Zöldség-Gyümölcs

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

Agrofórum Online

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

A Mezőgazdasági és Biológiai Mérnöki Tanszék végzős hallgatója, Jiangshan Wang olyan projekttel akart foglalkozni, amiről tudta, milliók élelmezését befolyásolja majd. Miután Amerikában megugrott a friss gyümölcsök és saláták visszahívásának száma, Wang csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja az, hogy még a piacra kerülés előtt kimutassa a termékek esetleges fekáliás szennyezettségét.

Amikor állati vagy emberi hulladék kerül egy nyílt mezőre, betegséget okozó mikrobákat hagyhat a növényeken. Ezek több forrásból származhatnak: a közeli állattartó telepekről, a trágyaként használt, nem megfelelően feldolgozott trágyából, sőt a vadon élő állatok ürülékéből is (hiszen azok is áthaladnak a gazdaságokon és kerteken). A szél, a víz és az állatok mozgása lehetővé teheti, hogy a kórokozók egyik növényről a másikra kerüljenek.

Sűrűsödő áruvisszahívások

A fekáliás szennyeződések szántóföldi kimutatására vonatkozó irányelvek még mindig nagyrészt a látható, nem számszerűsíthető megfigyeléseken alapulnak, ami az amerikai piacokon szennyezett árukhoz és visszahívásokhoz vezetett.

Wang megvizsgálta, hogyan tesztelik például a vizet. A vízben van egy biztonságos szintje a Bacteroidalesnek, és van egy küszöbérték, amely felett ez a mennyiség azt mutatja, hogy veszélyes áruról van szó.

A Bacteroidales egy olyan baktériumfajta, amely csak melegvérű állatok bélrendszerében fordul elő rendszeresen nagy mennyiségben. Bár a Bacteroidales önmagában nem patogén, magas szintje székletszennyezésre és a rendszerben lévő rokon kórokozók lehetőségére utal.

Teszt a lelke mindennek

A szakemberek kétféle tesztet fejlesztett ki, amelyek a Bacteroidales DNS-ét mutatják ki a növényeken. Az egyik a qPCR-t használja, de csak laboratóriumban lehet elvégezni. Nemrégiben ezt a technikát alkalmazták olyan alapszintű mérések elvégzésére, amelyek a Bacteroidales háttér szintjét jelzik a szigorúan szabályozott kereskedelmi célú római salátát termő földeken.

Jelenleg a tudósok arra összpontosítanak, hogy a teszteket kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tegyék a termesztők számára. 

Annak ellenére, hogy sok állat bélrendszerében gyakori, minden egyes gazdaszervezetben kissé eltérő Bacteroidales van jelen. Ez a fajok közötti apró változás kimutatható a baktériumok DNS-ében, és ez felhasználható annak nyomon követésére, hogy honnan származik a székletszennyezés, és esélyt ad a termelőknek a problémák megoldására.

Az időjárási adatok és a mintázatfelismerő metaadatok felhasználásával azt is vizsgálják, hogyan lehet megjósolni a székletszennyezés szempontjából leginkább veszélyeztetett területeket. A remények szerint a számítógépes modellezés segítségével végül egy nyilvános adatbázist lehet létrehozni, ahol a termelők megnézhetik a földjeiken a becsült kockázatot, hogy még a vetés előtt döntéseket hozhassanak a szükséges kezelésekről.

(Fotó: annatompe/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Élelmiszer-tárolás okosan I. – Fagyasszuk le!

2023. január 20. 05:38

A karácsonyi és újévi összejövetelek alkalmával mindig eszembe jut, mennyire megkönnyítik az életünket a hűtőszekrény fagyasztórekeszei, vagy akár egy nagyobb fagyasztóláda. A nagy lakomákat követően számos étel még tárolható fagyasztva annak érdekében, hogy elkerüljük a kidobásukat. Lássuk, milyen ételek kerülhetnek a fagyasztóba!

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.

Megelőzhető az, hogy a saláta felmagozzon?

2022. augusztus 14. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként lehet megelőzni a saláta felmagzását?