Zöldség-Gyümölcs

Orosz állami támogatással az üvegházakért

Agrofórum Online

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.

Egy, a Growth Technology által végzett kutatás szerint a zöldségek helyi, kereskedelmi szintű előállítása csupán a termelés mintegy 12-15%-át adja, amely fele akkora mennyiség, mint a magántelkekről származó árucikk mennyisége.

Nyilvánvaló a keleti régió hatalmas zöldségfüggősége, melyet kül- és interregionális kereskedelem segítségével igyekeznek kielégíteni, és jelenleg a piac 60%-át ilyen termékek foglalják el. Különösen kritikusnak bizonyul a helyzet az uborka, paradicsom, cukkini, padlizsán, paprika, retek, saláta és fűszerek kapcsán. Nem meglepő, hogy a friss zöldség beszállítók között a fő helyet Kína foglalja el, bár termékeinek minősége és élelmiszerbiztonsági tulajdonságai kétségeket ébreszt a fogyasztók körében – nem alaptalanul.

A helyzetre való tekintettel az állam támogatási rendszert indít üvegházak telepítésének kiterjesztése érdekében, mely igen vonzónak bizonyul az agráripari komplexum befektetői számára, főleg a 20%-os állami hozzájárulásnak és hitelkedvezménynek köszönhetően.

Oroszországban 2020-ban 1,5 millió tonna termesztőberendezésből származó termék került a piacra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Magfogás nyár végén: így lesz sok saját vetőmagunk

2025. augusztus 30. 05:40

Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kezdjen hozzá biztonságosan és eredményesen a magfogáshoz, és milyen növényekkel érdemes próbálkozni elsőként.

Hódítanak a tájfajta paradicsompalánták

2023. április 21. 13:51

Újra hódíthatnak a kiskertekben a zamatos ízeket ígérő tájfajta, bio paradicsompalánták.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.