17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

Így válhat édesebbé a paradicsom

Agrofórum Online

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

A szakmai weboldalakon, a közösségi térben sűrűn rábukkanhatunk olyan tanácsokra, amelyek ízletesebb paradicsomot garantálnak a termesztőknek. Ilyen például az, hogy szórjunk a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát, mert az lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, így a gyümölcs íze élvezhetőbb lesz. A trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított.

Az is jó megoldás, ha összetört, megszárított tojáshéjat teszünk az ültetőföldbe, mert ezzel kalciumhoz juttatjuk a növényt, és megelőzhetjük a csúcsrothadás nevű betegséget. A tojás jellegzetes szaga bizonyos kártevőket is távol tart.

Ügyeljünk arra, hogy a paradicsom mindig kapjon elegendő vizet (de ne túl sokat, nehogy berohadjon a gyökere), a víztől ugyanis lédúsabb és finomabb lesz a bogyó. A növény a félárnyékos helyet kedveli a legjobban, napi 5 óra közvetlen napfény elég számára.

A Breedx nevű fejlesztőcég is gőzerővel dolgozik azon, hogy valóban ízletes paradicsomfajtákat juttasson el a termesztőkhöz. A cél az, hogy megváltoztassák a fruktóz/glükóz arányt, illetve az édesség és savasság egyensúlyát, amitől komoly ízjavulást várnak.

Efféle kísérletek már Izraelben is zajlottak az 1980-as évek közepén. Akkor azt a stratégiát alkalmazták, hogy vadon élő paradicsomfajtákat használtak fel, elsősorban azért, hogy javítsák a cukor-anyagcserét és -felhalmozódást a kereskedelmi célú gyümölcsökben.

A 2017-ben alapított Breedx cég már egy jelentős eredményt letett az asztalra, hiszen sikerült számottevő mértékben ellenállóvá tenniük a paradicsomaikat a ToBRFV vírussal szemben, amely ráncossá teszi a növény levelének felületét, foltok jelennek meg rajta, és a termésen is sárgás-barnás foltok keletkeznek.

Az „ízességre” irányuló kutatásaik során pedig sikerült a szacharóz-akkumulációs képességet hagyományos nemesítéssel átültetniük, és ezáltal édesebb bogyótermést létrehozniuk. A későbbiekben a fruktóz/glükóz arányt is meg kívánják változtatni, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a fruktóz kétszer olyan édes, mint a glükóz. Legalább két olyan gént már azonosítani is tudtak, amelyek ezért a bizonyos arányért felelősek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Mi lehet az oka, hogy foltosodnak a paradicsombogyók?

2023. július 8. 04:38

Valamiért foltosodnak a paradicsombogyók, mi lehet az oka? Büdös bogár vagy esetleg valami betegség? A levelek zöme szinte mindegyik egyszínű, nem nagyon látszik rajta foltosodás, pár levél kicsit bepöndörödött. Inkább a termésen látszik ez a fajta elváltozás.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

2020. március 16. 08:17

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket.