Zöldség-Gyümölcs

„Klímarezisztens” babfajta

Agrofórum Online

Angol kutatók olyan babfajtát alakítottak ki, amely mintegy 40%-kal kevesebb vizet igényel fejlődéséhez, és ez megbízhatóbb élelmiszerforrássá teheti az egyre gyakoribb aszályos időszakokban.

Latin-Amerikában a bab és egyéb hüvelyes növények magas minőségű táplálékot képviselnek. Az éghajlatváltozás miatt az aszályok és hőhullámok gyakoribbá váltak, ami kihatással van a népélelmezésben rendkívül fontos szerepet játszó bab hozamaira is. A kutatási projektet a régiót illető, klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak hívták életre.

A térség élelmiszer-biztonságának támogatása érdekében a Sheffieldi Egyetem tudósai az aszállyal szemben ellenálló babfajtát hoztak létre genetikai manipuláció segítségével. A Pod Yield projekt keretein belül megvizsgálták a közönséges és a Mexikóban évezredek óta termesztett tepary bab (Phaseolus acutifolius) tulajdonságait.

Megfigyelték, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét. Dr. Julie Gray, társkutató szerint a modern mezőgazdaság hatalmas édesvíz-felhasználással jár: a föld készletének mintegy 70%-át mozgósítja. Mivel ez az erőforrás jelentősen csökken párhuzamosan a klímaváltozás előrehaladtával, égetően fontos új, olyan öntözéshatékony megoldások keresése, amelyek mellett biztosítható a táplálék hozzáférhetősége az egyre növekedő népesség számára – utalva ezzel a biotechnológiai megoldásokra.

Latin-Amerikában a babtermés akár 80%-a is elveszhet a szezonális aszályok egyre korábbi beállta miatt.

A becslések szerint egyedül Mexikóban új babfajtákkal az ország teljes mezőgazdasági vízfelhasználásának akár 3 százalékát is megtakaríthatják. Ez – az aszálynak ellenálló növények felhasználásának köszönhetően – évente 4,5 milliárd liter víznek felel meg.

Forrás: https://www.farminguk.com/news/uk-scientists-develop-climate-resilient-bean-crop_58118.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet

2023. április 24. 14:40

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet, a délkeleti országrész egyes területein is csak a talajfelszín száraz.

Miért gond a fák idő előtti lombhullása?

2022. szeptember 1. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy milyen problémát okozhat a fák korai lombhullása?

Európa fél az éhezéstől, elérkezhet a génszerkesztett növények ideje

2023. július 10. 16:10

Alaposan ráijesztett Európára a tavalyi nyár, az aszályok, a hatalmas termésveszteségek és a kiszáradt folyók stratégiaváltásra késztethetik az élelmiszertermelés területén. Elérkezhet a génszerkesztett növények ideje.

A cserepes eper soha nem látott árakat ért el

2024. február 4. 17:10

Huelva eperkínálata növekedésnek indult. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kampány a korai, cserepes eperrel kezdődött, amely novemberben került ki a piacra, ahol a kereslet mindig is a kínálat felett volt.