Zöldség-Gyümölcs

Gyümölcsfaültetés: erre érdemes figyelni

Nébih

Bár a naptár még telet, az időjárás inkább kora tavaszt mutat. A talaj sem fagyott már, így semmi akadálya az ültetésnek. Praktikus vásárlói tájékoztatóval szeretné felhívni a Nébih a lakosság figyelmét azokra a szempontokra, amelyeket érdemes figyelembe venni a gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásakor.

Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni gyümölcs-szaporítóanyag vásárlásakor.

Hol vásárolhatunk gyümölcsültetési anyagot?

Gyümölcsültetési anyagokat (pl. oltványokat, gyökeres dugványokat, bokrokat stb) faiskolában, kertészeti- és barkácsáruházakban, valamint egyéb kereskedelmi egységekben egyaránt vásárolhatunk.

Mindenképp olyan szaporítóanyagot válasszunk, amin megtalálható az alábbi adatokkal, elemekkel ellátott kötelező címke:

  • a faj, a nemes és az alanyfajta neve,
  • a termelő faiskola megnevezése, és növényegészségügyi regisztrációs száma,
  • a növényútlevél felirat,
  • a kategória ( magasabb szaporítási fokozatú Certifikált- kék színű címke, vagy tünetmentes C.A.C –narancssárga színű lehet),
  • a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, -tesztelt, tünetmentes),
  • a címke sorszáma, valamint
  • az Európai Uniós zászló.

A szaporítóanyagok minőségi követelményeiről:

  • fajtaazonosnak és fajtatisztának,
  • fagy- és egyéb károsodástól mentesnek, mézgásodástól mentesnek,
  • életképességhez szükséges nedvességtartalmúnak kell lennie,
  • az oltványok oltásforradása hézagmentes legyen, benne és a környékén kötöző anyag, sebhely és csonk ne legyen.

A gyümölcsültetési anyagok nagy része szabadgyökerű formában kerül forgalomban. Nagy előnye a könnyű szállíthatóság, a gyökérzet vizsgálhatósága. Hátránya viszont, hogy viszonylag rövid idő áll rendelkezésre az ültetésre, valamint érzékeny a tárolási és szállítási körülményekre. Gyakran találkozhatunk gyökércsomagolt szabadgyökerű anyaggal. Ebben az esetben a gyökérállomány „lyugatott zacskóban” van csomagolva, amiben nedves közeg (általában fűrészpor vagy tőzeg) védi a gyökérzetet a kiszáradástól. Ez nagy előnye ennek a típusnak, ugyanakkor hátránya, hogy a csomagolás eltakarhatja az esetleges gyökérproblémákat. Fontos, hogy a nylon lebontása után ezeknek is mielőbb nedves talajba kell kerülniük.

Amennyiben gyümölcsoltványt akarunk vásárolni, találkozhatunk suháng és koronás oltvánnyal. Mindkettőnél figyeljünk a következőkre:

  • A törzsön a törzsnevelés során keletkezett vágási felület (metszlap, csaphely) legyen körkörösen behegedt.
  • A mechanikai sérülésből származó 3 cm2felületet meg nem haladó, teljesen beforrt sebhely megengedett ezen oltványok esetében.
  • A gyökérzetnek arányban kell lenni a növény föld feletti részével.
  • A gyökérágak száma legalább 4, hosszuk 20 cm legyen.

Suháng oltvány:

  • Kora 1 év, gyenge növekedésű alany-nemes kombinációnál 2 év.
  • Nem elágazó.
  • Egy évvel később fordul termőre, viszont a korona kialakításkor több lehetőséget ad a termesztőnek.
  • Magassága legalább 80 cm, gyenge növekedésű fajtakombináció és gyenge növekedésű körtefajták esetében minimum 70 cm.
  • Átmérője a gyökérnyak felett 30 cm-re legalább 10 mm, gyenge növekedésű körtefajták esetében legalább 8 mm legyen.

Koronás oltvány:

  • A törzs kora legfeljebb 3 év, őszibaracknál és mandulánál 1 év lehet.
  • Vastagsága a gyökérnyak felett 30 cm-rel legalább 14 mm átmérőjű legyen.
  • A korona legalább 3 db 1 éves, ép, egészséges, a rügyekkel együtt 30 cm hosszúságig érett, nyugalmi állapotú, fajtára jellemző vesszőből álljon.

Bogyós oltványok (ribiszke, köszméte-magas törzsű):

  • A bogyós gyümölcsű oltványok törzsének a lombtalan koronát elhajlás nélkül meg kell tartania.
  • Gyökérzete bojtos gyökérzet.
  • Beérett vessző hossza 1 vessző esetén legalább 25 cm, 3 koronavessző esetén 20 cm legyen.

Sarj, bujtvány (málna, szeder, ribiszke, mogyoró, szeder):

  • Az ültetési anyag lehet 1 éves gyökérsarj, illetve bujtvány, vagy 2 éves iskolázott növény.
  • Érett, ép az életképességet károsan befolyásoló sérüléstől mentes), egészséges, szikkadástól mentes vesszői legyenek, a vessző alapján lévő járulékos rüggyel.
  • 1 éves anyag esetén 1 vessző 80 cm, kétévesnél 2 vessző 75 cm hosszt érjen el.
  • Jól fejlett, ép, egészséges bojtos gyökérzete legyen arányban a föld feletti részekkel.

Gyökeres dugvány, a bujtvány és a bokor (mogyoró, ribiszke, ribiszkeköszméte, bodza, homoktövis):

  • Az 1 éves dugvány, bujtvány, a rügyekkel együtt 2/3 hosszúságig érett, ép, egészséges és nyugalmi állapotú, 40 cm hosszú vesszővel rendelkezzen.
  • A legfeljebb 3 évig továbbnevelt bokor estében 3 vessző hossza érje el 35 cm-t, a gyökérzet legyen gazdagon elágazott, a növény föld feletti részével arányos.

Szamóca palánta (leveles és hűtőben tárolt, azaz frigó):

  • A leveles palánta zömök, fajtájára jellemzően fejlett, nem felnyurgult, legalább 3 ép, egészséges lomblevele és üde fejlődő szívlevele (csúcslevél) vagy jól fejlett csúcsrügye legyen.
  • A gyökérzet bojtos, csonkítás nélküli, elágazásokkal rendelkező, sárgásbarna színű és talajmaradványoktól mentes legyen.
  • A palánták gyökértörzs átmérője legalább 7 mm, a gyökerek száma legalább 10, hossza legalább 6 cm legyen.
  • A hűtőben tárolt (frigó) palánta lomblevél nélküli, nyugalmi állapotú, nagy, jól fejlett csúcsrüggyel, 2 cm-nél nem hosszabb szívlevéllel.

Néhány további tanács szabadgyökerű gyümölcs-szaporítóanyag ültetéshez:

  • Mindenképp még a vegetáció megkezdése előtt vegyünk és ültessünk ilyen anyagot.
  • A telepítendő anyagot vásárlás után tárolás és szállítás közben védjük a szélsőséges körülményektől (magas hőmérséklet, fagy, huzat).
  • Lehetőleg már másnap ültessük el, előtte éjszakára áztassuk be.
  • Ültetés előtt a sérült gyökérrészeket távolítsuk el, a gyökerek végét metsszük friss metszlapra, ültetés után pedig a vesszőket metsszük meg.
  • Alaposan öntözzük be a frissen ültetett növényt, majd a tavasz, nyár folyamán is fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk a jó vízellátásról.

konténeres kiszerelésű anyagokról.

A konténeres szaporítóanyagnak főleg házikerti ültetésben van jelentősége. Nagy előnye, hogy az év fagymentes időszakában bármikor ültethető, biztonságos az eredése, viszont nem látjuk a gyökérzetet, és a szállítása is nehézkesebb. Fontos, hogy az így forgalomba kerülő növény:

  • ép, egészséges hajtásrendszerrel és lombozattal rendelkezzen,
  • a konténer mérete összhangban legyen a növény méretével,
  • és a gyökérzet a termesztő közeget jól átszője, de azon ne nőjön túl.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Szakmai konzultáció a fák alatt

2020. június 30. 08:16

Immár hagyomány, hogy a hazai kajszitermesztők közössége a szüreti szezon kezdetén szakmai konferencián tárgyalja meg az aktuális problémákat, a résztvevők kicserélik szakmai tapasztalataikat, és a konferenciát kertlátogatás követi. Az idei rendezvény rendhagyó volt, a teljes program a fák alatt zajlott 2020. június 19-én.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.