Zöldség-Gyümölcs

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

FruitVeB

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

Az almaágazat életében is számos sorsfordító időszakot tartunk számon. Nincs ez másképp a jelen helyzetben sem. A klimatikus, valamint a gazdasági és piaci környezet változásai negatív termelői hangulatot és fejlesztési kedvet teremtettek Magyarországon és Európában egyaránt. A gazdasági nehézségek átrendezik az európai almatermelést. A kihívások azonban nagyon nagy lehetőséget is rejtenek magukban: amennyiben a következő években helyesen ragadjuk meg a fejlesztési lehetőségeket és irányokat, a hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szakmai konferenciáján az étkezési és ipari alma termékpályája helyzetével, kihívásaival, valamint – mindenek előtt – fejlesztési lehetőségeivel és irányaival foglalkoznak.

Hagyományteremtő ágazati konferenciánkkal egyúttal elhunyt professzorunk, a hazai almatermelés meghatározó alakja, Dr. Gonda István előtt is tisztelgünk.

A konferencia időpontja: 2023. március 23. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

Tervezett témakörök:

  • Az almaágazat gazdasági és társadalmi szerepe, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Nagy István, agrárminiszter, Agrárminisztérium.
  • Az alma termékpálya működését és fejlesztését segítő támogatások a 2023-2027. közötti időszakban. Előadó: Papp Zsolt György, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • Az étkezési és ipari alma termelés hazai és nemzetközi helyzete, rövid és hosszú távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók.
  • A gazdaságos étkezési és ipari alma termelés lehetőségei és feltételrendszere.
  • A jövő művelési rendszerei és a termesztéstechnológia kulcselemei az almatermesztésben, különös tekintettel a klimatikus változások és a munkaerőhiány kihívásaira.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői, a hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • Hazai innovációk a gyümölcságazat fejlesztése szolgálatában: környezetkímélő, intelligens fagyvédelmi kályha és a MetszOnline interaktív metszéstanító program bemutatása.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Súlyos fagykárokat szenvedtek a hazai kajsziültetvények

2023. május 3. 15:12

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben.

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

2022. november 8. 13:09

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Évi mintegy 20-25 ezer tonna körte terem hazánkban

2022. november 25. 14:26

Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.