinus, amelynek külső héja vastag és tüskés.

Belül azonban az ehető gyümölcshús krémszínű, és nagy magokat tartalmaz. Ezeket általában kikaparják belőle és a gyümölcsöt nyersen fogyasztják, illetve desszertekbe és turmixokba is bele lehet tenni.

Milyen hatással van a durián a testre?

Lehet, hogy a durián bűze kellemetlen, de a tápanyagtartalma egyedülálló. Tulajdonképpen ez a világ egyik legtáplálóbb gyümölcse.

Tele van rosttal (egy csészében kb. 9 g), és emellett rengeteg szénhidrátot, fehérjét, C-vitamint (egy csésze a napi érték kb. 80%-át), valamint B6-vitamint és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a tiamin, a riboflavin és a magnézium.

Emellett a durián olyan hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, mint a karotinoidok és flavonoidok, amelyek antioxidatív hatással vannak a szervezetre.

Segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek idővel krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez és daganatos betegségekhez vezethetnek. A durián rendszeres fogyasztása segíthet megállítani a mellrák terjedését, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – legalábbis a jelenlegi kutatások szerint.

Hol lehet megvásárolni?

Magyarországon a durián számos helyen (ázsiai és thai boltokban) és online is megvásárolható. Általában jellemzően fagyasztott formában juthatunk hozzá. Egy fél kilós doboz közel 15 000 Ft-ba kerül.

Mit készíthetünk a duriánból?

Panna cottát, pudingot, fagylaltot, gyümölcsrizst, hideg gyümölcslevest, sajttortát, és bármilyen hideg desszertet. A felhasználása hasonló a barackhoz és a dinnyefélékhez.

Durián panna cotta

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztej
  • 200 ml víz
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál agar-agar por
  • 150 g durián (gyümölcshús)
  • egy csipet kurkuma (a szép sárga szín érdekében)

Elkészítés:

  1. A durián húsát kivágjuk, kimagozzuk, a gyümölcsöt pépesre turmixoljuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a kókusztejet, a vizet, a cukrot és az agar-agart. Közepes lángon felmelegítjük, kevergetjük, amíg az agar-agar teljesen fel nem oldódik (ez kb. 5 perc).
  3. Lehúzzuk a lábast, majd hozzáadjuk a duriánt és a kurkumát. Ezt követően alaposan összekeverjük. A keveréket szilikon formába öntjük, majd kihűtjük. Ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, akkor a hűtőbe tesszük pár órára, amíg megdermed. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, és mézzel, vagy édes biosziruppal meglocsoljuk.

A gyümölcs felnyitása után érkeznek a páratlan reakciók:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

Fanyarka a kertben: miért érdemes ültetni?

2025. május 22. 05:40

Különleges megjelenésével, ízletes termésével és igénytelenségével kiváló választás lehet a fanyarka azok számára, akik egy könnyen gondozható, de sokoldalú növénnyel szeretnék gazdagítani kertjüket.