Zöldség-Gyümölcs

Mexikó uralja az avokádópiacot

Agrofórum Online

Mexikó a legnagyobb avokádótermesztő ország a Földön, a Dominikai Köztársaság a második, a harmadik helyet pedig Peru szerezte meg a rangsorban.

Egy év alatt 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amely első ebben a rangsorban a világon. Az avokádótermelői világranglista dobogójára a Dominikai Köztársaság és Peru fért még fel 662 ezer és 536 ezer tonnával. Kolumbia negyedik 535 ezer tonnával, Indonézia pedig ötödik 462 ezer tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felében Kenya, Brazília, Haiti, Chile és Izrael sorrend alakult ki.

TOP 10 avokádótermelő ország (tonna)

A legtöbb avokádót exportáló ország a termelők közt első Mexikó, amely több mint 1,15 millió tonnát ad el külföldi vevőknek. Második Hollandia 318 ezer tonnával úgy, hogy nemhogy a termelői tízes listán sincs rajta, de Magyarországhoz hasonlóan egyáltalán nem terem meg az avokádó az országban. Importból exportálják tovább a terméket. A harmadik helyen Peru áll 312 ezer tonnával, őket egy szintén dél-amerikai állam, Chile követi. Az exportlistán Európából Hollandia után a másik állam az ötödik helyen álló Spanyolország áll 120 ezer tonnával. Igaz a termés itt is kevesebb, 98 ezer tonna, de importban erős az ibériai állam. Az exportlista TOP 10-mezőny második felében Kenya, az Egyesült Államok, Dél-Afrika, Kolumbia és a Dominikai Köztársaság található.

A legtöbb avokádót importáló ország tízes listáján az Egyesült Államok az első 1,11 millió tonnával. Hollandiában a második legnagyobb a behozatal 350 ezer tonnával, majd Franciaország következik 165 ezer tonnával. Ezután jön Spanyolország 137 ezer tonnás importtal. Az ötödik helyen az Egyesült Királyság áll 111 ezer tonnás avokádó-behozatallal. Az importlista 6-10 helyein Németország, Kanada, Japán, Oroszország és Kína sorrend alakult ki 2019-ben. Mindannyian 100 ezer tonna alatti mennyiséggel kerültek a rangsorba.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Sivatagi baktériummal az aszály ellen

2022. szeptember 28. 13:01

A BIOVÉD által fejlesztett és gyártott titaN mikrobiológiai készítmény 2022-ben debütált az IKR Agrár portfóliójában, és már az első évben sokezer hektáron a magyar növénytermesztési piacon.

A „karcsúsító uborkára” fényes jövő vár a fogyókúrázók körében

2024. május 28. 13:40

A karcsúsító uborka olyan anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a cukor zsírrá alakulását. Jól hangzik, ugye? És Kínában már termesztik is.

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

2022. május 23. 14:38

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.