Zöldség-Gyümölcs

Büdös, de ellenállhatatlanul finom gyümölcs: a durián

Agrofórum Online

Jellegzetes – mondhatni büdös – szaga ellenére a durián rendkívül ízletes és hihetetlenül tápláló gyümölcs.

Kevés gyümölcs örvend rossz hírnévnek, azonban a durián, a „gyümölcsök királya” vitathatatlanul az első helyen áll a képzeletbeli lista élén.

Olyannyira, hogy számos légitársaság, köztük az Air New Zealand és a China Southern Airlines is kitiltotta a járatairól ezt a gyümölcsöt (pontosabban a fogyasztását). Ennek ellenére mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer az életében.

Bár kissé túlzónak tűnhet ez a döntés, úgy tűnik, indokolt volt. 2018-ban egy indonéziai repülőgép visszafordult és leszállt az indulási helyen – egy durián miatt.

Hogy miért? Mert az utasok rosszul lettek a gyümölcsből áradó bűzből, ezért a légitársaság úgy döntött, nem kockáztatják emiatt az utasok testi épségét és közérzetét a többórás repülőút alatt.

Olyan büdös, mint a disznóürülék

A durián extrém büdös. Egyesek disznóürülékhez, mások pedig a New York-i hőségben rothadó kukák bűzéhez hasonlítják. Ennek ellenére a durián rendkívül népszerű gyümölcs. Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban rendszeresen fogyasztják. Sőt, az utóbbi évtizedekben Kínában is megnőtt a népszerűsége.

S hogy az emberek miért esznek olyasvalamit, aminek szemétszaga van? Nos azért, mert a durián íze kifejezetten finom, az állaga lágy és pudingos jellegű, az íze pedig hasonlít a frissen főzött karamellára.

A durián a szaga és az íze miatt rendkívül megosztó, ezért nincs rá garancia, hogy ha egyszer megkóstoljuk, biztosan szeretni fogjuk. Azonban nem tudhatjuk meg mindezt, amíg ki nem próbáltuk.

Milyen a durián gyümölcs?

A durián egy Délkelet-Ázsiában őshonos trópusi gyümölcs, de más trópusi régiókban is termesztik. A legelterjedtebb fajta, a Durio zibethinus, amelynek külső héja vastag és tüskés.

Belül azonban az ehető gyümölcshús krémszínű, és nagy magokat tartalmaz. Ezeket általában kikaparják belőle és a gyümölcsöt nyersen fogyasztják, illetve desszertekbe és turmixokba is bele lehet tenni.

Milyen hatással van a durián a testre?

Lehet, hogy a durián bűze kellemetlen, de a tápanyagtartalma egyedülálló. Tulajdonképpen ez a világ egyik legtáplálóbb gyümölcse.

Tele van rosttal (egy csészében kb. 9 g), és emellett rengeteg szénhidrátot, fehérjét, C-vitamint (egy csésze a napi érték kb. 80%-át), valamint B6-vitamint és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a tiamin, a riboflavin és a magnézium.

Emellett a durián olyan hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, mint a karotinoidok és flavonoidok, amelyek antioxidatív hatással vannak a szervezetre.

Segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek idővel krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez és daganatos betegségekhez vezethetnek. A durián rendszeres fogyasztása segíthet megállítani a mellrák terjedését, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – legalábbis a jelenlegi kutatások szerint.

Hol lehet megvásárolni?

Magyarországon a durián számos helyen (ázsiai és thai boltokban) és online is megvásárolható. Általában jellemzően fagyasztott formában juthatunk hozzá. Egy fél kilós doboz közel 15 000 Ft-ba kerül.

Mit készíthetünk a duriánból?

Panna cottát, pudingot, fagylaltot, gyümölcsrizst, hideg gyümölcslevest, sajttortát, és bármilyen hideg desszertet. A felhasználása hasonló a barackhoz és a dinnyefélékhez.

Durián panna cotta

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztej
  • 200 ml víz
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál agar-agar por
  • 150 g durián (gyümölcshús)
  • egy csipet kurkuma (a szép sárga szín érdekében)

Elkészítés:

  1. A durián húsát kivágjuk, kimagozzuk, a gyümölcsöt pépesre turmixoljuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a kókusztejet, a vizet, a cukrot és az agar-agart. Közepes lángon felmelegítjük, kevergetjük, amíg az agar-agar teljesen fel nem oldódik (ez kb. 5 perc).
  3. Lehúzzuk a lábast, majd hozzáadjuk a duriánt és a kurkumát. Ezt követően alaposan összekeverjük. A keveréket szilikon formába öntjük, majd kihűtjük. Ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, akkor a hűtőbe tesszük pár órára, amíg megdermed. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, és mézzel, vagy édes biosziruppal meglocsoljuk.

A gyümölcs felnyitása után érkeznek a páratlan reakciók:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2018. április 1. 11:04

Jelenleg a hazai őszibarack-termesztésben alapvetően kétféle koronaforma az irányadó. A nyitott koronák közül a váza, a központi tengelyesek közül pedig a karcsú orsó.

Klímaváltozás: talán pozitív hatásokkal is számolhatunk

2020. május 16. 10:35

A szakértők álláspontja szerint, a klímaváltozástól nem kell tartani, hiszen a múltban lezajlott jelenségeket vizsgálva több pozitív hozadéka is volt az egyes éghajlati változásoknak.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.