Zöldség-Gyümölcs

Már görögdinnye-termelésben is a kínaiak a világelsők

Agrofórum Online

A globális görögdinnye-termelői listán Kína vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Törökország a második listán, a harmadik pedig India. A magyarországi termés 188 ezer tonnát tett ki.

Egy év alatt 60,68 millió tonna görögdinnyét termesztettek Kínában, amely első ebben a rangsorban a világon. A görögdinnye-termelői világranglista dobogójára Törökország és India fért még fel 3,87 millió és 2,5 millió tonnával. Brazília negyedik 2,28 millió tonnával, Algéria pedig ötödik 2,21 millió tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felében Irán, Oroszország, Egyesült Államok, Egyiptom és Mexikó sorrend alakult ki.

A legtöbb görögdinnyét exportáló ország a termelők közt első Spanyolország, amely több mint 911 ezer tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Mexikó 768 ezer tonnával, harmadik pedig Irán 302 ezer tonnával. Az exportlistán Európából a negyedik, a hatodik és kilencedik helyet szerezte meg egy-egy ország a TOP 10-ben. Olaszország a negyedik 233 ezer tonnás exporttal, Görögország hatodik 187 ezer tonnával, Hollandia 121 ezer tonnával kilencedik.

A legtöbb görögdinnyét importáló ország tízes listáján az Egyesült Államok az első 784 ezer tonnával. Németországban a második legnagyobb a behozatal 471 ezer tonnával, majd Irak következik 413 ezer tonnával. Ezután Kína, Kanada, Franciaország, Egyesült Arab Emirátusok, Hollandia, Egyesült Királyság és Lengyelország sorrend alakult ki.

A FAO adatai szerint Magyarországon 187,8 ezer tonna görögdinnye termett 2019-ben, így elég messze voltunk az első tíztől. A hazai adat négy éves csökkenő tendencia után talált magára. A 2014-es 218,5 ezer tonnáról 2018-ra 178,8 ezer tonnáig csökkent a görögdinnye-termés. A legjobb év hazánkban 2004 volt, amikor 250,8 ezer tonnás termést regisztráltak, a legrosszabb pedig 1992, amikor csak 61,2 ezer tonna volt a betakarítás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

2019. július 25. 13:46

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

2024. július 6. 04:36

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?

Mitől sárgulnak és halnak el részlegesen a görögdinnyepalánták?

2025. június 10. 04:39

Sinthosa alanyba oltott Colosseo és Mirsini görögdinnyepalántáknál sárgulást, helyenként elhalást figyeltünk meg. A képek és leírás alapján megállapítható-e, hogy mi okozta a palántáknál a sárgulást, növekedésük időleges leállását?