Szőlő-Bor

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

Agrofórum Online

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

Mindez INTERVITIS+INTERFRUCTA+HORTITechnika (IVIFHO) néven immáron másodjára várja az érdeklődőket, amelyet tradicionálisan kétévente szerveznek meg Németországban – informálta a szaksajtó képviselőit Wolfram Huonker, a Landesmesse Stuttgart kiállítások kommunikációs igazgatója és Seifert Ibolya, a magyarországi képviselet (Interpress Kft.) ügyvezetője.

Szakberkekben köztudott, hogy kétévente rendezik meg a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállítását Stuttgart új vásárközpontjában. Ezúttal három napon keresztül mutatkoznak be a nagyérdeműnek a szőlőművelés, a szüreti betakarítás, a szőlőfeldolgozás, a borkezelés, valamint a palackozás- és csomagolás-technika legmodernebb gépei és berendezései.

A kiállítás szakmai szervezője a mintegy negyvenezer kisebb borászati üzem érdekképviseletét ellátó Német Bortermelők Szövetsége (DWV) és a Német Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) – ezen intézmények hozzájárulása garantálja a kiállítás rangját és jelentőségét is egyben. A legutóbbi első vásár adatai is jelzik a találkozó nemzetközi tekintélyét: tehát 2016-ban csaknem öt hektárnyi területen 23 ország 590 kiállítója mutatta be termékeit, illetve szolgáltatásait, a 63 országból érkezett közel 36 ezer főnyi szakmai látogatónak.

A főbb témacsoportokat a következők alkották: borászati technológia, pincészeti berendezések, csomagolás, logisztika, tisztítás, higiénia, desztilláció, szőlő- és gyümölcs ültető és szüretelő gépek, bor- és gyümölcs feldolgozó berendezések, talajművelő gépek, arató gépek, szivattyúk, szolgáltatások.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a feltörekvő kelet-európai országokra. Éppen ezért nagyon számítanak a magyar résztvevőkre, kiállítókra és látogatókra egyaránt. A kiállítás iránt érdeklődők számára összegezzük a legfontosabb tudnivalókat: a szakvásár három napon át (vasárnaptól szerdáig) tart. Fórumok és bemutató színpadok lesznek az ágazatot foglalkoztató legújabb témákról.

A szakvásár fénypontját a gépbemutatók jelentik majd, de megtalálható lesz minden üzemmérethez igazodva a technológia is. A csarnokokat következetes és tematikus tagolással alakítják ki. A marketing egyik eszközéül szolgál, hogy az innovációs díj átadása is a kiállításon történik. A monstre összejövetel, mint Európa kellős közepén rendezett szakvásár optimálisan elérhető a földkerekség bármely pontjáról, nemzetközi ismertsége pedig biztosított a világszerte hasonló nevű rendezvényekkel – a kelet-európai exportpiac teljes lefedése mellett. A szervezők további tervezett céljai között szerepel a kiállítók és a látogatók számának növelése.

A látogatói célcsoportok egyébiránt a következők: szőlészet és gyümölcstermesztés, pincészetek, gyümölcslé- és sűrítmény-gyártók, gyümölcslé-palackozók, gyümölcs- és habzóbor-gyártók, gyümölcspárlat- és szeszesital-gyártók. A termesztési és betakarítási technológia ajánlható új telepítésekhez, fa- és tőkeműveléshez – de szerepet kapnak a vontatók és szállítóeszközök, a talajmegmunkálás, a növényvédelem és növényápolás, a betakarító gépek, eszközök és kiegészítők épp úgy, miként az asztali gyümölcsök csomagolása, kiszerelése és tárolása vagy a szőlő- és gyümölcsmozgató, illetve válogató rendszerek.

A látogatók az idei szakkiállításon is változatos kísérőprogramok közül válogathatnak. A vásár ideje alatt a legújabb technológiákat és gépeket élőben bemutató rendezvényeken vehetnek részt, ahol a digitális mezőgazdaság legújabb technikai vívmányait ismerhetik meg a drónoktól kezdve a metsző, permetező és öntöző robotokig. A szőlőtermesztés végeredményeként megjelenő borok kóstolásával a helyszínen megtapasztalható, hogy egy-egy technológiai vagy technikai változtatás milyen ízbeli eltéréseket eredményez.

Speciális szemináriumokat is szerveznek a fiatal kutatóknak, szakembereknek és gazdálkodóknak egyaránt. Olyan startup cégek bemutatkozására is lehetőség nyílik a szakkiállítás keretében, amelyek a digitális gazdálkodás támogatására különböző alkalmazásokat fejlesztettek. A vásár új, Paul Horn csarnokában található DLG kollektív standon mutatkozik be a „Smart Horticulture” témaköréhez kapcsolódó újdonságokkal.

A szakmai programok között az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó a 63. Nemzetközi DWV Borászati Kongresszus, amely idén a Weinbau 4.0 címet viseli. A tudományos tanácskozás programjának alakításában a német oktatási intézmények és kutatóintézetek szakemberei vettek részt, a melynek középpontjában a kertészeti termelés és feldolgozás digitalizációját érintő kérdések állnak. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a Duna-menti országok közötti gazdasági kapcsolatok kiépülését támogató programok szervezésére.

Az említett első IVIFHO-ra külföldről érkezett magyar látogatók négy százaléka volt. A német szakemberek nagyon fontosnak tartják a közép-európai párbeszéd, illetve tapasztalatcsere bővítését, hiszen a klímaváltozás hatásaival – mint közös kihívással – együttműködésben hatékonyabban lehet megbirkózni. Másik fontos terület a növényvédelem, ahol az éghajlati körülmények változása következtében új károsítók megjelenésére kell számítani, továbbá problémát jelent az egyre több károsító esetében tapasztalható növényvédőszer-rezisztencia megjelenése is a többi között. A szakkiállításon kiemelt hangsúllyal szerepelnek a legújabb technológiai megoldások és innovációs eredmények, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok elősegítése, a klímaváltozásra adandó válaszok és a borkultúra kapcsolódása a turizmus fejlesztéséhez.

A Stuttgarti Vásárközpont kényelmesen megközelíthető pár percnyi sétával, pontosabban mintegy 350 lépésre található a repülőtértől. A Messe Stuttgart magyarországi képviselete az Interpress Kiállítások és Interpress Travel Kft., a hazánkból érkező látogatóknak az utazással, szállással, belépőjeggyel és biztosítással kapcsolatos szolgáltatásaival áll az érdeklődők rendelkezésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

Fajtatársítás a gyümölcsültetvényben

2018. szeptember 11. 05:45

A gyümölcsültetvények tervezési folyamatának fontos része a fajtatársítás részleteinek kidolgozása. Pontosan tudni kell, hogy melyek azok a fajok, amelyeknek fajtáihoz nem kell pollenadó, melyek az önmeddő fajták.

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.