Zöldség-Gyümölcs

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

infostart.hu

Az eper mellett a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke azok után, hogy egy epertermelő szerint a piacon sokak szeme láttára csomagolják át a görög és spanyol epret "magyarrá".

Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke számos termelővel tartja a kapcsolatot, és kapott mobiltelefonnal készített videókat arról, ahogy zajlik a gyümölcsök, zöldségek átmagyarítása.

„Helyi kis piacokon van olyan tapasztalat, hogy a kiskereskedő megveszi a nagybani piacon a például görög import epret, és nem írja rá, honnan van, pedig kötelező lenne. A fő probléma ezzel, hogy sokszor olyan áru jön be külföldről, ami valamiért ott nem kerülhetett polcokra. Nem lehet elképzelni, hogy Spanyolországban is ilyen olcsón tudjanak epret eladni, mint Magyarországon, magasabb munkabér mellett” – vélekedett az InfoRádiónak Csizmadia György azok után, hogy egy epertermelő a 24.hu portálnak a folyamat részleteiről nyilatkozott.

Úgy látja, az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Arról, hogy más gyümölcsnél is előállhat-e a probléma, azt mondta:

„A görögdinnyével szokott lenni az a helyzet, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik Magyarországon.”
A zöldségeknél is van egy „tipikus termék”, a fehér paprika, ahol markánsan megjelenik egy bizonyos árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket – mutatott rá Csizmadia György.

Szerinte nehézséget jelent a lebuktatásban, hogy ha ellenőrzés van egy piacon, annak a híre azonnal körbeér.

„Rajtaütésszerű, kommandós jellegű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám ennek a gyakorlata emberhiány miatt nem jellemző, nem lehetséges.”

Ám a fogyasztó tehet azért, hogy ne verjék át: szagoljon bele a vásárló az eperbe, és hogyha annak frisseper-illata van, akkor az biztosan friss, magyar szedés. Másik lehetőség, hogy jól nézzünk a stand mögé, ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, lehet gyanakodni. Egy harmadik lehetőség, hogy ha nem jó a gyümölcs íze, más termelőhöz kell menni vagy panaszt tenni.

Csizmadia György szerint a magyar fogyasztó ma inkább olyan, hogy kevesebbet vásárol gyümölcsből, de az legyen jóízű, de vannak olyanok is, akik kevesebbet fizetnek, de nekik is jár, hogy tudják, mit vesznek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Palántanevelésben használatos takaróföldek: perlit, zeolit, vermikulit

2020. február 8. 06:36

A takaróföld kiváló víztartó képességénél fogva óvja a magot, majd a csíranövényt a kiszáradástól, amíg a csíragyök nem fejleszt vízfelvételre alkalmas gyökereket.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.