Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.
Az almaágazat életében is számos sorsfordító időszakot tartunk számon. Nincs ez másképp a jelen helyzetben sem. A klimatikus, valamint a gazdasági és piaci környezet változásai negatív termelői hangulatot és fejlesztési kedvet teremtettek Magyarországon és Európában egyaránt. A gazdasági nehézségek átrendezik az európai almatermelést. A kihívások azonban nagyon nagy lehetőséget is rejtenek magukban: amennyiben a következő években helyesen ragadjuk meg a fejlesztési lehetőségeket és irányokat, a hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható.
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szakmai konferenciáján az étkezési és ipari alma termékpályája helyzetével, kihívásaival, valamint – mindenek előtt – fejlesztési lehetőségeivel és irányaival foglalkoznak.
Hagyományteremtő ágazati konferenciánkkal egyúttal elhunyt professzorunk, a hazai almatermelés meghatározó alakja, Dr. Gonda István előtt is tisztelgünk.
A konferencia időpontja: 2023. március 23. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)
Tervezett témakörök:
- Az almaágazat gazdasági és társadalmi szerepe, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Nagy István, agrárminiszter, Agrárminisztérium.
- Az alma termékpálya működését és fejlesztését segítő támogatások a 2023-2027. közötti időszakban. Előadó: Papp Zsolt György, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
- Az étkezési és ipari alma termelés hazai és nemzetközi helyzete, rövid és hosszú távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók.
- A gazdaságos étkezési és ipari alma termelés lehetőségei és feltételrendszere.
- A jövő művelési rendszerei és a termesztéstechnológia kulcselemei az almatermesztésben, különös tekintettel a klimatikus változások és a munkaerőhiány kihívásaira.
- A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői, a hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
- Hazai innovációk a gyümölcságazat fejlesztése szolgálatában: környezetkímélő, intelligens fagyvédelmi kályha és a MetszOnline interaktív metszéstanító program bemutatása.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.