27℃ 17℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Ne dobja ki a banánhéjat! Íme, 8 felhasználási mód, amit meglehet, nem ismert eddig

Agrofórum Online

A legtöbb ember gondolkodás nélkül dobja a szemétbe a banánhéjat, hiszen mégis mihez kezdene vele? Pedig a banánhéjnak számos felhasználási módja van csakúgy, mint egy csomó más mezőgazdasági hulladéknak, amelyre csak most kezdünk rájönni, hogy valójában újrahasznosíthatóak. Lássuk, mire jó a banánhéj!

A banánhéj a banán termésének külső héja, amelynek tápértéke a gyümölcs érettségétől függően változik, de általában rostot, fehérjét és szénhidrátot, valamint aminosavakat, antioxidánsokat, foszfort, vasat, kalciumot és magnéziumot tartalmazó mikrotápanyagokat tartalmaz.

A kutatások szerint a banánhéj bizonyítottan antioxidáns hatású, és segít csökkenteni a szabad gyökök károsító hatását a szövetekben. A héj antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású fitokemikáliákat is tartalmaz, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy szépségápoló szerként, roboráló szerként vagy akár tisztítószerként használjuk.

Mielőtt tehát kukába dobná a banánhéjat, fontolja meg az alábbi felhasználási módokat, hátha valamelyikhez kedvet kap, és így máris értelmet nyer a gyümölcs kicsit sem értéktelen héja.

1. Bőrhidratálásra is jó
Ha a banánhéjjal megdörzsöljük a bőrünket, észre fogjuk venni, hogy utána a „kezelt felület” puha és selymes lesz, mintha ápoló pakolást tettünk volna a kézfejünkre, a vállra vagy a dekoltázsra. A banánhéj természetes hidratálóként működhet, miközben csökkenti a duzzanatokat, a bőrpírt és az irritációt is. Bár nincs sok esettanulmány, amely ezt bizonyítaná, a bőrgyógyászok úgy vélik, hogy mindez a banánhéjban lévő tanninok és fitonutriensek jótékony hatásának köszönhető.

2. Csökkenteni a finom mimikai ráncokat
A banánhéj fitokemikáliák hosszú listájával büszkélkedhet, így olyan polifenolokat és karotinoidokat tartalmaz, amelyek a szabad gyökök okozta károsodások elleni küzdelmük révén elősegítik a bőr egészségét. Ezek a vegyületek védő hatásúak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az arcbőrünk frissebbé, feszesebbé váljon, főként a mimikai ráncok okozta problémásabb területeken.

3. Bőrnyugtató hatású
A banánhéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A legújabb kutatások szerint nyugtató hatással van a bőrre, ezért segíthet csökkenteni a pikkelysömör és az ekcéma kellemetlen tüneteit, de segít rovarcsípés, napégés és a különféle bőrirritációk esetén is. A banánhéjban található tanninok antimikrobiális hatással rendelkeznek, így gátolhatják a fertőzést okozó baktériumok szaporodását, ezért kisebb felszíni sérülések esetén is használhatjuk.

4. Szebbé varázsolja a hajat
Régen az ecetre esküdtek a nők, majd a citromhéjra, amíg be nem jött az új őrület, a rizsvíz. Nos, a rizsvíz és a rozmaringvíz után a banánhéj a régi-új „dili”, ami állítólag igenis használ: nedvességet és fényt ad a hajszálaknak. Csak be kell dörzsölni vele a hajat, rajta hagyni 10-15 percig a banános „krémet”, aztán szokásos módon lemosni. A hajszálak sokkal jobb állagúak és szebb fényűek lesznek, mint a „kezelés” előtt – kicsit olyan érzés lesz, mintha hajpakolást használtunk volna.

5. Fogápolószerként is kitűnő
A banánhéj antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogkrémként is használható a fogászati kezelések/problémák után fellépő fertőzések leküzdése, illetve az íny egészségének fokozása érdekében.

6. Állati takarmányként is megállja a helyét
A banánhéjat jelenleg haszonállatok, kecskék, majmok, baromfik, nyulak, halak, zebrák és más fajok kiegészítő takarmányaként használják. Egészséges fitonutrienseket és antioxidánsokat biztosítanak az állatoknak, ezért az állattartók úgy vélik: nem szabad kidobni és szemétként kezelni a banánhéjat.

7. Víztisztításra is használható
A kutatók megállapították, hogy a banánhéj felhasználható a víz tisztítására. Az Industrial and Engineering Chemistry Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a ledarált banánhéj képes eltávolítani az ólmot és a rezet a folyóvízből.

8. Komposztjavító „szerként” is működik
Ha ki akarja dobni a banánhéjat, fontolja meg, hogy inkább a komposztálóba tegye, méghozzá felaprítva. Miután lebomlik a banánhéj, remek trágya-alapanyag lesz belőle, amely csodás tápanyagokat ad a talajhoz. 

Meg is lehet enni?
Bár ez így leírva meglehetősen meredeken hangzik, a szakértők szerint a bio banánhéjat, ami ugye biztosan nem tartalmaz növényvédő szereket, meg kell mosni, és picire felaprítva (esetleg szárítva) kenyerekhez, süteményekhez, turmixokhoz lehet adni – állítólag nagyon kellemes ízt ad az ételekhez, és még egészséges is.

(Fotó: ha11ok/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

A csökkenő ásványvizes piac nem törte meg a Magyarvíz lendületét

2020. február 20. 12:37

A Mizse 2012 és 2013 után 2019-ben harmadik alkalommal kapta meg a világ egyik legrangosabb innovációs termékdíját, az Év Terméke Díjat.

Szemét a földjeink mellett

2022. április 6. 08:36

A mai fogyasztói társadalomban pazarlóan élünk. Számos olyan fogyasztási cikkel vesszük körbe magunkat, aminek előállítása, használata, majd hulladékként való kezelése hatalmas terhet ró a környezetünkre és a pénztárcánkra.

Szerves trágya: így lehet a költséges hulladékból érték

2024. szeptember 28. 12:10

A trágya, például a baromfitrágya költséges melléktermék, pedig az újrahasznosítása környezetbarát bevételi forrás lehet a gazdálkodók számára.

Hogyan lesz energia a dinnyehéjból?

2022. május 19. 14:36

Elindult a WESSLING Tudásközpont kommunikációs kampánya a körkörös gazdaságért.