22℃ 10℃
április 21. Konrád, Zelmira, Anzelm
Zöldség-Gyümölcs

Csemegekukorica- és zöldborsótermesztők, hogyan tovább?

Debreceni Egyetem Sajtóközpont

A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián magasan képzett ágazati szakemberek és döntéshozók osztották meg tapasztalataikat.

Drasztikusan csökkent az előző évhez képest a csemegekukorica és zöldborsó termelői ára, ez pedig nagyon rossz helyzetbe hozta a termelőket – hangzott el a Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös konferenciáján. A szakemberek szerint az ágazat azonnali összefogására van szükség, mivel ez a gazdasági helyzet hosszú távon negatívan befolyásolhatja az eddig stabil agrárterület jövőképét.

A piaci helyzet rossz irányba változik

Hazánkban csaknem 30-35 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát és 18-20 ezer hektáron zöldborsót. A két kultúra együttesen a hazai zöldségtermő területek mintegy 60 százalékát adja.

„A zöldség-gyümölcs ágazat csemegekukorica- és zöldborsó-termékpályájának átrendeződését figyelhetjük meg, a keresleti piacot felváltotta a kínálati piac, emellett folyamatosan csökken a fogyasztás. Ezt a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a jelenlegi geopolitikai események hatására több piacot is vesztett az ágazat. A Debreceni Egyetem konferenciájával szeretné segíteni a termelőket és a feldolgozókat, hiszen ebből a helyzetből csakis összefogással lehet kilábalni” – mondta a konferencia megnyitóján Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes
Harsányi Endre agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes

Az egyetem gyakorlati eredményekkel támogatja a termelőket

Stündl László, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja a szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a debreceni agrárkaron az oktatás mellett a kutatás-fejlesztés, illetve a tudományos eredmények átadása, disszeminációja is rendkívül fontos.

„A térség vállalkozóinak, termelőinek, alapanyag-előállítóinak és élelmiszer-feldolgozóinak szükségük van a korszerű ismeretekre, amelyek segítik a versenyképességüket, illetve piaci lehetőségeiket. Ennek az elvárásnak igyekszünk megfelelni. Több, az ágazatot érintő kutatást végeznek szakembereink, az eredményeinket pedig a gyakorlatban is alkalmazzuk. Csaknem 200 hektáron gazdálkodunk a tangazdaságunkban, termelünk csemegekukoricát és zöldborsót is konvencionális és ökológiai körülmények között. Elmondhatjuk, hogy a teljes oktatási és innovációs termékpálya a birtokunkban van” – fejtette ki a kari vezető.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja
Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja

Árzuhanás és termőterület-csökkenés

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője előadásában elmondta: a csemegekukorica termelői ára jelenleg 50-55 forint, a zöldborsóé 120-130 forint/kilogramm. A tavalyi árakhoz képest ez a csemegekukorica ára esetében 50, míg a zöldborsó esetében 40 százalékos csökkenést jelent.

„Az árak bezuhanása mellett a termőterületek drasztikus csökkenése is megfigyelhető már hazánkban, a csemegét 30 százalékkal, míg a hüvelyest 50 százalékkal kisebb területen termelik. A kedvezőtlen gazdasági helyzet emellett a feldolgozópiacra is nagy hatást gyakorol. Ugyanis mindkét növény a feldolgozóipar meghatározó alapanyaga, háromnegyed részben a konzervipar, egynegyed részben a hűtőipar használja fel” – jelentette ki az agrárkar egyetemi docense.

Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője
Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, a DE MÉK Kertészettudományi Intézet vezetője

Apáti Ferenc úgy fogalmazott: az ágazatban jelenleg fennálló helyzetre rövid távon nincs megoldás.

„Mindkét fél, a termelők és a feldolgozóipar számára is közös cél, hogy magas hozamokkal kiváló minőséget a lehető lealacsonyabb önköltségi áron állítson elő. Ehhez azonban szükség van a legfrissebb termelési és technológiai információkra is, ezek átadásáért szerveztük meg a konferenciánkat. A feladatunk, hogy leültessük az ágazat szereplőit, segítve a piac átláthatóságát és a jövő évi termelői és feldolgozópiaci zökkenőmentes egyeztetéseket” – tette hozzá Apáti Ferenc.

Forrás: Debreceni Egyetem Sajtóközpont – ÉE

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Folyamatosan emelkedik a fagyasztott csemegekukorica piaci ára

2019. április 5. 08:34

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából.

Precíziós öntözéstől a sorpermetezésig - Így spórolnak meg milliókat a Lipták Farmon

2019. február 21. 13:03

A Lipták Farmon évente több millió forintot spórolnak meg, a precíziós gazdálkodáshoz vásárolt gépek így nagyjából négy év alatt megtérülnek.

Gépészet Videó

A Kecskeméti Konzerv kapacitásbővítő fejlesztéseit támogatta a kormány

2022. június 21. 15:18

A zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó Kecskeméti Konzerv Kft. 3,3 milliárd forint összegű kapacitásbővítő fejlesztését a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal segítette.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.