8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Zöldség-Gyümölcs

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

Agrofórum Online

Kínai kutatók több mint 150 különböző uborkafajtát vizsgáltak meg, és egyértelmű összefüggést találtak az úgynevezett CsFUL1A gén bizonyos változata és a termések hosszúsága között. A vizsgálatok szerint ennek a génnek egy kevésbé aktív változata lehetővé teszi, hogy az uborka gyorsabban és hosszabbra nőjön, mivel nem gátolja azoknak a hormonoknak a mozgását, amelyek a növekedésért felelősek.

A kulcs a sejtek növekedésének és osztódásának szabályozásában rejlik. Ha a CsFUL1A gén aktivitása alacsonyabb, az auxin nevű növényi hormon szabadabban halad, így a gyümölcs hosszirányú növekedése is fokozódik. A hosszú, vékony uborkák nemcsak látványosak, hanem jól értékesíthetők a prémium piacon is.

A tudománytól a termesztésig: mit jelent ez a gyakorlatban?

A felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a termesztők célzottan válasszanak olyan fajtákat, amelyek hosszabb termést hoznak. A nemesítők számára ez különösen fontos, hiszen a hosszabb uborkák jobb fajtasorrendbe illeszthetők, könnyebben csomagolhatók, és esztétikusabb megjelenésük miatt magasabb piaci áron értékesíthetők.

Emellett a kutatás segítséget ad a modern üvegházi vagy fóliás termeléshez igazított fajták kifejlesztésében is. A hosszabb uborkák általában egyenesebbek is, így kevesebb selejt keletkezik, és a betakarítás is hatékonyabbá válhat.

Terjed a hosszúkás forma: nemzetközi trendek és piac

Világszerte nő az igény a hosszúkás, ún. kígyóuborka-típusokra, különösen a skandináv országokban, Németországban és Kelet-Ázsiában. Európában az angol típusú hosszú uborkák népszerűsége töretlen, míg Kínában és Japánban a nagyon hosszú, keskeny típusokat keresik a vásárlók.

A hosszú uborkák népszerűsége töretlen
A hosszú uborkák népszerűsége töretlen

Az USA-ban és Nyugat-Európában pedig egyre kedveltebbek a mini- és snack-uborkák is, amelyek bár rövidebbek, szintén hosszúkás alakúak – ezeknél szintén fontos szerepet játszhat a növekedést szabályozó génműködés.

Nem csak a géneken múlik: technológiai támogatás

A hosszú uborkák termesztéséhez szükség van a megfelelő technológiára is. A támrendszeres (karós vagy drótfelfüggesztéses) termesztés például segíti a növényeket abban, hogy függőlegesen nőjenek, így a termések hosszabbak és egyenesebbek lesznek. A megfelelő mikroklíma (páratartalom, hőmérséklet, fény) beállítása szintén elengedhetetlen, hogy a genetikai potenciál érvényesülni tudjon.

A gyakori szüret is hozzájárul a minőség fenntartásához: ha túl sokáig hagyjuk a termést a növényen, könnyen túlnőhet vagy megkeseredhet – ezzel nemcsak az íz, de a piaci érték is romlik.

Mit hoz a jövő az uborkatermesztőknek?

A CsFUL1A gén hatásának megértése nem csupán tudományos áttörés: valós piaci előnyt is jelenthet azoknak a termelőknek, akik gyorsabban tudnak reagálni a fogyasztói trendekre. A nemesítésben és a szaporítóanyag-előállításban is új lehetőségek nyílnak meg, hogy a vásárlók igényeihez igazított, jól kezelhető és gazdaságos fajták kerüljenek a piacra.

A hosszú, egyenes uborka tehát nem véletlen sikertermék – hanem tudatos genetikai és termesztéstechnológiai fejlesztés eredménye.

A kutatás teljes anyaga itt érhető el.

(Forrás: The science behind why cucumbers are getting longer)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Keserű uborka: Mitől az?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, VIII. – Uborka hajtatása

2024. március 4. 11:40

Az uborkahajtatásnak az ország délkeleti részén komoly hagyománya volt, kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Békés, Csongrád és Bács-Kiskun vármegyék látták el az országot primőr uborkával.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.