Zöldség-Gyümölcs

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

Syngenta blog

Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban ­– jelentette be Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a vírus elpusztítja a fertőzött termést, de az emberre nem veszélyes.

A gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték.

Franciaország megígérte, hogy több száz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat. A fertőzés 2018-ban Mexikóban és Németországban jelent meg, tavaly pedig megtalálták Szicíliában és Nagy Britanniában is.

Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Olaszország különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre, hiszen a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, és egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett újfajta vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV).

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Franciaország szerint a növényvédőszer-tilalom nem érinti a gabonaexportot

2023. április 12. 10:24

Az ANSES engedélyezte a kártevők fertőtlenítéssel történő elpusztítására használt foszfintabletták használatát, de kijelentette, hogy nem kerülhetnek „közvetlen kapcsolatba a gabonafélékkel”.

Drágult a búza a franciaországi termelési problémák miatt

2023. december 13. 11:10

Emelkedtek a terményárak a terménypiacokon kedden mind a tengerentúlon, mind Európában.

Emelkedett a francia búzaexport mértéke

2021. március 7. 07:51

Az EU-n és Nagy-Britannián kívüli rendeltetési helyeken a tengeri búza export 821 000 tonna volt februárban, a 2020/21-es gazdálkodási szezon nyolcadik hónapjában.

A tavaszi csapadék ellenére is kevés a víz Franciaországban

2023. május 19. 10:04

Az átlag feletti csapadékmennyiség Franciaország nagy részén márciusban és áprilisban javította a talajvízszintet, de a terület több mint kétharmadában még az átlag alatt maradt.