Zöldség-Gyümölcs

„Klímarezisztens” babfajta

Agrofórum Online

Angol kutatók olyan babfajtát alakítottak ki, amely mintegy 40%-kal kevesebb vizet igényel fejlődéséhez, és ez megbízhatóbb élelmiszerforrássá teheti az egyre gyakoribb aszályos időszakokban.

Latin-Amerikában a bab és egyéb hüvelyes növények magas minőségű táplálékot képviselnek. Az éghajlatváltozás miatt az aszályok és hőhullámok gyakoribbá váltak, ami kihatással van a népélelmezésben rendkívül fontos szerepet játszó bab hozamaira is. A kutatási projektet a régiót illető, klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak hívták életre.

A térség élelmiszer-biztonságának támogatása érdekében a Sheffieldi Egyetem tudósai az aszállyal szemben ellenálló babfajtát hoztak létre genetikai manipuláció segítségével. A Pod Yield projekt keretein belül megvizsgálták a közönséges és a Mexikóban évezredek óta termesztett tepary bab (Phaseolus acutifolius) tulajdonságait.

Megfigyelték, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét. Dr. Julie Gray, társkutató szerint a modern mezőgazdaság hatalmas édesvíz-felhasználással jár: a föld készletének mintegy 70%-át mozgósítja. Mivel ez az erőforrás jelentősen csökken párhuzamosan a klímaváltozás előrehaladtával, égetően fontos új, olyan öntözéshatékony megoldások keresése, amelyek mellett biztosítható a táplálék hozzáférhetősége az egyre növekedő népesség számára – utalva ezzel a biotechnológiai megoldásokra.

Latin-Amerikában a babtermés akár 80%-a is elveszhet a szezonális aszályok egyre korábbi beállta miatt.

A becslések szerint egyedül Mexikóban új babfajtákkal az ország teljes mezőgazdasági vízfelhasználásának akár 3 százalékát is megtakaríthatják. Ez – az aszálynak ellenálló növények felhasználásának köszönhetően – évente 4,5 milliárd liter víznek felel meg.

Forrás: https://www.farminguk.com/news/uk-scientists-develop-climate-resilient-bean-crop_58118.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Érdemes kukorica helyett napraforgót vetni?

2023. november 7. 15:40

A jobb szárazságtűrése és a magasabb felvásárlási ára miatt sokak számára vonzó lehet kukorica helyett napraforgót vetni, ám ennek a kultúrának is bőven akadnak megfontolandó nehézségei.

Most erre van szükség: azonnal felvehető nitrogén

2020. április 27. 16:42

Az intenzív növekedési szakaszban a kalászosok számára nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű felvehető nitrogén!

Tovább csökkent a vízszint és a gabonaszállító hajók terhelhetősége

2022. július 21. 08:36

A sekélyebb víz akadályozza a hajózást a folyó egész németországi szakaszán Duisburgtól és Kölntől délre.

Javuló talajviszonyok = több víz a talajban

2022. augusztus 24. 13:12

Miért kell meszezni, kénezni vagy sómentesíteni a talajokat?