Zöldség-Gyümölcs

„Klímarezisztens” babfajta

Agrofórum Online

Angol kutatók olyan babfajtát alakítottak ki, amely mintegy 40%-kal kevesebb vizet igényel fejlődéséhez, és ez megbízhatóbb élelmiszerforrássá teheti az egyre gyakoribb aszályos időszakokban.

Latin-Amerikában a bab és egyéb hüvelyes növények magas minőségű táplálékot képviselnek. Az éghajlatváltozás miatt az aszályok és hőhullámok gyakoribbá váltak, ami kihatással van a népélelmezésben rendkívül fontos szerepet játszó bab hozamaira is. A kutatási projektet a régiót illető, klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak hívták életre.

A térség élelmiszer-biztonságának támogatása érdekében a Sheffieldi Egyetem tudósai az aszállyal szemben ellenálló babfajtát hoztak létre genetikai manipuláció segítségével. A Pod Yield projekt keretein belül megvizsgálták a közönséges és a Mexikóban évezredek óta termesztett tepary bab (Phaseolus acutifolius) tulajdonságait.

Megfigyelték, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét. Dr. Julie Gray, társkutató szerint a modern mezőgazdaság hatalmas édesvíz-felhasználással jár: a föld készletének mintegy 70%-át mozgósítja. Mivel ez az erőforrás jelentősen csökken párhuzamosan a klímaváltozás előrehaladtával, égetően fontos új, olyan öntözéshatékony megoldások keresése, amelyek mellett biztosítható a táplálék hozzáférhetősége az egyre növekedő népesség számára – utalva ezzel a biotechnológiai megoldásokra.

Latin-Amerikában a babtermés akár 80%-a is elveszhet a szezonális aszályok egyre korábbi beállta miatt.

A becslések szerint egyedül Mexikóban új babfajtákkal az ország teljes mezőgazdasági vízfelhasználásának akár 3 százalékát is megtakaríthatják. Ez – az aszálynak ellenálló növények felhasználásának köszönhetően – évente 4,5 milliárd liter víznek felel meg.

Forrás: https://www.farminguk.com/news/uk-scientists-develop-climate-resilient-bean-crop_58118.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Megvan az alföldi aszály ellenszere?

2024. február 10. 10:10

A légkörből hiányzó víz miatt nem érkezik elég csapadék az Alföldre az aszályos időszakban. Ennek enyhítésére a vizes élőhelyek, a rétek-legelők visszaállítását javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói legújabb elemzésükben.

Öntözés nélkül nincs jövő – 10 ok, amiért érdemes beruházni

2025. október 29. 11:10

Az öntözés ma már nem luxus, hanem létkérdés a magyar gazdáknak – stabilitást, biztonságot és versenyelőnyt ad a termelésben.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Így takarékoskodnak a holland gazdák a vízzel

2023. április 30. 06:38

A helyi gazdálkodók most az ősi tudást innovatív technikákkal ötvözik, hogy a lehető legtovább megőrizzék az édesvizet és megakadályozzák a talaj szikesedését.