Zöldség-Gyümölcs

Így válhat édesebbé a paradicsom

Agrofórum Online

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

A szakmai weboldalakon, a közösségi térben sűrűn rábukkanhatunk olyan tanácsokra, amelyek ízletesebb paradicsomot garantálnak a termesztőknek. Ilyen például az, hogy szórjunk a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát, mert az lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, így a gyümölcs íze élvezhetőbb lesz. A trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított.

Az is jó megoldás, ha összetört, megszárított tojáshéjat teszünk az ültetőföldbe, mert ezzel kalciumhoz juttatjuk a növényt, és megelőzhetjük a csúcsrothadás nevű betegséget. A tojás jellegzetes szaga bizonyos kártevőket is távol tart.

Ügyeljünk arra, hogy a paradicsom mindig kapjon elegendő vizet (de ne túl sokat, nehogy berohadjon a gyökere), a víztől ugyanis lédúsabb és finomabb lesz a bogyó. A növény a félárnyékos helyet kedveli a legjobban, napi 5 óra közvetlen napfény elég számára.

A Breedx nevű fejlesztőcég is gőzerővel dolgozik azon, hogy valóban ízletes paradicsomfajtákat juttasson el a termesztőkhöz. A cél az, hogy megváltoztassák a fruktóz/glükóz arányt, illetve az édesség és savasság egyensúlyát, amitől komoly ízjavulást várnak.

Efféle kísérletek már Izraelben is zajlottak az 1980-as évek közepén. Akkor azt a stratégiát alkalmazták, hogy vadon élő paradicsomfajtákat használtak fel, elsősorban azért, hogy javítsák a cukor-anyagcserét és -felhalmozódást a kereskedelmi célú gyümölcsökben.

A 2017-ben alapított Breedx cég már egy jelentős eredményt letett az asztalra, hiszen sikerült számottevő mértékben ellenállóvá tenniük a paradicsomaikat a ToBRFV vírussal szemben, amely ráncossá teszi a növény levelének felületét, foltok jelennek meg rajta, és a termésen is sárgás-barnás foltok keletkeznek.

Az „ízességre” irányuló kutatásaik során pedig sikerült a szacharóz-akkumulációs képességet hagyományos nemesítéssel átültetniük, és ezáltal édesebb bogyótermést létrehozniuk. A későbbiekben a fruktóz/glükóz arányt is meg kívánják változtatni, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a fruktóz kétszer olyan édes, mint a glükóz. Legalább két olyan gént már azonosítani is tudtak, amelyek ezért a bizonyos arányért felelősek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.

A spanyol paradicsomtermesztőket csúnyán lekörözték a hollandok

2024. április 5. 16:40

Az almeriai paradicsomtermesztők az extrém hőség miatt rendkívül kevés termést tudnak betakarítani, miközben a hollandiai üvegházban termelt paradicsom valósággal elárasztja a spanyol piacot. 

Mi okozza a paradicsomnövények felső részének elhalását?

2022. június 29. 04:36

Már terméseket nevelő egyes paradicsomnövényeim felső része elhalt, az érés előtt álló paradicsomok héján besüppedések, szabálytalan foltok láthatók, ezek zölden lehullottak. Elővigyázatosságból a beteg növényeket eltávolítottam. Félek, hogy tovább terjed a fertőzés. Gyógyítható, mit tehetek?