15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Zöldség-Gyümölcs

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

Agrofórum Online

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

A Mezőgazdasági és Biológiai Mérnöki Tanszék végzős hallgatója, Jiangshan Wang olyan projekttel akart foglalkozni, amiről tudta, milliók élelmezését befolyásolja majd. Miután Amerikában megugrott a friss gyümölcsök és saláták visszahívásának száma, Wang csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja az, hogy még a piacra kerülés előtt kimutassa a termékek esetleges fekáliás szennyezettségét.

Amikor állati vagy emberi hulladék kerül egy nyílt mezőre, betegséget okozó mikrobákat hagyhat a növényeken. Ezek több forrásból származhatnak: a közeli állattartó telepekről, a trágyaként használt, nem megfelelően feldolgozott trágyából, sőt a vadon élő állatok ürülékéből is (hiszen azok is áthaladnak a gazdaságokon és kerteken). A szél, a víz és az állatok mozgása lehetővé teheti, hogy a kórokozók egyik növényről a másikra kerüljenek.

Sűrűsödő áruvisszahívások

A fekáliás szennyeződések szántóföldi kimutatására vonatkozó irányelvek még mindig nagyrészt a látható, nem számszerűsíthető megfigyeléseken alapulnak, ami az amerikai piacokon szennyezett árukhoz és visszahívásokhoz vezetett.

Wang megvizsgálta, hogyan tesztelik például a vizet. A vízben van egy biztonságos szintje a Bacteroidalesnek, és van egy küszöbérték, amely felett ez a mennyiség azt mutatja, hogy veszélyes áruról van szó.

A Bacteroidales egy olyan baktériumfajta, amely csak melegvérű állatok bélrendszerében fordul elő rendszeresen nagy mennyiségben. Bár a Bacteroidales önmagában nem patogén, magas szintje székletszennyezésre és a rendszerben lévő rokon kórokozók lehetőségére utal.

Teszt a lelke mindennek

A szakemberek kétféle tesztet fejlesztett ki, amelyek a Bacteroidales DNS-ét mutatják ki a növényeken. Az egyik a qPCR-t használja, de csak laboratóriumban lehet elvégezni. Nemrégiben ezt a technikát alkalmazták olyan alapszintű mérések elvégzésére, amelyek a Bacteroidales háttér szintjét jelzik a szigorúan szabályozott kereskedelmi célú római salátát termő földeken.

Jelenleg a tudósok arra összpontosítanak, hogy a teszteket kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tegyék a termesztők számára. 

Annak ellenére, hogy sok állat bélrendszerében gyakori, minden egyes gazdaszervezetben kissé eltérő Bacteroidales van jelen. Ez a fajok közötti apró változás kimutatható a baktériumok DNS-ében, és ez felhasználható annak nyomon követésére, hogy honnan származik a székletszennyezés, és esélyt ad a termelőknek a problémák megoldására.

Az időjárási adatok és a mintázatfelismerő metaadatok felhasználásával azt is vizsgálják, hogyan lehet megjósolni a székletszennyezés szempontjából leginkább veszélyeztetett területeket. A remények szerint a számítógépes modellezés segítségével végül egy nyilvános adatbázist lehet létrehozni, ahol a termelők megnézhetik a földjeiken a becsült kockázatot, hogy még a vetés előtt döntéseket hozhassanak a szükséges kezelésekről.

(Fotó: annatompe/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Miért szárad el a fóliában nevelt saláta levelének széle?

2024. április 19. 04:36

Szeretném a segítségüket kérni egy kérdés megválaszolásában. Miért szárad el a fóliában nevelt fejes saláta levelének a széle?