Zöldség-Gyümölcs

Lehet-e a gyümölcs káros az egészségre?

Agrofórum Online

A gyümölcsökről az az elképzelés él a fejünkben, hogy nemcsak finomak, a jóllétünket is támogatjuk velük, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Bizonyos esetekben azonban létezik az „egészségtelen” gyümölcsök kategóriája.

A termesztett gyümölcsfajták hosszas nemesítési folyamaton mentek keresztül, aminek köszönhetően cukortartalmuk megnőtt, ízesebbé, zamatosabbá váltak. Mint mindennek, ennek is megvan a hátulütője: bizonyos gyümölcsök sajnos az ideálisnál több kalóriát és szénhidrátot tartalmaznak, és kifejezetten károsak lehetnek például cukorbetegek vagy a savtartalmuk miatt a refluxszal küzdők számára. Természetesen ahogy semmit, ezeket sem érdemes teljesen kiiktatnunk az étrendünkből, de legalábbis érdemes kisebb adagokban fogyasztani őket.

Extra magas kalóriatartalmú gyümölcsök

A legmagasabb cukortartalmú mind közül a szárított datolya, amit ételek édesítésére is használnak. Ugyan magas a kálium-, réz- és magnéziumtartalma, viszont nagyon megdobja a vércukorszintet. 100 g szárított datolya 282 kcal-t és 67 g szénhidrátot tartalmaz.

Az aszalással/szárítással más gyümölcsök kalóriatartalma is megemelkedik, például az almáé, a baracké vagy a mazsoláé. Ugyancsak ide tartozik az aszalt szilva, aminek a túlfogyasztását azonban a természetes hashajtó hatása segít megelőzni. 

Bár nem itthon terem, sok magyar konyhában használják az avokádót, amelynek nem a cukor-, hanem a zsírtartalma magas. Ezzel együtt is nagyon egészséges alapanyagnak számít kálium-, C-vitamin- és rosttartalmának köszönhetően. Szintén rendszeres vendég a konyhában az ugyancsak magas zsírtartalmú szárított kókuszpehely, amely főleg sütemények fontos alkotóeleme. 

Magas glikémiás indexű gyümölcstermékek

Az egészségtelen gyümölcsöknek ezt a kategóriáját különösen a cukorbetegeknek érdemes elkerülniük, ugyanis alacsony a rosttartalmuk, nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot, így a glikémiás indexük rendkívül magas.

A kandírozott gyümölcsök káros hatása talán egyértelmű, ezekben a forró cukorszirupba mártott édességekben ráadásul alig van rost. Talán meglepőbbek ebben a felsorolásban a gyümölcslevek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak cukrot és más szénhidrátokat, és szintén alacsony a rosttartalmuk.

Több tanulmányban is kimutatták, hogy a rendszeres gyümölcsléfogyasztók között lényegesen magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Szintén nem ajánlottak a cukorszirupban eltett gyümölcsök, például a különféle kompótok.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.

Tovább nőtt az állati takarmány külkereskedelme

2021. július 6. 04:37

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala áprilisban a kivitelben 5,0%-kal, a behozatalban 7,7%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

(Gyümölcs)húsba vágó vizsgálatok

2021. május 21. 07:37

A gyümölcsöket érő terhelések sokaságában az ismétlődő terhelés az egyik legjelentősebb veszélyforrás, ami gyakran a szállítás közben fellépő rezgésekből adódik.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.