Zöldség-Gyümölcs

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

FruitVeB

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

Az almaágazat életében is számos sorsfordító időszakot tartunk számon. Nincs ez másképp a jelen helyzetben sem. A klimatikus, valamint a gazdasági és piaci környezet változásai negatív termelői hangulatot és fejlesztési kedvet teremtettek Magyarországon és Európában egyaránt. A gazdasági nehézségek átrendezik az európai almatermelést. A kihívások azonban nagyon nagy lehetőséget is rejtenek magukban: amennyiben a következő években helyesen ragadjuk meg a fejlesztési lehetőségeket és irányokat, a hazai almaágazat egy tartós fejlődési pályára állítható.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint az ÉKASZ (Alma Terméktanács) szakmai konferenciáján az étkezési és ipari alma termékpályája helyzetével, kihívásaival, valamint – mindenek előtt – fejlesztési lehetőségeivel és irányaival foglalkoznak.

Hagyományteremtő ágazati konferenciánkkal egyúttal elhunyt professzorunk, a hazai almatermelés meghatározó alakja, Dr. Gonda István előtt is tisztelgünk.

A konferencia időpontja: 2023. március 23. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

Tervezett témakörök:

  • Az almaágazat gazdasági és társadalmi szerepe, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Nagy István, agrárminiszter, Agrárminisztérium.
  • Az alma termékpálya működését és fejlesztését segítő támogatások a 2023-2027. közötti időszakban. Előadó: Papp Zsolt György, vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • Az étkezési és ipari alma termelés hazai és nemzetközi helyzete, rövid és hosszú távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók.
  • A gazdaságos étkezési és ipari alma termelés lehetőségei és feltételrendszere.
  • A jövő művelési rendszerei és a termesztéstechnológia kulcselemei az almatermesztésben, különös tekintettel a klimatikus változások és a munkaerőhiány kihívásaira.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői, a hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • Hazai innovációk a gyümölcságazat fejlesztése szolgálatában: környezetkímélő, intelligens fagyvédelmi kályha és a MetszOnline interaktív metszéstanító program bemutatása.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

Málnatermesztés agrárerdészeti módszerekkel?

2023. április 18. 10:41

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.

Őszi terméshatározó I. rész – galagonya, csipkerózsa és húsos som

2019. szeptember 26. 04:36

Ilyen tiszta, gyönyörű őszi időben érdemes beiktatni egy-egy kirándulást a varázslatos hazai erdőkben. Lépten-nyomon színpompás növényekre bukkanhatunk, amik ezekben a hetekben nemcsak tarka leveleikkel tűnnek fel. Értékes beltartalmú, nem ehető vagy éppen mérgező terméseket hozó növényekre bukkanhatunk. Tekintsük át a cikksorozatban, vajon milyen növényfajokat keresztezhet az utunk az őszi kirándulások alkalmával!

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?