32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Zöldség-Gyümölcs

Büdös, de ellenállhatatlanul finom gyümölcs: a durián

Agrofórum Online

Jellegzetes – mondhatni büdös – szaga ellenére a durián rendkívül ízletes és hihetetlenül tápláló gyümölcs.

Kevés gyümölcs örvend rossz hírnévnek, azonban a durián, a „gyümölcsök királya” vitathatatlanul az első helyen áll a képzeletbeli lista élén.

Olyannyira, hogy számos légitársaság, köztük az Air New Zealand és a China Southern Airlines is kitiltotta a járatairól ezt a gyümölcsöt (pontosabban a fogyasztását). Ennek ellenére mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer az életében.

Bár kissé túlzónak tűnhet ez a döntés, úgy tűnik, indokolt volt. 2018-ban egy indonéziai repülőgép visszafordult és leszállt az indulási helyen – egy durián miatt.

Hogy miért? Mert az utasok rosszul lettek a gyümölcsből áradó bűzből, ezért a légitársaság úgy döntött, nem kockáztatják emiatt az utasok testi épségét és közérzetét a többórás repülőút alatt.

Olyan büdös, mint a disznóürülék

A durián extrém büdös. Egyesek disznóürülékhez, mások pedig a New York-i hőségben rothadó kukák bűzéhez hasonlítják. Ennek ellenére a durián rendkívül népszerű gyümölcs. Thaiföldön, Malajziában és Szingapúrban rendszeresen fogyasztják. Sőt, az utóbbi évtizedekben Kínában is megnőtt a népszerűsége.

S hogy az emberek miért esznek olyasvalamit, aminek szemétszaga van? Nos azért, mert a durián íze kifejezetten finom, az állaga lágy és pudingos jellegű, az íze pedig hasonlít a frissen főzött karamellára.

A durián a szaga és az íze miatt rendkívül megosztó, ezért nincs rá garancia, hogy ha egyszer megkóstoljuk, biztosan szeretni fogjuk. Azonban nem tudhatjuk meg mindezt, amíg ki nem próbáltuk.

Milyen a durián gyümölcs?

A durián egy Délkelet-Ázsiában őshonos trópusi gyümölcs, de más trópusi régiókban is termesztik. A legelterjedtebb fajta, a Durio zibethinus, amelynek külső héja vastag és tüskés.

Belül azonban az ehető gyümölcshús krémszínű, és nagy magokat tartalmaz. Ezeket általában kikaparják belőle és a gyümölcsöt nyersen fogyasztják, illetve desszertekbe és turmixokba is bele lehet tenni.

Milyen hatással van a durián a testre?

Lehet, hogy a durián bűze kellemetlen, de a tápanyagtartalma egyedülálló. Tulajdonképpen ez a világ egyik legtáplálóbb gyümölcse.

Tele van rosttal (egy csészében kb. 9 g), és emellett rengeteg szénhidrátot, fehérjét, C-vitamint (egy csésze a napi érték kb. 80%-át), valamint B6-vitamint és olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a tiamin, a riboflavin és a magnézium.

Emellett a durián olyan hasznos növényi vegyületeket tartalmaz, mint a karotinoidok és flavonoidok, amelyek antioxidatív hatással vannak a szervezetre.

Segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek idővel krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez és daganatos betegségekhez vezethetnek. A durián rendszeres fogyasztása segíthet megállítani a mellrák terjedését, és csökkentheti a szívbetegségek kockázatát – legalábbis a jelenlegi kutatások szerint.

Hol lehet megvásárolni?

Magyarországon a durián számos helyen (ázsiai és thai boltokban) és online is megvásárolható. Általában jellemzően fagyasztott formában juthatunk hozzá. Egy fél kilós doboz közel 15 000 Ft-ba kerül.

Mit készíthetünk a duriánból?

Panna cottát, pudingot, fagylaltot, gyümölcsrizst, hideg gyümölcslevest, sajttortát, és bármilyen hideg desszertet. A felhasználása hasonló a barackhoz és a dinnyefélékhez.

Durián panna cotta

Hozzávalók:

  • 400 ml kókusztej
  • 200 ml víz
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál agar-agar por
  • 150 g durián (gyümölcshús)
  • egy csipet kurkuma (a szép sárga szín érdekében)

Elkészítés:

  1. A durián húsát kivágjuk, kimagozzuk, a gyümölcsöt pépesre turmixoljuk.
  2. Egy tálban összekeverjük a kókusztejet, a vizet, a cukrot és az agar-agart. Közepes lángon felmelegítjük, kevergetjük, amíg az agar-agar teljesen fel nem oldódik (ez kb. 5 perc).
  3. Lehúzzuk a lábast, majd hozzáadjuk a duriánt és a kurkumát. Ezt követően alaposan összekeverjük. A keveréket szilikon formába öntjük, majd kihűtjük. Ha már szoba-hőmérsékletűre hűlt, akkor a hűtőbe tesszük pár órára, amíg megdermed. Tálalás előtt kiborítjuk a formából, és mézzel, vagy édes biosziruppal meglocsoljuk.

A gyümölcs felnyitása után érkeznek a páratlan reakciók:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A tél végi metszés alapozza meg a gyümölcsfák terméshozamát!

2025. március 14. 05:40

Íme néhány fő előnye, ami miatt javasolt a tél végi metszés!

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Mi a leghatékonyabb védekezési technológia körte-levélbolha ellen?

2019. február 27. 04:44

B. Attila kérdése: Mi a leghatékonyabb védekezési technológia körte-levélbolha ellen?