31℃ 17℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Zöldség-Gyümölcs

Lehet-e a gyümölcs káros az egészségre?

Agrofórum Online

A gyümölcsökről az az elképzelés él a fejünkben, hogy nemcsak finomak, a jóllétünket is támogatjuk velük, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Bizonyos esetekben azonban létezik az „egészségtelen” gyümölcsök kategóriája.

A termesztett gyümölcsfajták hosszas nemesítési folyamaton mentek keresztül, aminek köszönhetően cukortartalmuk megnőtt, ízesebbé, zamatosabbá váltak. Mint mindennek, ennek is megvan a hátulütője: bizonyos gyümölcsök sajnos az ideálisnál több kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, és kifejezetten károsak lehetnek például cukorbetegek vagy a savtartalmuk miatt a refluxszal küzdők számára. Természetesen ahogy semmit, ezeket sem érdemes teljesen kiiktatnunk az étrendünkből, de legalábbis érdemes kisebb adagokban fogyasztani őket.

Extra magas kalóriatartalmú gyümölcsök

A legmagasabb cukortartalmú mind közül a szárított datolya, amit ételek édesítésére is használnak. Ugyan magas a kálium-, réz- és magnéziumtartalma, viszont nagyon megdobja a vércukorszintet. 100 g szárított datolya 282 kcal-t és 67 g szénhidrátot tartalmaz.

Az aszalással/szárítással más gyümölcsök kalóriatartalma is megemelkedik, például az almáé, a baracké vagy a mazsoláé. Ugyancsak ide tartozik az aszalt szilva, aminek a túlfogyasztását azonban a természetes hashajtó hatása segít megelőzni. 

Bár nem itthon terem, sok magyar konyhában használják az avokádót, amelynek nem a cukor-, hanem a zsírtartalma magas. Ezzel együtt is nagyon egészséges alapanyagnak számít kálium-, C-vitamin- és rosttartalmának köszönhetően. Szintén rendszeres vendég a konyhában az ugyancsak magas zsírtartalmú szárított kókuszpehely, amely főleg sütemények fontos alkotóeleme. 

Magas glikémiás indexű gyümölcstermékek

Az egészségtelen gyümölcsöknek ezt a kategóriáját különösen a cukorbetegeknek érdemes elkerülniük, ugyanis alacsony a rosttartalmuk, nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, így a glikémiás indexük rendkívül magas.

A kandírozott gyümölcsök káros hatása talán egyértelmű, ezekben a forró cukorszirupba mártott édességekben ráadásul alig van rost. Talán meglepőbbek ebben a felsorolásban a gyümölcslevek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak cukrot és más szénhidrátokat, és szintén alacsony a rosttartalmuk.

Több tanulmányban is kimutatták, hogy a rendszeres gyümölcsléfogyasztók között lényegesen magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Szintén nem ajánlottak a cukorszirupban eltett gyümölcsök, például a különféle kompótok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Tovább nőtt az állati takarmány külkereskedelme

2021. július 6. 04:37

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala áprilisban a kivitelben 5,0%-kal, a behozatalban 7,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Ne a szájpadláson csattanjon a pálinka!

2021. május 22. 08:36

A Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.-ről, a termékeiről, névadójáról, a pálinkaszektor helyzetéről beszélgettünk Fabulya Attila okleveles pálinkabírálóval, a kóstolóház vezetőjével.

Fokozódik a harmadik országokból származó uniós gyümölcs- és zöldségimport

2022. május 19. 13:16

A főbb uniós tagállamok továbbra is egyre több gyümölcsöt és zöldséget importálnak unión kívüli országokból.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.