Zöldség-Gyümölcs

„Klímarezisztens” babfajta

Agrofórum Online

Angol kutatók olyan babfajtát alakítottak ki, amely mintegy 40%-kal kevesebb vizet igényel fejlődéséhez, és ez megbízhatóbb élelmiszerforrássá teheti az egyre gyakoribb aszályos időszakokban.

Latin-Amerikában a bab és egyéb hüvelyes növények magas minőségű táplálékot képviselnek. Az éghajlatváltozás miatt az aszályok és hőhullámok gyakoribbá váltak, ami kihatással van a népélelmezésben rendkívül fontos szerepet játszó bab hozamaira is. A kutatási projektet a régiót illető, klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak hívták életre.

A térség élelmiszer-biztonságának támogatása érdekében a Sheffieldi Egyetem tudósai az aszállyal szemben ellenálló babfajtát hoztak létre genetikai manipuláció segítségével. A Pod Yield projekt keretein belül megvizsgálták a közönséges és a Mexikóban évezredek óta termesztett tepary bab (Phaseolus acutifolius) tulajdonságait.

Megfigyelték, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét. Dr. Julie Gray, társkutató szerint a modern mezőgazdaság hatalmas édesvíz-felhasználással jár: a föld készletének mintegy 70%-át mozgósítja. Mivel ez az erőforrás jelentősen csökken párhuzamosan a klímaváltozás előrehaladtával, égetően fontos új, olyan öntözéshatékony megoldások keresése, amelyek mellett biztosítható a táplálék hozzáférhetősége az egyre növekedő népesség számára – utalva ezzel a biotechnológiai megoldásokra.

Latin-Amerikában a babtermés akár 80%-a is elveszhet a szezonális aszályok egyre korábbi beállta miatt.

A becslések szerint egyedül Mexikóban új babfajtákkal az ország teljes mezőgazdasági vízfelhasználásának akár 3 százalékát is megtakaríthatják. Ez – az aszálynak ellenálló növények felhasználásának köszönhetően – évente 4,5 milliárd liter víznek felel meg.

Forrás: https://www.farminguk.com/news/uk-scientists-develop-climate-resilient-bean-crop_58118.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

2024. május 28. 08:10

A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig.

Az aszály több mint százezer hektár erdőt pusztított ki Németországban tavaly óta

2019. augusztus 3. 14:16

Hőség idején erdőtüzek, a hőséghullámok végén heves viharok tizedelik az állományt, és a tavalyi nagy aszály miatt az idei szárazság és hőség a legyengült és a kártevőknek kiszolgáltatott fákból álló erdőkre sújtott le.

Mi történik akkor, ha a hőség és a szárazság szinte minden szezonban előfordul?

2020. február 10. 14:16

Fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el.

Növelheti a díjtámogatott növénybiztosítások iránti érdeklődést a tavalyi aszály

2023. május 3. 08:03

A termelőknek a támogatás igényléséhez meg kell kötni a jogosultsági feltételeknek megfelelő biztosítási szerződést, és megfizetni a biztosítási díjat.