8℃ 3℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

Syngenta blog

Franciaország legnyugatibb régiójában, az óceánba nyúló Bretagne-félszigeten paradicsomvírust találtak egy gazdaságban ­– jelentette be Didier Guillaume francia mezőgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a vírus elpusztítja a fertőzött termést, de az emberre nem veszélyes.

A gazdaságot azonnal lezárták, és az üvegházban minden növényt elpusztítottak, mert jelenleg nincs ellenszere a betegségnek. Németországnak is úgy sikerült meggátolnia a járvány kitörését, hogy számos üvegházban megsemmisítették a növényeket, majd a talajt fertőtlenítőszerekkel kezelték.

Franciaország megígérte, hogy több száz alkalommal ellenőrzi a paradicsom vetőmagvakat, valamint a palántákat. A fertőzés 2018-ban Mexikóban és Németországban jelent meg, tavaly pedig megtalálták Szicíliában és Nagy Britanniában is.

Különösen veszélyben érzik magukat a spanyol, valamint az olasz paradicsomtermesztők. Olaszország különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre, hiszen a világ második legnagyobb ipariparadicsom-termelője, és egymaga biztosítja az európai termés több mint felét.

A hivatalosan Tomato Brown Rugose Fruit Virusnak (ToBRFV) nevezett újfajta vírus a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV).

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

A francia bíróság megtiltotta két glifozát alapú gyomirtó árusítását

2023. május 14. 08:03

Egy francia bíróság megtiltotta a svájci Syngenta vegyipari csoport által gyártott két glifozátot tartalmazó gyomirtó árusítását, mert nem készült elemzés a vegyszer egyes vadon élő állatokra gyakorolt lehetséges ártalmairól.

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.

Franciaország 2022-től megtiltja a hím csibék elgázosítását

2021. július 26. 11:54

Franciaország jövő évtől megtiltja a hím csibék megsemmisítését gázosítással vagy más módon történő leölését. Ezeket a módszereket az állatjóléti csoportok barbárnak nevezik, és hasonló intézkedést szorgalmaznak a teljes európai szinten is – közölte a párizsi a mezőgazdasági miniszter.

Egyelőre nem fenyegeti aszály az idei termést Franciaországban

2023. május 26. 08:03

Annak ellenére, hogy Franciaország nagy részén alacsony a talajvíz szintje, nincs komoly aszály-probléma, amely a növényeket, különösen a gabonaféléket fenyegeti.