32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Zöldség-Gyümölcs

Így válhat édesebbé a paradicsom

Agrofórum Online

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

A szakmai weboldalakon, a közösségi térben sűrűn rábukkanhatunk olyan tanácsokra, amelyek ízletesebb paradicsomot garantálnak a termesztőknek. Ilyen például az, hogy szórjunk a növény töve mellé egy kevés szódabikarbónát, mert az lúgosít, csökkenti a talaj savasságát, így a gyümölcs íze élvezhetőbb lesz. A trágyánk legyen káliummal és magnéziummal dúsított.

Az is jó megoldás, ha összetört, megszárított tojáshéjat teszünk az ültetőföldbe, mert ezzel kalciumhoz juttatjuk a növényt, és megelőzhetjük a csúcsrothadás nevű betegséget. A tojás jellegzetes szaga bizonyos kártevőket is távol tart.

Ügyeljünk arra, hogy a paradicsom mindig kapjon elegendő vizet (de ne túl sokat, nehogy berohadjon a gyökere), a víztől ugyanis lédúsabb és finomabb lesz a bogyó. A növény a félárnyékos helyet kedveli a legjobban, napi 5 óra közvetlen napfény elég számára.

A Breedx nevű fejlesztőcég is gőzerővel dolgozik azon, hogy valóban ízletes paradicsomfajtákat juttasson el a termesztőkhöz. A cél az, hogy megváltoztassák a fruktóz/glükóz arányt, illetve az édesség és savasság egyensúlyát, amitől komoly ízjavulást várnak.

Efféle kísérletek már Izraelben is zajlottak az 1980-as évek közepén. Akkor azt a stratégiát alkalmazták, hogy vadon élő paradicsomfajtákat használtak fel, elsősorban azért, hogy javítsák a cukor-anyagcserét és -felhalmozódást a kereskedelmi célú gyümölcsökben.

A 2017-ben alapított Breedx cég már egy jelentős eredményt letett az asztalra, hiszen sikerült számottevő mértékben ellenállóvá tenniük a paradicsomaikat a ToBRFV vírussal szemben, amely ráncossá teszi a növény levelének felületét, foltok jelennek meg rajta, és a termésen is sárgás-barnás foltok keletkeznek.

Az „ízességre” irányuló kutatásaik során pedig sikerült a szacharóz-akkumulációs képességet hagyományos nemesítéssel átültetniük, és ezáltal édesebb bogyótermést létrehozniuk. A későbbiekben a fruktóz/glükóz arányt is meg kívánják változtatni, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a fruktóz kétszer olyan édes, mint a glükóz. Legalább két olyan gént már azonosítani is tudtak, amelyek ezért a bizonyos arányért felelősek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Mi okozza a paradicsom leveleinek barnulását és leszáradását?

2023. szeptember 16. 10:39

Aggasztó jelenségre lettem figyelmes idén a paradicsomtöveim kapcsán. Mi okozza a paradicsom leveleinek idő előtti barnulását és leszáradását?

Beindult a hazai paradicsomszezon

2022. május 2. 13:21

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból.

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.