31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Zöldség-Gyümölcs

Érdemesebb piacon vásárolt hazai szamócát enni

Magyar Idők

Huszonkét, hazai szupermarketben árult szamóca növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) - írja a Magyar Idők.

A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti gyümölcsben többször annyi vegyszer is lehet, mint a piaciban.

A fogyasztóvédők a laboratóriumi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találták meg a földi eperben. A felmérésben a mintákat két különböző időszakban szerezték be, mert arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között.

A vizsgálat első körében, április közepén nyolc szupermarketben vásároltak gyümölcsöt, amelyek mindegyike import primőr áru volt. A második, május közepi mintavételbe bekerült nyolc szupermarketben és hat piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a pia­con vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtak támaszkodni – jelezte a TVE.

A vizsgált 22 szamóca közül 19-ben a laborvizsgálat növényvédőszer-maradványokat mutatott ki, ám mindegyik jócskán az EU-s határérték alatt volt.

A szakértők szerint azonban ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az úgynevezett koktélhatás miatt a kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat. A felmérés során két, piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földi eperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr terméké­ben egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális ponttal zárták az értékelést.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Emelkedett a növényvédő szerek értékesítési ára

2023. május 2. 12:10

A növényvédő szerek értékesítési ára átlagosan 22,3 százalékkal emelkedett – hívja fel a figyelmet az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).

Növényvédőszer-változások: érdemes követni!

2025. február 26. 12:10

A 2025-ös szerjegyzék most sokkal vaskosabb annak dacára, hogy a szerkivonások korát éljük. Érdemes forgatni a növényvédősök ,,Bibliáját", mert számos hasznos információt tartalmaz.

Papír csomagolóanyag, biológiai növényvédelem - példaértékű fejlesztési irány

2021. május 30. 05:39

A francia Savéol szövetkezet egy egész sor paradicsomban felhasználható peszticidmentes növényvédelmi megoldást kínál.