Zöldség-Gyümölcs

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

Agrofórum Online

Kínai kutatók több mint 150 különböző uborkafajtát vizsgáltak meg, és egyértelmű összefüggést találtak az úgynevezett CsFUL1A gén bizonyos változata és a termések hosszúsága között. A vizsgálatok szerint ennek a génnek egy kevésbé aktív változata lehetővé teszi, hogy az uborka gyorsabban és hosszabbra nőjön, mivel nem gátolja azoknak a hormonoknak a mozgását, amelyek a növekedésért felelősek.

A kulcs a sejtek növekedésének és osztódásának szabályozásában rejlik. Ha a CsFUL1A gén aktivitása alacsonyabb, az auxin nevű növényi hormon szabadabban halad, így a gyümölcs hosszirányú növekedése is fokozódik. A hosszú, vékony uborkák nemcsak látványosak, hanem jól értékesíthetők a prémium piacon is.

A tudománytól a termesztésig: mit jelent ez a gyakorlatban?

A felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a termesztők célzottan válasszanak olyan fajtákat, amelyek hosszabb termést hoznak. A nemesítők számára ez különösen fontos, hiszen a hosszabb uborkák jobb fajtasorrendbe illeszthetők, könnyebben csomagolhatók, és esztétikusabb megjelenésük miatt magasabb piaci áron értékesíthetők.

Emellett a kutatás segítséget ad a modern üvegházi vagy fóliás termeléshez igazított fajták kifejlesztésében is. A hosszabb uborkák általában egyenesebbek is, így kevesebb selejt keletkezik, és a betakarítás is hatékonyabbá válhat.

Terjed a hosszúkás forma: nemzetközi trendek és piac

Világszerte nő az igény a hosszúkás, ún. kígyóuborka-típusokra, különösen a skandináv országokban, Németországban és Kelet-Ázsiában. Európában az angol típusú hosszú uborkák népszerűsége töretlen, míg Kínában és Japánban a nagyon hosszú, keskeny típusokat keresik a vásárlók.

A hosszú uborkák népszerűsége töretlen
A hosszú uborkák népszerűsége töretlen

Az USA-ban és Nyugat-Európában pedig egyre kedveltebbek a mini- és snack-uborkák is, amelyek bár rövidebbek, szintén hosszúkás alakúak – ezeknél szintén fontos szerepet játszhat a növekedést szabályozó génműködés.

Nem csak a géneken múlik: technológiai támogatás

A hosszú uborkák termesztéséhez szükség van a megfelelő technológiára is. A támrendszeres (karós vagy drótfelfüggesztéses) termesztés például segíti a növényeket abban, hogy függőlegesen nőjenek, így a termések hosszabbak és egyenesebbek lesznek. A megfelelő mikroklíma (páratartalom, hőmérséklet, fény) beállítása szintén elengedhetetlen, hogy a genetikai potenciál érvényesülni tudjon.

A gyakori szüret is hozzájárul a minőség fenntartásához: ha túl sokáig hagyjuk a termést a növényen, könnyen túlnőhet vagy megkeseredhet – ezzel nemcsak az íz, de a piaci érték is romlik.

Mit hoz a jövő az uborkatermesztőknek?

A CsFUL1A gén hatásának megértése nem csupán tudományos áttörés: valós piaci előnyt is jelenthet azoknak a termelőknek, akik gyorsabban tudnak reagálni a fogyasztói trendekre. A nemesítésben és a szaporítóanyag-előállításban is új lehetőségek nyílnak meg, hogy a vásárlók igényeihez igazított, jól kezelhető és gazdaságos fajták kerüljenek a piacra.

A hosszú, egyenes uborka tehát nem véletlen sikertermék – hanem tudatos genetikai és termesztéstechnológiai fejlesztés eredménye.

A kutatás teljes anyaga itt érhető el.

(Forrás: The science behind why cucumbers are getting longer)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Jégtelenítse az autó ablakát – uborkával

2023. december 20. 07:10

Aki nem garázsból indul el a téli reggeleken, pontosan tudja, hogy a jégkaparásra legalább 10-15 percet kell szánnia, ha nem a fagyos ablakon keresztül akar kikukucskálni az ablakon. Igen ám, de melyik a legjobb és leggyorsabb módszer a szélvédő jégtelenítésére?

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Hogyan védekezzünk az uborka peronoszpóra ellen?

2018. szeptember 29. 15:21

K. Balázs kérdése: Idén nyár végén a családom fogyasztásra nevelt uborkákat tönkretette a peronoszpóra. Jövőre szeretném elkerülni a betegséget. Hogyan készüljek fel, hogyan védekezzek ellene?

Uborka termesztése kezdőknek: amit a vetésről tudni kell

2025. május 20. 13:10

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a házikertben. Bár vetése egyszerű feladatnak tűnhet, a sikerhez nem elég csak elhinteni a magokat.