Zöldség-Gyümölcs

Gombatermesztés kenyérmaradékon

Agrofórum Online

A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.

Az újrahasznosítási elképzelés keretein belül együttműködési szerződést kötött az ECLO gombatermesztő vállalattal, amely – ismerve a kenyérhulladékból történő szubsztrát, vagyis termesztőközeg előállításának mikéntjét – különböző étkezési gombafajok termesztését végzi.

A kenyér ilyen módon történő – immár sikeres – felhasználását másfél éves kutatás és értékelés előzte meg a Colruyt Group innovációért felelős csapatának köszönhetően.

Az ízletes, magas minőségű gomba előállítására így helyben, fenntartható módon nyílik lehetőség, amellett, hogy az ECLO további zöldségek termesztésében is jártas. A gombaszedést követően a szubsztrát tápanyag-utánpótlási céllal kerül felhasználásra egyéb kertészeti kultúrákban.

A szubsztrát előállítását követően 10 héttel, hosszú polcontarthatósági idejű, kiemelkedő minőségű shiitake, valamint laskagombák szedhetők, melyek 2 és 7 oC között 10 napig is raktározhatók.

Az inspiráló kezdeményezés ,,gyümölcseinek” értékesítése október közepétől indulhat három belga településen.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9360060/belgian-retailer-reuses-bread-waste-to-grow-mushrooms/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Fermentáljunk! - A tartósítás másik szintje

2022. szeptember 8. 10:39

A fermentálás alapvetően sok odafigyelést igényel, de egy nagyon jó móka is egyben annak, aki szereti figyelni a változásokat az étele elkészülése közben.

Ilyen volt Petőfi korának kenyere

2023. december 2. 15:10

Petőfi Sándor költő, vándorszínész, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Születésének 200. évfordulóján sokan és sokféleképpen emlékezünk neves költőnkre. Jelen írásban egy különleges módját választottuk nemzeti, irodalmi életműve előtti tiszteletadásnak: e munka költőnk korának kenyerét igyekszik megeleveníteni, némi rálátást engedve százada jelentős ipartörténeti fejlődésére, átalakulásaira, eredményeire, és azok mai hatására.

Innováció és hagyomány kéz a kézben jár a hazai sütőiparban

2020. augusztus 21. 10:54

Nagy István agrárminiszter elismeréssel beszélt a magyar pékek munkájáról, akik az elmúlt harminc évben megújították a szakmát.

Ünnepi kenyérstatisztika

2019. augusztus 20. 06:20

A liszt a hazai élelmiszer-termelés egyik fontos alapanyaga napjainkban is, a kenyér pedig egyik meghatározó része étkezési szokásainknak. A 2017-es adatok alapján a belföldön felhasznált liszt mennyisége 840,3 ezer tonna, amiből 316,4 ezer tonna friss kenyér készült.