Zöldség-Gyümölcs

Lassult a spanyol szamócatermesztés

NAK/IEGVu

A január első felében tapasztalható alacsony hőmérséklet lassította a spanyol szamócatermelést, a decemberi rekordmennyiségű betakarítást követően.

A huelvai Szamóca Termelők és Exportőrök Szövetsége (Freshuelva) és a Kistermelők Szövetsége (UPA) szerint a növények – bár jól indultak a decemberi melegnek köszönhetően –, nem fejlődnek megfelelően a hideg miatt, ami magasabb termésmennyiséghez vezetett, mint az előző szezonban.

A januári terméscsökkenés alacsonyabb piaci kereslettel párosult, ami karácsony után indult. Január ugyanis jellemzően gyenge hónap a szamócaértékesítésben. A frisspiaci szamóca ára 1 €/kg-ra (1,10 $/kg) csökkent. Alacsonyabb árak voltak jellemzőek a málnánál is a november-december közötti időszakban, az 50-60%-os értékesítés növekedés ellenére. Ennek oka a nagy kínálat és a Marokkóból származó behozatal növekedésének együttes hatása.

A spanyol fagyasztott szamóca exportja viszonylag alacsony volt 2019-ben, csak január és november között emelkedett 0,42%-kal 37 800 tonnára. Csökkenés volt a szállítmányokban Németország (-8,6%), az Egyesült Királyság (-8,5%) és Hollandia felé (-32%) is, melyet részben ellensúlyozott az export 23,7%-os növekedése Franciaország felé, valamint több mennyiség ment Belgiumba (+38,5%) és Portugáliába (+54,3%) is.

A frisspiaci export egyenletesebb volt, meghaladva a 290 000 tonnát a vizsgált időszakban, ebből felét Európába szállították, Németország és az Egyesült Királyság az első, illetve a második helyen 98 275 tonnával, illetve 45 453 tonnával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (7. rész)

2019. december 22. 10:18

A hazánkban 2013-óta jelenlevő foltosszárnyú vagy pettyesszárnyú muslica inváziós kártevőnek számít. Közeli rokona az őshonosnak tekinthető ecetmuslicának, de ennek ellenére igen veszélyes légyfélének számít.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Botrítisz a szamócán! Hogyan védekezhetünk ellene?

2022. április 27. 04:36

Fólia alatt nevelek szamócát, egyes töveknél az alsó levelek tövében penészbevonat fejlődött, szürkés színű. Meg lehet állapítani, hogy mi okozza? Mivel védekezhetek ellene?

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.