Zöldség-Gyümölcs

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

Agrofórum Online

A birs hazánkban is hagyományosan termesztett gyümölcs, amely főként feldolgozott formában népszerű. Szüretelése azonban külön odafigyelést igényel, mivel érettsége és felhasználhatósága szoros összefüggésben áll a betakarítás idejével.

A birsalma (Cydonia oblonga) a rózsafélék családjába tartozik. Gyümölcse kemény húsú, savanykás ízű, nyersen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva vált népszerűvé. A magas pektintartalom miatt kiválóan alkalmas lekvárok, dzsemek és sajtok készítésére. Magyarországon főként házikertekben termesztik, de kisebb ültetvényekben is előfordul.

Mikor érdemes szüretelni?

A birs érettségi ideje szeptember végétől október közepéig tart, de a pontos időpont függ a fajtától és az évjárattól. Az érett gyümölcs héja zöldessárgáról aranysárgára vált, és jellegzetes, erős illatot áraszt. Fontos szempont, hogy a birs utóérő gyümölcs: teljes íz- és aromavilágát gyakran csak betakarítás után, a tárolás során éri el.

A túl korai szedés rontja az ízminőséget, míg a túlérett gyümölcs könnyebben sérül és romlásnak indul. Ezért a legjobb időpont a teljes színeződés kezdete, amikor a gyümölcs már kellően fejlett, de még szilárd.

Hogyan szedjük a birset?

A birs gyümölcse érzékeny a nyomódásra, ezért kézzel, óvatosan kell szedni. A sérült felület gyorsan barnul, és könnyen penészesedik tárolás közben. A szedést száraz időben célszerű végezni, mert a nedves gyümölcs hamarabb rothad.

A birs utóérő gyümölcs

A gyümölcs felületén lévő szürkés viaszréteget nem szabad ledörzsölni, mert ez természetes védelmet nyújt a tárolás során.

Tárolás és feldolgozás

A birs hűvös, szellős helyen 1–2 hónapig eltartható, ezalatt utóérés közben íze és illata tovább erősödik. A tárolás során fontos, hogy ne érintkezzenek szorosan egymással a gyümölcsök, mert a nyomódás rothadáshoz vezethet.

A birsalma feldolgozása sokféle formában történhet: lekvár, kompót, birsalmasajt, vagy akár húsételekhez adott ízesítőként. Magas pektintartalma miatt természetes sűrítőanyagként is értékes alapanyag.

Betegségek és szüreti kockázatok

A birset gyakran támadja a tűzelhalás (Erwinia amylovora) és a moníliás gyümölcsrothadás. Ezek a betegségek a szüret idején is komoly veszélyt jelentenek, ezért fontos a megfelelő növényvédelem és a beteg gyümölcsök eltávolítása. A gondos szüret és tárolás hozzájárul a termésveszteség csökkentéséhez.

Miért különleges a birsalmaszüret?

A birs betakarítása több figyelmet igényel, mint sok más gyümölcsé, de a gondos szüret kifizetődik. Az utóérő gyümölcs a kamrában éri el legjobb zamatát, és feldolgozva a magyar gasztronómia különleges értéke marad.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Miért barnul és rothad meg a birsalma?

2024. október 9. 04:40

Birsalmával van problémám, ezért fordulok Önökhöz. Miért barnul és rothad meg a birsalma?

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Így tároljuk a birsalmát, hogy hetekig elálljon

2023. október 2. 15:40

Mint minden évben, most is egyre többen keresik fel orvosukat meghűlés vagy egyéb, köhögéssel, náthával járó fertőzések miatt. A megelőzésnek nagy szerepe van, így a fokozott vitaminbevitel is igencsak felértékelődik ezekben a hónapokban. Mielőtt úgy döntenénk, hogy a szükséges vitaminokat kapszulák formájában juttatjuk a szervezetünkbe, menjünk ki a piacra, és vegyünk egy kevés birsalmát is. Nem fogjuk megbánni, valószínűleg hamarosan visszatérünk a következő adagért.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.