Zöldség-Gyümölcs

Már kapható az újkrumpli

Magyar Hírlap

A burgonya termőterületek nagysága valamivel nőtt a tavalyihoz képest, így tízezer hektár fölé emelkedett, ami valószínűleg az állami támogatásnak köszönhető, ám az idei év nem hoz kiemelkedő termést – mondta el a Magyar Hírlapnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Indul az újkrumpli szezon, ám a mostanában megjelenő termények még fóliasátorban termesztett primőr áruk, ez pedig az árukon is érződik. Az óburgonyából a jó minőségű készletek a várakozásoknak megfelelően mostanra kifogyófélben vannak vagy már elfogytak. A burgonyafélék közül az újburgonya termesztése a leginkább kézimunka igényes, a termés pedig főleg a kistermelők által előállított.

Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetségének és Terméktanácsának elnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, az idei szélsőséges időjárás a burgonyatermést is igen érzékenyen érintette, hiszen a krumpli sem az aszályt sem a túl sok vizet nem szereti. Hozzátette, korai lenne még jóslatokba bocsátkozni a teljes éves termést illetően, hiszen a betakarítás egészen október végéig eltarthat. A mostani tavasz belvizes volt, ami abban segítette a termelőket, hogy kirajzolta, hova nem szabad ültetni burgonyát – részletezte az elnök, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal járó felhőszakadásokat a krumpli „nagyon nem szereti és nem is bírja”, ha pedig vízborítás alá kerül, azonnal tönkremegy. „Ha nagyon aszályos forró nyár lesz vagy túlzottan csapadékos, akkor az bizonyosan hátrányosan fogja befolyásolni a hozamot. Ami már most biztosan látszik, hogy szépek az állományok, igaz a szabadföldi termésnek megcsúszott az érése az elhúzódó hideg miatt” – számolt be Kecskés Gábor, aki szerint kimagasló hozamra idén biztos nem számíthatunk, sokkal inkább egy jó közepes termés várható.

Az újkrumpli esetében stabil árszint alakult ki az utóbbi években, ettől nagyban eltérő kilengéstől nem kell tartani, de bizonyos mértékben az időjárás ezen még változtathat. A nagybani piacon 450-480 forint körül alakul az újkrumpli ára kilónként, de a boltokban akár ezer forintnál is többet elkérhetnek érte.

Kecskés Gábor szerint a hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások. A burgonya áfájának öt százalékra történő csökkentésétől véleménye szerint nagy lendületet nyerhetnének a hazai termesztők úgy, hogy a fogyasztók is jól járnának, hiszen több hazai burgonya kerülhetne a kosarakba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Milyen betegségtől jelennek meg barna foltok a burgonya levelein?

2025. május 31. 04:36

Néhány burgonyabokor levelén nagy barna foltokat látok, terjednek gyorsan. A küldött kép alapján meg lehet mondani, hogy milyen betegségről van szó, és mit tegyek a kivédésére?

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.