Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

Agrofórum Online

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország. A legtöbb paradicsomot, 62,76 millió tonnát Kínában termelik. Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége 2019-ben.

Kína után a második legjelentősebb paradicsomtermelő India, ott 19 millió tonnás az éves termés. A képzeletbeli dobogóra Törökország állhatott még fel 12,84 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 paradicsomot termelő ország (tonna)

Negyedik helyre az Egyesült Államok futott be 10,86 millió tonnás eredménnyel. Az ötödik a TOP10 egyetlen afrikai országa, Egyiptom 6,75 millió tonnával. Utána a hatodik helyen egy Európai Unióba tartozó tagállam jön, Olaszország, ahol 5,25 millió tonna paradicsom termett. A globális listán Irán a hetedik 5,25 millió tonnával. majd újra egy EU-s tagállam, Spanyolország következik a rangsorban. Az Ibériai félsziget nagyobb államában 5 millió tonnás volt a paradicsomtermés. A listát Mexikó és Brazília zárja. A latin-amerikai államban 4,27 millió, a dél-amerikai országban 3,92 millió tonna volt a paradicsomtermés.

Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége a FAO adatbázisa szerint. Ez adat nagyjából megfelel az elmúlt csaknem három évtized középértékének. 1992 óta a 130 ezer és 300 ezer tonna közötti sávban mozog alapvetően a hazai termés. Ebből a sávból csak az 1998-as 329 ezer tonna és a 2012-es 109 ezer tonna lóg ki, bár pont a két időpont közt lassú lecsorgás figyelhető meg. De utána emelkedés volt megfigyelhető és az elmúlt öt évben kiszámíthatóan a 170 ezer és 211 ezer tonna közötti szűk sávban tartózkodik a hazai adat. 1961-től állnak rendelkezésre adatok, onnan a politikai rendszerváltásig, a 276 ezer és 549 ezer tonnás sávban mozgott a termés, meglehetősen nagy eltérésekkel, amelyek néhány év alatt, adott esetben akár egy év alatt következtek be. A csúcstermés 1987-ben 549 ezer tonna volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald's is kivette a kínálatából

2023. július 27. 15:10

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár.

Egyesével vagy csoportosan jobb nevelni a kiültetett palántákat?

2025. március 6. 04:36

Többesével keltek ki a palántáim, mit csináljak velük? Mi a jobb, ha egyesével, vagy ha csoportosan nevelem azokat kiültetés után?

Mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

2022. szeptember 10. 04:37

A véleményüket kérném arról, hogy mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?