Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

Agrofórum Online

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország. A legtöbb paradicsomot, 62,76 millió tonnát Kínában termelik. Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége 2019-ben.

Kína után a második legjelentősebb paradicsomtermelő India, ott 19 millió tonnás az éves termés. A képzeletbeli dobogóra Törökország állhatott még fel 12,84 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 paradicsomot termelő ország (tonna)

Negyedik helyre az Egyesült Államok futott be 10,86 millió tonnás eredménnyel. Az ötödik a TOP10 egyetlen afrikai országa, Egyiptom 6,75 millió tonnával. Utána a hatodik helyen egy Európai Unióba tartozó tagállam jön, Olaszország, ahol 5,25 millió tonna paradicsom termett. A globális listán Irán a hetedik 5,25 millió tonnával. majd újra egy EU-s tagállam, Spanyolország következik a rangsorban. Az Ibériai félsziget nagyobb államában 5 millió tonnás volt a paradicsomtermés. A listát Mexikó és Brazília zárja. A latin-amerikai államban 4,27 millió, a dél-amerikai országban 3,92 millió tonna volt a paradicsomtermés.

Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége a FAO adatbázisa szerint. Ez adat nagyjából megfelel az elmúlt csaknem három évtized középértékének. 1992 óta a 130 ezer és 300 ezer tonna közötti sávban mozog alapvetően a hazai termés. Ebből a sávból csak az 1998-as 329 ezer tonna és a 2012-es 109 ezer tonna lóg ki, bár pont a két időpont közt lassú lecsorgás figyelhető meg. De utána emelkedés volt megfigyelhető és az elmúlt öt évben kiszámíthatóan a 170 ezer és 211 ezer tonna közötti szűk sávban tartózkodik a hazai adat. 1961-től állnak rendelkezésre adatok, onnan a politikai rendszerváltásig, a 276 ezer és 549 ezer tonnás sávban mozgott a termés, meglehetősen nagy eltérésekkel, amelyek néhány év alatt, adott esetben akár egy év alatt következtek be. A csúcstermés 1987-ben 549 ezer tonna volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14. 04:38

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Gazdák kerültek csődközelbe a ToBRFV miatt 

2024. március 1. 10:40

A gazdák komoly aggodalmukat fejezték ki egy Máltán terjedő, importtal behurcolt vírus, a ToBRFV miatt, amely azzal fenyeget, hogy megtizedeli a növényállományt a rendkívül fontos paradicsomágazatban.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.