15℃ 10℃
október 10. Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Zöldség-Gyümölcs

Kína, India és Törökország a legnagyobb paradicsomtermelők

Agrofórum Online

A világ tíz legtöbb paradicsomot termelő országa között csak két EU-s tagállam van, Olaszország és Spanyolország. A legtöbb paradicsomot, 62,76 millió tonnát Kínában termelik. Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége 2019-ben.

Kína után a második legjelentősebb paradicsomtermelő India, ott 19 millió tonnás az éves termés. A képzeletbeli dobogóra Törökország állhatott még fel 12,84 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP 10 paradicsomot termelő ország (tonna)

Negyedik helyre az Egyesült Államok futott be 10,86 millió tonnás eredménnyel. Az ötödik a TOP10 egyetlen afrikai országa, Egyiptom 6,75 millió tonnával. Utána a hatodik helyen egy Európai Unióba tartozó tagállam jön, Olaszország, ahol 5,25 millió tonna paradicsom termett. A globális listán Irán a hetedik 5,25 millió tonnával. majd újra egy EU-s tagállam, Spanyolország következik a rangsorban. Az Ibériai félsziget nagyobb államában 5 millió tonnás volt a paradicsomtermés. A listát Mexikó és Brazília zárja. A latin-amerikai államban 4,27 millió, a dél-amerikai országban 3,92 millió tonna volt a paradicsomtermés.

Magyarországon 180 930 tonna paradicsom volt a termés mennyisége a FAO adatbázisa szerint. Ez adat nagyjából megfelel az elmúlt csaknem három évtized középértékének. 1992 óta a 130 ezer és 300 ezer tonna közötti sávban mozog alapvetően a hazai termés. Ebből a sávból csak az 1998-as 329 ezer tonna és a 2012-es 109 ezer tonna lóg ki, bár pont a két időpont közt lassú lecsorgás figyelhető meg. De utána emelkedés volt megfigyelhető és az elmúlt öt évben kiszámíthatóan a 170 ezer és 211 ezer tonna közötti szűk sávban tartózkodik a hazai adat. 1961-től állnak rendelkezésre adatok, onnan a politikai rendszerváltásig, a 276 ezer és 549 ezer tonnás sávban mozgott a termés, meglehetősen nagy eltérésekkel, amelyek néhány év alatt, adott esetben akár egy év alatt következtek be. A csúcstermés 1987-ben 549 ezer tonna volt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Beindult a hazai paradicsomszezon

2022. május 2. 13:21

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?