Zöldség-Gyümölcs

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

Syngenta blog

Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban ­– jelentette be Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a vírus elpusztítja a fertőzött termést, de az emberre nem veszélyes.

A gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték.

Franciaország megígérte, hogy több száz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat. A fertőzés 2018-ban Mexikóban és Németországban jelent meg, tavaly pedig megtalálták Szicíliában és Nagy Britanniában is.

Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Olaszország különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre, hiszen a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, és egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett újfajta vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV).

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Napelemek segítik a francia borászatot a klímaváltozás elleni harcban

2021. október 7. 06:29

A napelemek szigetelik a szőlőt a szélsőséges hideg idején, és megvédik őket a túlzott napsugárzástól a kánikula idején.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Négy éves mélyponton a francia búzaexport

2021. július 15. 06:15

A francia kikötőkből júniusban az összes rendeltetési helyre irányuló gabonaszállítás - beleértve az árpát, a kukoricát és a durumbúzát is - 186 800 tonnára esett vissza.

Betilthatnak minden az állatoknak fájdalommal járó eljárást Franciaországban

2020. január 31. 12:02

Betiltják Franciaországban a kevés gazdasági hasznot hozó hímnemű csibék megsemmisítését 2021-től.