Zöldség-Gyümölcs

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

Agrofórum Online

Kínai kutatók több mint 150 különböző uborkafajtát vizsgáltak meg, és egyértelmű összefüggést találtak az úgynevezett CsFUL1A gén bizonyos változata és a termések hosszúsága között. A vizsgálatok szerint ennek a génnek egy kevésbé aktív változata lehetővé teszi, hogy az uborka gyorsabban és hosszabbra nőjön, mivel nem gátolja azoknak a hormonoknak a mozgását, amelyek a növekedésért felelősek.

A kulcs a sejtek növekedésének és osztódásának szabályozásában rejlik. Ha a CsFUL1A gén aktivitása alacsonyabb, az auxin nevű növényi hormon szabadabban halad, így a gyümölcs hosszirányú növekedése is fokozódik. A hosszú, vékony uborkák nemcsak látványosak, hanem jól értékesíthetők a prémium piacon is.

A tudománytól a termesztésig: mit jelent ez a gyakorlatban?

A felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a termesztők célzottan válasszanak olyan fajtákat, amelyek hosszabb termést hoznak. A nemesítők számára ez különösen fontos, hiszen a hosszabb uborkák jobb fajtasorrendbe illeszthetők, könnyebben csomagolhatók, és esztétikusabb megjelenésük miatt magasabb piaci áron értékesíthetők.

Emellett a kutatás segítséget ad a modern üvegházi vagy fóliás termeléshez igazított fajták kifejlesztésében is. A hosszabb uborkák általában egyenesebbek is, így kevesebb selejt keletkezik, és a betakarítás is hatékonyabbá válhat.

Terjed a hosszúkás forma: nemzetközi trendek és piac

Világszerte nő az igény a hosszúkás, ún. kígyóuborka-típusokra, különösen a skandináv országokban, Németországban és Kelet-Ázsiában. Európában az angol típusú hosszú uborkák népszerűsége töretlen, míg Kínában és Japánban a nagyon hosszú, keskeny típusokat keresik a vásárlók.

A hosszú uborkák népszerűsége töretlen
A hosszú uborkák népszerűsége töretlen

Az USA-ban és Nyugat-Európában pedig egyre kedveltebbek a mini- és snack-uborkák is, amelyek bár rövidebbek, szintén hosszúkás alakúak – ezeknél szintén fontos szerepet játszhat a növekedést szabályozó génműködés.

Nem csak a géneken múlik: technológiai támogatás

A hosszú uborkák termesztéséhez szükség van a megfelelő technológiára is. A támrendszeres (karós vagy drótfelfüggesztéses) termesztés például segíti a növényeket abban, hogy függőlegesen nőjenek, így a termések hosszabbak és egyenesebbek lesznek. A megfelelő mikroklíma (páratartalom, hőmérséklet, fény) beállítása szintén elengedhetetlen, hogy a genetikai potenciál érvényesülni tudjon.

A gyakori szüret is hozzájárul a minőség fenntartásához: ha túl sokáig hagyjuk a termést a növényen, könnyen túlnőhet vagy megkeseredhet – ezzel nemcsak az íz, de a piaci érték is romlik.

Mit hoz a jövő az uborkatermesztőknek?

A CsFUL1A gén hatásának megértése nem csupán tudományos áttörés: valós piaci előnyt is jelenthet azoknak a termelőknek, akik gyorsabban tudnak reagálni a fogyasztói trendekre. A nemesítésben és a szaporítóanyag-előállításban is új lehetőségek nyílnak meg, hogy a vásárlók igényeihez igazított, jól kezelhető és gazdaságos fajták kerüljenek a piacra.

A hosszú, egyenes uborka tehát nem véletlen sikertermék – hanem tudatos genetikai és termesztéstechnológiai fejlesztés eredménye.

A kutatás teljes anyaga itt érhető el.

(Forrás: The science behind why cucumbers are getting longer)

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Mitől lettek szabálytalan alakúak, göcsörtösek az uborkák?

2025. szeptember 14. 04:38

Nyár közepére egyes uborkák szabálytalan alakúakká váltak, göcsörtösek lettek. Mi okozhatja ezt az elváltozást?

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17. 07:11

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Uborka termesztése kezdőknek: amit a vetésről tudni kell

2025. május 20. 13:10

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a házikertben. Bár vetése egyszerű feladatnak tűnhet, a sikerhez nem elég csak elhinteni a magokat.