Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Felére csökkentették a dolgozók létszámát az AI bevonásával

Felére csökkentették a dolgozók létszámát az AI bevonásával

Agrofórum Online

A Hall Hunter nemrégiben szerzett be egy új Elifab Berry Class 12 sávos osztályú válogatógépet, valamint az Elifab partnerének, a Mat Exaktának két automata doboztöltő berendezést. Az új áfonyaválogató és -csomagoló vonal hamarosan beüzemelésre kerül, és 2024. május végére teljesen üzemkész lesz.

A Hall Hunter az Egyesült Királyság legnagyobb áfonyatermesztője, évente mintegy 2200 tonna áfonyát szállít a piacra. Az Egyesült Királyságban a szezon során értékesített áfonya meghatározó része a Hall Huntertől származik, ami tükrözi a helyi piacon betöltött központi szerepét.

A vállalat a legnagyobb brit kiskereskedőket látja el. A Hall Hunter a csomagolással és a válogatással kapcsolatban számos kihívással nézett szembe, amelyek közül a munkaerő jelentette az elsődleges problémát.

„A munkaerő volt az első számú kérdés. Minimalizálni kellett, és meg kell dupláznunk a kapacitásunkat – mondta Alana Deacon, az üzemeltetési vezető. – A vállalatnak 10%-os munkaerőköltség-növekedéssel is szembe kellett néznie, ami hangsúlyozta a folyamatok racionalizálásának sürgősségét. Valami újat, előremutatót és felhasználóbarátot akartunk – tette hozzá Alana. – Kiemelt szempont volt a nagy teljesítmény biztosítása anélkül, hogy az a minőség rovására ment volna.”

A Hall Hunter arra törekszik, hogy iparági normákat állítson fel.

„Az a célunk, hogy minél több áfonyát termesszünk, és vezető szerepet töltsünk be az iparágban – mondta Alana. – A fejlett technológia kihasználásával igyekeznek növelni a termelékenységet, miközben a piaci igények előtt járnak. Azért módosítjuk a termőterületeinket, hogy a fejlődés élén járjunk. Olyan technológiára és gépekre van szükségünk, amelyek lépést tudnak tartani és fejlesztik a tevékenységeinket.”

Változatlan minőség

Az Elifab-Ellips válogatógépek és a Mat Exakta doboztöltő gépek bevezetése mellett több kulcsfontosságú tényező is szerepet játszott. Ezek közül az első helyen a mesterséges intelligencia és az innovatív technológia növekvő jelentőségének felismerése állt.

„Az AI számítástechnikai világa közeleg, és vagy elfogadjuk és használjuk, vagy lemaradunk – hangsúlyozza Alana. – A munkaerő megtakarítása, a gyümölcsminőség megőrzése és a nagyobb kapacitás elérése alapvető szempont volt a Hall Hunter számára.

A doboztöltő több formátumú, automatikus szétválogató funkciója a pontos osztályozási képességekkel kombinálva tökéletesen megfelelt az elvárásaiknak. Emellett a versenyképes árképzés és az Ed Westerweele értékesítési vezető által nyújtott támogatás is szerepet játszott a döntéshozatali folyamatukban.”

Áfonyára tervezve

Alana Deacon az előttük álló kihívásokra reflektálva kiemelte a speciálisan áfonyára tervezett osztályozórendszer fontosságát:

„Tetszik nekünk, hogy kifejezetten áfonyára tervezték. Ez pozitív hatással van a gyümölcsök puhaságára. Emellett nagyon megkedveltük az Elifab-Ellips válogatógép rugalmasságát, és azt, hogy nagyon pontosan be lehet állítani egyes dolgokat. Az eszköz kifejezetten felhasználóbarát.”

A Hall Hunter elvárásai a hatékonyság maximalizálása, a munkaerőköltségek csökkentése és a kimeneti minőség javítása körül összpontosulnak. A munkaerőigény jelentős csökkentésére számítanak, és a termelés megduplázásának lehetőségét várják, miközben a pontos osztályozás megmarad.

„Elvégeztük a számításokat. A teljes folyamatra, az egész csomagolósorra vonatkozóan műszakonként 26 emberről 12 emberre csökkentjük a létszámot – mondta Alana. – Ez tehát hatalmas megtakarítást jelent a munkaerő tekintetében. És kétszer akkora teljesítményt is elérhetünk. Most már rugalmasabbak és pontosabbak lehetünk az osztályozásnál, így a specifikációnak megfelelően osztályozhatunk, és maximalizálhatjuk a hozamot. ”

A Hall Hunter útja jól példázza, hogy a mezőgazdaságban a legmodernebb technológia alkalmazása milyen változásokat képes előidézni. Az innovációra és a minőségre nagy hangsúlyt fektetve a Hall Hunter jó helyzetben van ahhoz, hogy a jövőbe vezesse az Egyesült Királyság áfonya-ágazatát.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a partnerségre a Hall Hunterrel, és alig várjuk, hogy szorosan együttműködjünk velük a költségek csökkentése és a minőség javítása érdekében” – mondta Ed Westerweele az Elifabtól.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Ezeket a virágzó cserjéket akár már most elültetheti

2024. március 27. 09:10

Olyan virágzó cserjéket mutatunk, amelyek a tavasz második felében vagy nyáron virágoznak, de a változékony március–áprilisi időjárás nem okoz nekik gondot.

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére - körkép

2021. május 2. 07:56

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Tartósan magas árak a globális áfonyapiacon

2024. január 29. 10:10

A globális áfonyapiacot az exportőrök és az importőrök által tartósan magasan tartott árak és a hatalmas kereslet jellemzi, míg egyesek szerint a korábbi szezonokhoz képest a minőség alacsonyabb, bár folyamatosan javuló tendenciát mutat.

Szerbia csúcsra tör áfonyában

2021. október 24. 06:36

Szerbia áfonyaültetvényei ötéves, robbanásszerű növekedést követően immár elérték a 2500 ha kiterjedést.