27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Gombatermesztés kenyérmaradékon

Agrofórum Online

A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.

Az újrahasznosítási elképzelés keretein belül együttműködési szerződést kötött az ECLO gombatermesztő vállalattal, amely – ismerve a kenyérhulladékból történő szubsztrát, vagyis termesztőközeg előállításának mikéntjét – különböző étkezési gombafajok termesztését végzi.

A kenyér ilyen módon történő – immár sikeres – felhasználását másfél éves kutatás és értékelés előzte meg a Colruyt Group innovációért felelős csapatának köszönhetően.

Az ízletes, magas minőségű gomba előállítására így helyben, fenntartható módon nyílik lehetőség, amellett, hogy az ECLO további zöldségek termesztésében is jártas. A gombaszedést követően a szubsztrát tápanyag-utánpótlási céllal kerül felhasználásra egyéb kertészeti kultúrákban.

A szubsztrát előállítását követően 10 héttel, hosszú polcontarthatósági idejű, kiemelkedő minőségű shiitake, valamint laskagombák szedhetők, melyek 2 és 7 oC között 10 napig is raktározhatók.

Az inspiráló kezdeményezés ,,gyümölcseinek” értékesítése október közepétől indulhat három belga településen.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9360060/belgian-retailer-reuses-bread-waste-to-grow-mushrooms/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Január végétől drágul a liszt és a kenyér

2020. január 14. 11:03

A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát.

Fermentáljunk! - A tartósítás másik szintje

2022. szeptember 8. 10:39

A fermentálás alapvetően sok odafigyelést igényel, de egy nagyon jó móka is egyben annak, aki szereti figyelni a változásokat az étele elkészülése közben.

Ilyen volt Petőfi korának kenyere

2023. december 2. 15:10

Petőfi Sándor költő, vándorszínész, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Születésének 200. évfordulóján sokan és sokféleképpen emlékezünk neves költőnkre. Jelen írásban egy különleges módját választottuk nemzeti, irodalmi életműve előtti tiszteletadásnak: e munka költőnk korának kenyerét igyekszik megeleveníteni, némi rálátást engedve százada jelentős ipartörténeti fejlődésére, átalakulásaira, eredményeire, és azok mai hatására.

Innováció és hagyomány kéz a kézben jár a hazai sütőiparban

2020. augusztus 21. 10:54

Nagy István agrárminiszter elismeréssel beszélt a magyar pékek munkájáról, akik az elmúlt harminc évben megújították a szakmát.