Zöldség-Gyümölcs

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

Agrofórum Online

Kínai kutatók több mint 150 különböző uborkafajtát vizsgáltak meg, és egyértelmű összefüggést találtak az úgynevezett CsFUL1A gén bizonyos változata és a termések hosszúsága között. A vizsgálatok szerint ennek a génnek egy kevésbé aktív változata lehetővé teszi, hogy az uborka gyorsabban és hosszabbra nőjön, mivel nem gátolja azoknak a hormonoknak a mozgását, amelyek a növekedésért felelősek.

A kulcs a sejtek növekedésének és osztódásának szabályozásában rejlik. Ha a CsFUL1A gén aktivitása alacsonyabb, az auxin nevű növényi hormon szabadabban halad, így a gyümölcs hosszirányú növekedése is fokozódik. A hosszú, vékony uborkák nemcsak látványosak, hanem jól értékesíthetők a prémium piacon is.

A tudománytól a termesztésig: mit jelent ez a gyakorlatban?

A felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a termesztők célzottan válasszanak olyan fajtákat, amelyek hosszabb termést hoznak. A nemesítők számára ez különösen fontos, hiszen a hosszabb uborkák jobb fajtasorrendbe illeszthetők, könnyebben csomagolhatók, és esztétikusabb megjelenésük miatt magasabb piaci áron értékesíthetők.

Emellett a kutatás segítséget ad a modern üvegházi vagy fóliás termeléshez igazított fajták kifejlesztésében is. A hosszabb uborkák általában egyenesebbek is, így kevesebb selejt keletkezik, és a betakarítás is hatékonyabbá válhat.

Terjed a hosszúkás forma: nemzetközi trendek és piac

Világszerte nő az igény a hosszúkás, ún. kígyóuborka-típusokra, különösen a skandináv országokban, Németországban és Kelet-Ázsiában. Európában az angol típusú hosszú uborkák népszerűsége töretlen, míg Kínában és Japánban a nagyon hosszú, keskeny típusokat keresik a vásárlók.

A hosszú uborkák népszerűsége töretlen
A hosszú uborkák népszerűsége töretlen

Az USA-ban és Nyugat-Európában pedig egyre kedveltebbek a mini- és snack-uborkák is, amelyek bár rövidebbek, szintén hosszúkás alakúak – ezeknél szintén fontos szerepet játszhat a növekedést szabályozó génműködés.

Nem csak a géneken múlik: technológiai támogatás

A hosszú uborkák termesztéséhez szükség van a megfelelő technológiára is. A támrendszeres (karós vagy drótfelfüggesztéses) termesztés például segíti a növényeket abban, hogy függőlegesen nőjenek, így a termések hosszabbak és egyenesebbek lesznek. A megfelelő mikroklíma (páratartalom, hőmérséklet, fény) beállítása szintén elengedhetetlen, hogy a genetikai potenciál érvényesülni tudjon.

A gyakori szüret is hozzájárul a minőség fenntartásához: ha túl sokáig hagyjuk a termést a növényen, könnyen túlnőhet vagy megkeseredhet – ezzel nemcsak az íz, de a piaci érték is romlik.

Mit hoz a jövő az uborkatermesztőknek?

A CsFUL1A gén hatásának megértése nem csupán tudományos áttörés: valós piaci előnyt is jelenthet azoknak a termelőknek, akik gyorsabban tudnak reagálni a fogyasztói trendekre. A nemesítésben és a szaporítóanyag-előállításban is új lehetőségek nyílnak meg, hogy a vásárlók igényeihez igazított, jól kezelhető és gazdaságos fajták kerüljenek a piacra.

A hosszú, egyenes uborka tehát nem véletlen sikertermék – hanem tudatos genetikai és termesztéstechnológiai fejlesztés eredménye.

A kutatás teljes anyaga itt érhető el.

(Forrás: The science behind why cucumbers are getting longer)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Keserű uborka: Mitől az?

2022. november 5. 05:36

Vajon mi okozza, hogy az uborka keserű lesz? Ennek jártunk utána!

A 10 legjobb társnövény az uborka számára

2022. június 30. 08:36

Szeretné elősegíteni az uborkapalántái növekedését? Mutatunk hozzá az tíz társnövényt!

Hogyan védekezzünk az uborka peronoszpóra ellen?

2018. szeptember 29. 15:21

K. Balázs kérdése: Idén nyár végén a családom fogyasztásra nevelt uborkákat tönkretette a peronoszpóra. Jövőre szeretném elkerülni a betegséget. Hogyan készüljek fel, hogyan védekezzek ellene?

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.