Zöldség-Gyümölcs

Lassult a spanyol szamócatermesztés

NAK/IEGVu

A január első felében tapasztalható alacsony hőmérséklet lassította a spanyol szamócatermelést, a decemberi rekordmennyiségű betakarítást követően.

A huelvai Szamóca Termelők és Exportőrök Szövetsége (Freshuelva) és a Kistermelők Szövetsége (UPA) szerint a növények – bár jól indultak a decemberi melegnek köszönhetően –, nem fejlődnek megfelelően a hideg miatt, ami magasabb termésmennyiséghez vezetett, mint az előző szezonban.

A januári terméscsökkenés alacsonyabb piaci kereslettel párosult, ami karácsony után indult. Január ugyanis jellemzően gyenge hónap a szamócaértékesítésben. A frisspiaci szamóca ára 1 €/kg-ra (1,10 $/kg) csökkent. Alacsonyabb árak voltak jellemzőek a málnánál is a november-december közötti időszakban, az 50-60%-os értékesítés növekedés ellenére. Ennek oka a nagy kínálat és a Marokkóból származó behozatal növekedésének együttes hatása.

A spanyol fagyasztott szamóca exportja viszonylag alacsony volt 2019-ben, csak január és november között emelkedett 0,42%-kal 37 800 tonnára. Csökkenés volt a szállítmányokban Németország (-8,6%), az Egyesült Királyság (-8,5%) és Hollandia felé (-32%) is, melyet részben ellensúlyozott az export 23,7%-os növekedése Franciaország felé, valamint több mennyiség ment Belgiumba (+38,5%) és Portugáliába (+54,3%) is.

A frisspiaci export egyenletesebb volt, meghaladva a 290 000 tonnát a vizsgált időszakban, ebből felét Európába szállították, Németország és az Egyesült Királyság az első, illetve a második helyen 98 275 tonnával, illetve 45 453 tonnával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Szamóca palántázása: így lesz bő és finom a termés

2025. április 13. 13:10

Kevesen tudják, azonban a szamóca palántázásának időzítése nemcsak a terméshozamot, hanem a gyümölcsök ízét is befolyásolja.

UV-C fénnyel dolgozó robot: megbízható harcos a lisztharmat ellen

2023. július 18. 17:10

Nagyon messziről érkeztek azok a szamócatermesztők, akik szerették volna megérteni az UV-C fény lisztharmat elleni védekezésben betöltött szerepét.

Miért fontos a szamóca talaját szalmával takarni?

2024. május 7. 04:40

Néhány helyen láttam már, hogy szalmával takarják a talajt a szamócatövek alatt. Miért fontos a szamócát szalmával takarni?

Takarjuk a tavaszi ültetésű szamócatövek talaját szalmával?

2025. április 19. 04:36

Érdemes a tavaszi ültetésű szamócatövek környékét is szalmával takarni? Köszönöm válaszukat.