Zöldség-Gyümölcs

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

Agrofórum Online

A birs hazánkban is hagyományosan termesztett gyümölcs, amely főként feldolgozott formában népszerű. Szüretelése azonban külön odafigyelést igényel, mivel érettsége és felhasználhatósága szoros összefüggésben áll a betakarítás idejével.

A birsalma (Cydonia oblonga) a rózsafélék családjába tartozik. Gyümölcse kemény húsú, savanykás ízű, nyersen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva vált népszerűvé. A magas pektintartalom miatt kiválóan alkalmas lekvárok, dzsemek és sajtok készítésére. Magyarországon főként házikertekben termesztik, de kisebb ültetvényekben is előfordul.

Mikor érdemes szüretelni?

A birs érettségi ideje szeptember végétől október közepéig tart, de a pontos időpont függ a fajtától és az évjárattól. Az érett gyümölcs héja zöldessárgáról aranysárgára vált, és jellegzetes, erős illatot áraszt. Fontos szempont, hogy a birs utóérő gyümölcs: teljes íz- és aromavilágát gyakran csak betakarítás után, a tárolás során éri el.

A túl korai szedés rontja az ízminőséget, míg a túlérett gyümölcs könnyebben sérül és romlásnak indul. Ezért a legjobb időpont a teljes színeződés kezdete, amikor a gyümölcs már kellően fejlett, de még szilárd.

Hogyan szedjük a birset?

A birs gyümölcse érzékeny a nyomódásra, ezért kézzel, óvatosan kell szedni. A sérült felület gyorsan barnul, és könnyen penészesedik tárolás közben. A szedést száraz időben célszerű végezni, mert a nedves gyümölcs hamarabb rothad.

A birs utóérő gyümölcs

A gyümölcs felületén lévő szürkés viaszréteget nem szabad ledörzsölni, mert ez természetes védelmet nyújt a tárolás során.

Tárolás és feldolgozás

A birs hűvös, szellős helyen 1–2 hónapig eltartható, ezalatt utóérés közben íze és illata tovább erősödik. A tárolás során fontos, hogy ne érintkezzenek szorosan egymással a gyümölcsök, mert a nyomódás rothadáshoz vezethet.

A birsalma feldolgozása sokféle formában történhet: lekvár, kompót, birsalmasajt, vagy akár húsételekhez adott ízesítőként. Magas pektintartalma miatt természetes sűrítőanyagként is értékes alapanyag.

Betegségek és szüreti kockázatok

A birset gyakran támadja a tűzelhalás (Erwinia amylovora) és a moníliás gyümölcsrothadás. Ezek a betegségek a szüret idején is komoly veszélyt jelentenek, ezért fontos a megfelelő növényvédelem és a beteg gyümölcsök eltávolítása. A gondos szüret és tárolás hozzájárul a termésveszteség csökkentéséhez.

Miért különleges a birsalmaszüret?

A birs betakarítása több figyelmet igényel, mint sok más gyümölcsé, de a gondos szüret kifizetődik. Az utóérő gyümölcs a kamrában éri el legjobb zamatát, és feldolgozva a magyar gasztronómia különleges értéke marad.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Mikor érett a birsalma, mikor és hogyan kell szüretelni?

2022. október 14. 04:36

Mikor érett a birsalma? A szüretelését mikor és hogyan lehet megkezdeni?

Miért potyog le már most a birs?

2019. július 11. 09:10

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?

A fák alatti talajfertőtlenítés használhat az almamoly lárvái ellen?

2023. január 31. 04:36

Idén tönkrement a birsalmatermésünk, az almamoly megrágta. Kérdésem, hogy a fák alatti talajfertőtlenítés használ-e a lárvák ellen? Ha igen, mivel és mikor érdemes fertőtleníteni?

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?