26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

Kajszi fajtabemutató Tordason (+KÉPEK)

Agrofórum Online

Június 24-én országos kajszi bemutatót tartott a NÉBIH és a NAK. Lukács József elnökhelyettes a hivatal tevékenységének bemutatása után okleveleket adott át, új kajszibarack fajták állami elismerésének tanúsítványaként.

Június 24-én országos kajszi bemutatót tartott a NÉBIH és a NAK. Lukács József elnökhelyettes a hivatal tevékenységének bemutatása után okleveleket adott át, új kajszibarack fajták állami elismerésének tanúsítványaként.

Okleveleket vehetett át a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató Intézet igazgatója, dr. Erdős Zoltán, a Corvinus egyetem professzora, Dr. Pedryc Andrzej, illetve a fehér termésű bodzafajta nemesítője, Szabó János /Gergő/.

Dr. Mártonffy Béla a NAK osztályvezetője üdvözölte a résztvevőket, aki a Kamara és a Hivatal konstruktív együttműködését méltatta. Dr. Szani Zsolt, aki egyébként a fajtabemutatót is vezette a szakmai konferencián, az európai fajtahasználatról adott tájékoztatást. Szokó Attila, a fajtakísérleti állomás vezetője az itt beállított állami szántóföldi és kertészeti fajtakísérletekről számolt be.

Prof. Pénzes Béla, a Corvinus egyetem Kertészettudományi Karának tanára – a maga is kajszitermesztő – a kajszi növényvédelméről beszélt. Arról, hogy mit láttunk a kísérletekben, a szavak helyett, beszéljenek a képek.

(Bódis László – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Birsfát fogadhatnak örökbe Tolna megye legnagyobb ültetvényén

2022. augusztus 18. 13:31

Azonnal sikersztori lett a Brancson a Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként meghirdetett birsfa-örökbefogadó program.

Kevés az idénymunkás Nagy-Britanniában

2020. április 27. 09:16

A brit kormány becslése szerint az idei gyümölcsszezonban a betakarítási munkákhoz szükséges külföldi munkaerőnek alig a harmada érkezik Nagy-Britanniába.