11℃ 1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség-Gyümölcs

Gombatermesztés kenyérmaradékon

Agrofórum Online

A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.

Az újrahasznosítási elképzelés keretein belül együttműködési szerződést kötött az ECLO gombatermesztő vállalattal, amely – ismerve a kenyérhulladékból történő szubsztrát, vagyis termesztőközeg előállításának mikéntjét – különböző étkezési gombafajok termesztését végzi.

A kenyér ilyen módon történő – immár sikeres – felhasználását másfél éves kutatás és értékelés előzte meg a Colruyt Group innovációért felelős csapatának köszönhetően.

Az ízletes, magas minőségű gomba előállítására így helyben, fenntartható módon nyílik lehetőség, amellett, hogy az ECLO további zöldségek termesztésében is jártas. A gombaszedést követően a szubsztrát tápanyag-utánpótlási céllal kerül felhasználásra egyéb kertészeti kultúrákban.

A szubsztrát előállítását követően 10 héttel, hosszú polcontarthatósági idejű, kiemelkedő minőségű shiitake, valamint laskagombák szedhetők, melyek 2 és 7 oC között 10 napig is raktározhatók.

Az inspiráló kezdeményezés ,,gyümölcseinek” értékesítése október közepétől indulhat három belga településen.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9360060/belgian-retailer-reuses-bread-waste-to-grow-mushrooms/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Augusztus 20-án hirdetik ki a kenyérverseny nyertesét

2019. július 13. 18:46

Az ötfős szakmai zsűri kiválasztotta Magyarország legjobb kenyereit a Magyar Pékszövetség VIII. Kenyérversenyének keretében. A nyílt versenyen csaknem félszáz termék indult három kategóriában.

Csaknem ötödével drágult a kenyér az EU-ban

2022. szeptember 21. 07:37

Magyarországon és Litvániában augusztusban volt a legnagyobb éves változás az átlagos kenyérárban, 66, illetve 33 százalékkal.

Idén is elindult a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program

2019. július 17. 08:33

A NAK már megalakulása óta, 2013-tól a MAGOSZ-szal együttműködve szervezi a jótékonysági programot, ezen keresztül a közösségek és a rászorulók támogatását.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.