Zöldség-Gyümölcs

Így válhat édesebbé a paradicsom

Agrofórum Online

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

A szakmai weboldalakon, a közösségi térben sűrűn rábukkanhatunk olyan tanácsokra, amelyek ízletesebb paradicsomot garantálnak a termesztőknek. Ilyen például az, hogy szórjunk a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát, mert az lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, így a gyümölcs íze élvezhetőbb lesz. A trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított.

Az is jó megoldás, ha összetört, megszárított tojáshéjat teszünk az ültetőföldbe, mert ezzel kalciumhoz juttatjuk a növényt, és megelőzhetjük a csúcsrothadás nevű betegséget. A tojás jellegzetes szaga bizonyos kártevőket is távol tart.

Ügyeljünk arra, hogy a paradicsom mindig kapjon elegendő vizet (de ne túl sokat, nehogy berohadjon a gyökere), a víztől ugyanis lédúsabb és finomabb lesz a bogyó. A növény a félárnyékos helyet kedveli a legjobban, napi 5 óra közvetlen napfény elég számára.

A Breedx nevű fejlesztőcég is gőzerővel dolgozik azon, hogy valóban ízletes paradicsomfajtákat juttasson el a termesztőkhöz. A cél az, hogy megváltoztassák a fruktóz/glükóz arányt, illetve az édesség és savasság egyensúlyát, amitől komoly ízjavulást várnak.

Efféle kísérletek már Izraelben is zajlottak az 1980-as évek közepén. Akkor azt a stratégiát alkalmazták, hogy vadon élő paradicsomfajtákat használtak fel, elsősorban azért, hogy javítsák a cukor-anyagcserét és -felhalmozódást a kereskedelmi célú gyümölcsökben.

A 2017-ben alapított Breedx cég már egy jelentős eredményt letett az asztalra, hiszen sikerült számottevő mértékben ellenállóvá tenniük a paradicsomaikat a ToBRFV vírussal szemben, amely ráncossá teszi a növény levelének felületét, foltok jelennek meg rajta, és a termésen is sárgás-barnás foltok keletkeznek.

Az „ízességre” irányuló kutatásaik során pedig sikerült a szacharóz-akkumulációs képességet hagyományos nemesítéssel átültetniük, és ezáltal édesebb bogyótermést létrehozniuk. A későbbiekben a fruktóz/glükóz arányt is meg kívánják változtatni, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a fruktóz kétszer olyan édes, mint a glükóz. Legalább két olyan gént már azonosítani is tudtak, amelyek ezért a bizonyos arányért felelősek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

Oroszországból származó, fertőzött paradicsommagokat égettek el

2024. május 8. 16:10

Az Oroszországból importált, fertőzött paradicsommagokat ellenőrzés híján világszerte értékesítették volna a tulajdonosok, ám így súlyos bírsággal kellett szembenézniük.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.