11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan és miért lesz Buddha-formájú a körte?

Agrofórum Online

A Buddha-formájú körték a világ legkeresettebb gyümölcsi közé tartoznak. De honnan ered az ötlet és miként valósítják meg? Mért kedvelik ezt annyira az emberek?

A körte formája hasonlít Buddha kövérkés, bőséget és szerencsét árasztó alakjára, ami máris egy pozitív párhuzam. Az ázsiai országokban pedig az ilyen dolgok nagyon is sokat számítanak, hiszen a kerek, harmonikus dolgokban pezseg a chi, az életenergia, akárcsak a szinte minden sarkon kapható Buddha-szobrokban.

A kínai Fruit Mould Company úgy döntött, meglovagolja ezt a hasonlóságot, és megtervezett egy Buddha-formájú műanyag formát, amit a körtefák kifejlődés előtt álló terméseire lehet húzni. Az eredmény pazar: a körték a formában valóban Buddha-formájúak lesznek. A karjuk összefonva, a pocakjuk kerek, az arcuk mosolygós – és mindemellett édesek, ehetőek, hisz valójában gyümölcsök.

A cégcsoport persze az első sikerek után nem állt meg, hiszen azóta kifejlesztették a csillag alakú uborkákhoz, a szív alakú görögdinnyékhez, a gnóm arcú almákhoz és az emberi hátsóra hajazó barackok elkészítéséhez szükséges formákat, a termesztők pedig tömegével vásárolják ezeket.

S hogy mennyire veszik az ilyen furcsa küllemű gyümölcsöket az emberek? A statisztikák szerint toronymagas az eladása ezeknek, így a cég folyamatosan új formák kifejlesztésén dolgozik. 

Kocka alakú dinnyék a japán hűtőkben
A „technikát” egyébként körülbelül 20 évvel ezelőtt egy japán gazda vezette be Shikoku szigetén: a görögdinnyéit kocka alakú áttetsző üvegdobozokba zárta. Az így termesztett görögdinnye körülbelül 18 nap alatt vált hosszúkásból/gömb alakúból négyzet alakúvá.

Az egymásra rakható szögletes dinnyék a helyszűkében lévő japán piacoknak kedveznek; könnyebb szállítani is ezeket, a fogyasztók pedig imádják őket, mert jól elférnek a családi hűtőszekrényben. Hátrányuk az, hogy drágák, akár háromszor annyiba is kerülhetnek, mint a nem négyzet alapú dinnyék.

Már az indiánok is törekedtek a sokszínűségre Az ember mindig is törekedett arra, hogy minél nagyobb, bőségesebb, egészségesebb zöldséget és gyümölcsöt termeljen az évezredek során. Idővel persze, nem volt elég a bőség, igény támadt a különleges fajtákra. A megszokott unalmassá vált.

Amerikában a helybéli törzsek több száz mutatós kukorica- és babfajtát „nemesítettek ki” egytől egyig pompás és rikító színekben; ezen felül több tucat paprikafajtát és a paradicsom elképesztő választékát. Bernardino de Sahagún spanyol szerzetes az Új-Spanyolország általános története (1577) című könyvében lenyűgöző leírást közölt a Tenochtitlan azték piacán árult paradicsomokról:

…nagy paradicsom, kis paradicsom, levél alakú paradicsom, keskeny paradicsom, édes paradicsom, nagy kígyó alakú paradicsom, bimbó alakú paradicsom, görbe paradicsom, prérifarkas paradicsom, homok paradicsom, sárga-, narancssárga-, okkersárga  paradicsom, vörös-, mélyvörös, tűzvörös paradicsom, bordó paradicsom, világos paradicsom, rózsaszín paradicsom…”

A zöldségek és gyümölcsök külleme iránti érdeklődés elkerülhetetlenül ítélkezéshez vezetett: egyes gyümölcsöket és zöldségeket az emberek szebbnek ítéltek, mint másokat. A selejtezési lista egyik első jelöltje a girbegurba uborka volt. Az uborka ugyanis hajlamos erre a furcsa állapotra, amelyet hivatalosan deformitásként emlegetnek, és „görbülésnek” neveznek. A nem megfelelő beporzás, a rossz tápanyagellátás vagy nem éppen ideális termesztési körülmények esetén a fejlődő uborka ugyanis úgy reagál, hogy elgörbül, mint egy bumeráng.

Mivel a történelem letűnt századai során az uborkát is képesek voltak kiegyenesíteni az emberek, ehhez képest a körték Buddha-alakúvá formálása nem tűnt lehetetlennek. A különbség mindössze az, hogy míg régen az uborkákat üveg alakú formákba kényszerítették, ma a körtéket többször használatos műanyag Buddha-formákba zárják. Ahogy a gyümölcs növekszik, kitölti a formát és felveszi a formáját, az ázsiai vásárlók pedig rajonganak ezekért a gyümölcsökért. 

Az EU és a korlátozások
Nem úgy az európaiak, akik nem szeretik, ha a termények furcsán néznek ki. Úgy fest, mi a megszokottat szeretjük. Az Európai Unió által kihirdetett rendeletek korlátokat szabnak az „elfogadható” uborkára, sárgarépára és almára, így ezek sosem térnek el a „normálistól” sem formájukat, sem nagyságukat, sem színüket illetően.

Ennek köszönhetően különböző tanulmányok szerint sokszor a zöldségek és gyümölcsök mintegy 40%-a kerül leselejtezésre azért, mert nem felel meg a szabványoknak és az esztétikai követelményeknek.

Az EU a tiltakozók nyomására visszavonta a 26 terméktípusra vonatkozó korlátozásokat, bár a szabályok tíz másik terméktípusra továbbra is érvényben maradnak, amelyek együttesen az európai zöldség- és gyümölcskereskedelem 75%-át teszik ki. Ezek között olyan népszerű ehető gyümölcsök szerepelnek, mint az alma, a citrusfélék, az őszibarack, a körte, a paprika és a paradicsom.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

2019. február 27. 05:36

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Hazánkban közel 36,3 ezer hektáron van gyümölcsös az Eurostat adatai szerint

2019. február 21. 12:33

A 2017-es adatokat összegző jelentés szerint a magyarországi gyümölcsösökben valamivel több, mint 25 ezer hektáron almafák találhatók, sárgabarack 5,4 ezer hektáron, őszibarack 3,5 hektáron, körte pedig 2,3 hektáron.