8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

Drágán mérik majd a magyar szamócát? Egy biztos, jó termés várható idén

NAK / FruitVeB

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.

A fűtött fóliás szamócaszürettel elkezdődött a hazai gyümölcsszezon már április elején. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején – az időjárás függvényében – a szabadföli ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.

A szakemberek szerint a virágzás, kötődés megfelelő volt az idén, jóllehet az elmúlt napok éjszakai lehűlései okoztak kisebb fagykárosodásokat a szabadföldi ültetvényekben, illetve a hűvös idő visszafogta az állományok fejlődését és az érési folyamatokat.

Összességében azonban eddig egészen jók a terméskilátások, és a hét végétől visszatér a meleg, napos idő is.

A szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között.

A hazai finomabb

A magyar szamóca ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől.

Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik.

Hazánkban mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak.

A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart.

Nem eper, hanem szamóca

A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik.

A szamóca több szempontból is a „legek” gyümölcstermő növénye. Érésben a legelső gyümölcstermő növény, amely hazánkban megterem, így érthető módon minden évben nagy várakozás előzi meg a szezont.

Ez az egyetlen évelő, lágyszárú gyümölcsünk, amit a legrövidebb ideig tartunk termesztésben – csupán 1-3 évig –, mert rendkívül gyorsan elöregszik. A legkisebb termetű gyümölcstermő növényünk, szinte önmagától képes szaporodni, indanövényei legyökeresedésével, így akár házikertben is minden további nehézség nélkül, könnyen termesztehető.

Az egyetlen gyümölcstermő növényünk, amely akár egy balkon ládában is megél, így a legkisebb kertben, vagy teraszon, erkélyen is lehetőséget teremt friss gyümölcs termesztésére. Fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a narancs C-vitamin tartalmával.

Ha nagyobb mennyiségben, befőzési, konzerválási céllal szeretnénk szamócát beszerezni, válasszuk az erre szakosodott „Szedd magad” értékesítési formát kínáló gazdaságokat, ahol magunk szüretelhetjük le a friss gyümölcsöt, ami nem mellesleg kellemes szabadtéri, élményben gazdag szabadidős tevékenység is egyben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Mégis elfagyott, pedig betakartam!

2023. szeptember 22. 08:10

Lassan vége szeptembernek, és elmúlik a Vénasszonyok nyara is, elmúlnak a napsütéses, nappal kellemesen meleg, éjjel enyhén hűvös napok. Hogy mit hoz az október, azt nem lehet megjósolni, nem tudható, hogy a még talpon álló paprika, a gombabetegségektől megmenekült paradicsom, a másodvetésű bokorbab meddig bírja, vagy a Halottak napjára ültetett krizantém megmarad-e.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására I.: zöldbab hajtatás

2023. június 30. 09:10

A zöldbabot a fogyasztók, mint tipikus szabadföldi zöldségnövényt ismerik, kertészek között is kevesen vannak, akik már láttak vagy hallottak a zöldbab hajtatásáról.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVI. – Étkezési paprika hajtatása, II. rész

2024. március 27. 11:10

A paprika igénye szerinti táplálásával, illetve öntözésével, valamint a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a paprika termésmennyiségét, javítja a minőségét és a termésbiztonságát.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVII. – Étkezési paprika hajtatása, III. rész

2024. március 28. 11:10

A paprika ápolása kevesebb munkával jár, mint a paradicsomé, de a támrendszer mellett nevelté hasonlít a paradicsomhoz, rendszeresen kell a zsineghez rögzíteni, oldalhajtásait metszeni, esetleg levelezni.