15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua
Zöldség-Gyümölcs

Főzés nélküli leves bogyós gyümölcsökből

Agrofórum Online

A gyerekek, amíg picik, imádnak minden gyümölcsöt. Aztán bekerülnek az iskolába, jön a menza és a többi biggyesztő gyerek, akik elmondják, hogy ezt nem szeretik, és azt meg utálják, mi pedig azon kapjuk magunkat, hogy a korábban jól evő gyerekünk semmit nem szeret már, csak azt, amit a többiek: a pizzát, a rántott húst (mert magyarok vagyunk) a bolognait és a lasagne-t.

Aki kevésbé befolyásolható, vagy nem változik meg annyira az ízlése, legalább néhány gyümölcsöt megeszik, így az almát, a banánt, az ananászt, de a bogyós gyümölcsök, kiváltképp ha nem fagyiban vagy sütiben tálaljuk, a „nem szeretem” listára kerülnek. Kivéve, ha mi szülők, kegyes hazugságokkal átverjük őket…

Mivel nálunk 4 gyerek is van, akik hol szeretik a bogyós gyümölcsöket, hol nem, trükkökhöz folyamodunk. Krémlevesként kapnak mindent, amit egyébként nem ennének meg: szedret, málnát, ribizlit, epret és áfonyát – különböző arányban.

Eperleves” vagy „gyümölcsleves” néven adunk el persze mindent nekik, és ha elég tejszínhabot fújunk a levesek tetejére, no és egy-két szem epret, és persze citromfűlevelet (hogy szép legyen a tálalás), minden átmegy, sőt, a végén meg is dicsérik, milyen finom volt ez az EPER leves, ami amúgy a legtöbbször áfonyából, málnából és ribizliből van. A lényeg az, hogy a leves nagyjából rózsaszín (esetleg halványlila) legyen.

Az egyik kedvencük, amiről most már kezdik kapiskálni, hogy nem eperből lehet, a következő:

Erdei gyümölcsös krémleves

Hozzávalók: 1 csomag (450 g) vegyes erdei gyümölcs + áfonya, 5 dl epres joghurt, sűrűségtől függően 2-3 dl 100%-os gyümölcslé (ananász), 4-5 evőkanál méz, 5 evőkanál porcukor (de kóstolgatni kell, kinek mennyire esik jól édesen)

A tetejére: félretett bogyós gyümölcsök, felvert tejszínhab, citromfű levelek

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megmossuk, hozzáadjuk a gyümölcslevet, joghurtot, és botturmix segítségével pürésítjük, majd egy szűrőn átszűrjük a levest.
  2. Mézzel, porcukorral ízesítjük, majd felvert tejszínhabbal, és néhány szem (a gyümölcsökből félretett) eperszemmel és megmosott citromfű levelekkel díszítjük.
Gyümölcsös finomság


Ennek lényege, ahogy a fentiekből is látszik, az, hogy nem kell megfőzni a gyümölcsöket, hiszen akkor elvesztenék a vitamintartalmuk jelentős részét. Nyersen, gyümölcslével és joghurttal kell összeturmixolni (préselni) őket, természetesen a megfelelő arányban, hogy finom krémes legyen, és a végén néhány szem gyümölcsöt beletenni.

És hogy miért olyan egészséges ez? 

Az erdei gyümölcsök, mint például a málna és az áfonya (amelyek most minden élelmiszerboltban kaphatók, hiszen a szezon közepén járunk), remek tápanyagokkal és vitaminokkal rendelkeznek. Ezek közül a legjelentősebbek: a C-vitamin, a K-vitamin, a B-vitaminok, az E-vitamin, így rendkívül egészségesek, erősítik az immunrendszert, jó hatással vannak az emésztésünkre, a bőrünkre, az érrendszerünkre. Az áfonyát a „szem természetes vitaminjának is nevezik”, olyan jó hatással van a szem egészségére, és a farkasvakság elmulasztására – és tapasztalatból mondom, hogy valóban működik!

A gyerekeket persze nem érdekli az egészség, csak az, hogy finom ételt tegyünk eléjük, nekünk, szülőknek azonban az a legfontosabb, hogy a családunk minden tagja makkegészséges legyen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Krémes sárgaborsó főzelék fasírttal

2018. január 19. 10:22

A beton. Így hívták sokán a menzás sárgaborsó főzeléket, mert úgy megkötött, mire leültünk az asztalhoz, mint a beton.

Nem elírás: boza – de mi a csuda ez? 

2024. január 28. 08:10

Bár ma már hazánkban ismeretlen, de egykor nálunk is elterjedt volt ez a gabonafélékből erjesztett, csekély alkoholtartalmú, savanykás ízű, malátázás nélkül készült ital. Azóta azt is tudjuk, hogy ez veszteség számunkra, hiszen a boza nemcsak igen tápláló, de rendkívül egészséges is.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

A zsályalevelek felhasználásának 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.