Zöldség-Gyümölcs

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

Agrofórum Online

Ősszel a szokásosnál több gyümölcs potyog a földre a sok eső és a hirtelen feltámadó hideg szelek miatt. Néha lépni is nehéz a levelek között sárgálló birsalmáktól, körtéktől, amelyeket viszont tárolni már nemigen lehet, mivel leesve megsérülnek és extrém gyorsan megbarnulnak. De akkor mihez kezdhetünk velük?

A földre hullott gyümölcs természetes trágyaként igen hatékonyan hasznosítható a kertben, csak tudnunk kell, hogyan bánjunk vele. A lehullott gyümölcsöket a komposztba dobhatjuk, de egyes állatok is fogyasztják. Akárhogy is döntünk, egy a lényeg: a gyümölcs ne maradjon a gyepen. Ugyanis amint beindulnak bennük a rothadási folyamatok, tökéletes táptalaj alakul ki a gombák és a kártevők számára, ami sem a talajnak, sem a fának nem tesz jót.

A komposztálás a legjobb megoldás

Ha nagyon sok a lepotyogó, sérült gyümölcs, és nem akarjuk mindet a komposztba dobni, érdemes madarak etetésére felhasználni ezeket, de kitehetjük a kert eldugottabb részébe a rovaroknak is. Mind szeretik a gyümölcsöket, kiváltképp a hideg, téli időszakban, amikor amúgy is nehezebben találnak maguknak táplálékot.

Mi legyen a gyümölcspéppel?

Sokan gyümölcscentrifugába teszik a lepottyanó gyümölcsöket és a sérülésmentes gyümölcshúsból kipréselik a levet, ami tápláló, vitamindús, egészséges és roppant finom. Ám a hátramaradt gyümölcspépet gyakran a kukába dobják. Ez, amellett, hogy mindent ragacsossá tesz és büdössé válik, amikor rothadni kezd, pénzkidobás is, hiszen remekül hasznosítható szerves anyag. Ha nem túl nagy mennyiségben szórjuk a komposztra, természetes trágya lesz belőle, amit később sokrétűen felhasználhatunk.

A komposztba dobhatunk alma- és körtehéjat, de csak vékony rétegben, kis mennyiségben, ugyanis ha túl vastagon rétegezzük őket, nem komposztálódnak, hanem elrohadnak. Úgy kell beszórni ezeket a komposztba, hogy elkeveredjenek fűnyesedékkel, száraz falevelekkel és más szerves hulladékkal, hogy a komposztban végbemenő bomlás kiegyensúlyozott legyen. A kupachoz adhatunk időnként egy kevés fűrészport, mivel az ennek bomlása során felszabaduló szén tökéletesen kiegészíti a nitrogénben gazdag kerti hulladékokat.

Komposztgyorsító házilag

Ha szeretnénk felgyorsítani a bomlási folyamatot, könnyedén készíthetünk házi „komposztgyorsítót”: egy zacskó száraz élesztőt oldjunk fel tíz liter hideg vízben, és öntsük rá a komposztra. Ez elősegíti a gyümölcsök gyorsabb bomlását. Igaz, először kissé alkoholos, majd ecetes szagot áraszt a komposztunk (ami nem túl kellemes), de ez azt jelzi, hogy a lebomlás megfelelő ütemben halad.

Forrás: https://www.ndr.de/ratgeber/garten/nutzpflanzen/Fallobst-und-Trester-als-Duenger-im-Garten-verwenden,apfelreste100.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Naspolya lekvár: királyi csemege múltja és receptje otthonra

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.

Roncsolásmentes gyümölcsminőség-vizsgálat

2022. július 18. 14:42

A gyümölcs vizuális tulajdonságai vajmi keveset árulnak el annak ízéről.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

2020. szeptember 14. 10:52

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas a szedésre a téli alma?

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.