A legtöbb ember gondolkodás nélkül dobja a szemétbe a banánhéjat, hiszen mégis mihez kezdene vele? Pedig a banánhéjnak számos felhasználási módja van csakúgy, mint egy csomó más mezőgazdasági hulladéknak, amelyre csak most kezdünk rájönni, hogy valójában újrahasznosíthatóak. Lássuk, mire jó a banánhéj!
A banánhéj a banán termésének külső héja, amelynek tápértéke a gyümölcs érettségétől függően változik, de általában rostot, fehérjét és szénhidrátot, valamint aminosavakat, antioxidánsokat, foszfort, vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmazó mikrotápanyagokat tartalmaz.
A kutatások szerint a banánhéj bizonyítottan antioxidáns hatású, és segít csökkenteni a szabad gyökök károsító hatását a szövetekben. A héj antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású fitokemikáliákat is tartalmaz, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy szépségápoló szerként, roboráló szerként vagy akár tisztítószerként használjuk.
Mielőtt tehát kukába dobná a banánhéjat, fontolja meg az alábbi felhasználási módokat, hátha valamelyikhez kedvet kap, és így máris értelmet nyer a gyümölcs kicsit sem értéktelen héja.
1. Bőrhidratálásra is jó
Ha a banánhéjjal megdörzsöljük a bőrünket, észre fogjuk venni, hogy utána a „kezelt felület” puha és selymes lesz, mintha ápoló pakolást tettünk volna a kézfejünkre, a vállra vagy a dekoltázsra. A banánhéj természetes hidratálóként működhet, miközben csökkenti a duzzanatokat, a bőrpírt és az irritációt is. Bár nincs sok esettanulmány, amely ezt bizonyítaná, a bőrgyógyászok úgy vélik, hogy mindez a banánhéjban lévő tanninok és fitonutriensek jótékony hatásának köszönhető.
2. Csökkenteni a finom mimikai ráncokat
A banánhéj fitokemikáliák hosszú listájával büszkélkedhet, így olyan polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz, amelyek a szabad gyökök okozta károsodások elleni küzdelmük révén elősegítik a bőr egészségét. Ezek a vegyületek védő hatásúak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az arcbőrünk frissebbé, feszesebbé váljon, főként a mimikai ráncok okozta problémásabb területeken.
3. Bőrnyugtató hatású
A banánhéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A legújabb kutatások szerint nyugtató hatással van a bőrre, ezért segíthet csökkenteni a pikkelysömör és az ekcéma kellemetlen tüneteit, de segít rovarcsípés, napégés és a különféle bőrirritációk esetén is. A banánhéjban található tanninok antimikrobiális hatással rendelkeznek, így gátolhatják a fertőzést okozó baktériumok szaporodását, ezért kisebb felszíni sérülések esetén is használhatjuk.
4. Szebbé varázsolja a hajat
Régen az ecetre esküdtek a nők, majd a citromhéjra, amíg be nem jött az új őrület, a rizsvíz. Nos, a rizsvíz és a rozmaringvíz után a banánhéj a régi-új „dili”, ami állítólag igenis használ: nedvességet és fényt ad a hajszálaknak. Csak be kell dörzsölni vele a hajat, rajta hagyni 10-15 percig a banános „krémet”, aztán szokásos módon lemosni. A hajszálak sokkal jobb állagúak és szebb fényűek lesznek, mint a „kezelés” előtt – kicsit olyan érzés lesz, mintha hajpakolást használtunk volna.
5. Fogápolószerként is kitűnő
A banánhéj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogkrémként is használható a fogászati kezelések/problémák után fellépő fertőzések leküzdése, illetve az íny egészségének fokozása érdekében.
6. Állati takarmányként is megállja a helyét
A banánhéjat jelenleg haszonállatok, kecskék, majmok, baromfik, nyulak, halak, zebrák és más fajok kiegészítő takarmányaként használják. Egészséges fitonutrienseket és antioxidánsokat biztosítanak az állatoknak, ezért az állattartók úgy vélik: nem szabad kidobni és szemétként kezelni a banánhéjat.
7. Víztisztításra is használható
A kutatók megállapították, hogy a banánhéj felhasználható a víz tisztítására. Az Industrial and Engineering Chemistry Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a ledarált banánhéj képes eltávolítani az ólmot és a rezet a folyóvízből.
8. Komposztjavító „szerként” is működik
Ha ki akarja dobni a banánhéjat, fontolja meg, hogy inkább a komposztálóba tegye, méghozzá felaprítva. Miután lebomlik a banánhéj, remek trágya-alapanyag lesz belőle, amely csodás tápanyagokat ad a talajhoz.
Meg is lehet enni?
Bár ez így leírva meglehetősen meredeken hangzik, a szakértők szerint a bio banánhéjat, ami ugye biztosan nem tartalmaz növényvédő szereket, meg kell mosni, és picire felaprítva (esetleg szárítva) kenyerekhez, süteményekhez, turmixokhoz lehet adni – állítólag nagyon kellemes ízt ad az ételekhez, és még egészséges is.
(Fotó: ha11ok/Pixabay)