Zöldség-Gyümölcs

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

Agrofórum Online

A birs hazánkban is hagyományosan termesztett gyümölcs, amely főként feldolgozott formában népszerű. Szüretelése azonban külön odafigyelést igényel, mivel érettsége és felhasználhatósága szoros összefüggésben áll a betakarítás idejével.

A birsalma (Cydonia oblonga) a rózsafélék családjába tartozik. Gyümölcse kemény húsú, savanykás ízű, nyersen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva vált népszerűvé. A magas pektintartalom miatt kiválóan alkalmas lekvárok, dzsemek és sajtok készítésére. Magyarországon főként házikertekben termesztik, de kisebb ültetvényekben is előfordul.

Mikor érdemes szüretelni?

A birs érettségi ideje szeptember végétől október közepéig tart, de a pontos időpont függ a fajtától és az évjárattól. Az érett gyümölcs héja zöldessárgáról aranysárgára vált, és jellegzetes, erős illatot áraszt. Fontos szempont, hogy a birs utóérő gyümölcs: teljes íz- és aromavilágát gyakran csak betakarítás után, a tárolás során éri el.

A túl korai szedés rontja az ízminőséget, míg a túlérett gyümölcs könnyebben sérül és romlásnak indul. Ezért a legjobb időpont a teljes színeződés kezdete, amikor a gyümölcs már kellően fejlett, de még szilárd.

Hogyan szedjük a birset?

A birs gyümölcse érzékeny a nyomódásra, ezért kézzel, óvatosan kell szedni. A sérült felület gyorsan barnul, és könnyen penészesedik tárolás közben. A szedést száraz időben célszerű végezni, mert a nedves gyümölcs hamarabb rothad.

A birs utóérő gyümölcs

A gyümölcs felületén lévő szürkés viaszréteget nem szabad ledörzsölni, mert ez természetes védelmet nyújt a tárolás során.

Tárolás és feldolgozás

A birs hűvös, szellős helyen 1–2 hónapig eltartható, ezalatt utóérés közben íze és illata tovább erősödik. A tárolás során fontos, hogy ne érintkezzenek szorosan egymással a gyümölcsök, mert a nyomódás rothadáshoz vezethet.

A birsalma feldolgozása sokféle formában történhet: lekvár, kompót, birsalmasajt, vagy akár húsételekhez adott ízesítőként. Magas pektintartalma miatt természetes sűrítőanyagként is értékes alapanyag.

Betegségek és szüreti kockázatok

A birset gyakran támadja a tűzelhalás (Erwinia amylovora) és a moníliás gyümölcsrothadás. Ezek a betegségek a szüret idején is komoly veszélyt jelentenek, ezért fontos a megfelelő növényvédelem és a beteg gyümölcsök eltávolítása. A gondos szüret és tárolás hozzájárul a termésveszteség csökkentéséhez.

Miért különleges a birsalmaszüret?

A birs betakarítása több figyelmet igényel, mint sok más gyümölcsé, de a gondos szüret kifizetődik. Az utóérő gyümölcs a kamrában éri el legjobb zamatát, és feldolgozva a magyar gasztronómia különleges értéke marad.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Tökéletes birslekvár az ünnepekre

2024. december 19. 14:40

A birslekvár íze különleges, illata pedig egyedi. Esztétikus csomagolásban különleges ajándéknak bizonyulhat a karácsonyfa alatt.

Mi okozza barna foltok kialakulását a birsalmán?

2019. január 10. 05:36

G. Gizella kérdése: Számos leszüretelt birsalmámon az utóérés során barna, nagyméretű foltok fejlődnek, melyek elrohadnak. Gyakran azok miatt kell gyorsan feldolgoznom, hogy megmentsem. Mi okozza?

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Miért potyog le már most a birs?

2019. július 11. 09:10

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?