Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

Agrofórum Online

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Ahogyan a mesterséges hús Petri-csészében jön létre, úgy holland kutatók azt is vizsgálják, hogyan hozható létre növényi termék, pl. paradicsom anélkül, hogy a teljes paradicsomnövényt fel kellene nevelni.  A kutatás vezetői, Lucas van der Zee és Niels Peeters a Trends in Biotechnology folyóiratban számoltak be munkájukról.

Hogyan fejlődött Petri-csészében a paradicsomtermés?

A folyamat lényege, hogy a kutatók virágszárból vett sejtek felhasználásával virágot fejlesztenek, majd azt termésérlelésre késztetik. A munka folyamatát négy lépésben írták le:

  • Hajtásmerisztémák kinyerése – a növények hajtáscsúcsán található sejtcsoport, amely növényi hormonok hatására bármely növény rész (pl. levél, szár, virág) kialakítására képesek.
  • Merisztémák virággá alakulásának és virágzásának elősegítése.
  • Gyümölcs kialakulása a termőből beporzással vagy növényi hormonokkal.
  • Fiatal gyümölcs táplálása, növesztése.
Jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain

A módszer nem teljesen új, már 1940-ben kutatók megfigyelték, hogy levágott virágokból, megfelelő körülmények között termés fejlődött. 1953-ban különböző növények beporzott virágait vágták le növényekről. Amikor ezeket egy ásványi anyagokat és cukrot tartalmazó oldatba tették, a virágokból kicsi gyümölcsök fejlődtek. Később felfedezték, hogy a levágott paradicsomgyümölcsök és kukoricamagok hasonló méretűre nőttek, mint a növényen, ha az anyanövény szövetének egy része rajtuk maradt. 

Az 1980-as években a kutatók bebizonyították, hogy a virágbimbók és gyümölcsök kialakulása a növényi szövetek stimulálásával történik.

Lehetőségek és korlátok

A módszer előnye, hogy helyet és több erőforrást lehet vele megtakarítani. A vertikális növénytermesztéshez hasonlóan a termesztett gyümölcsök egész évben és a fogyasztók közelében lennének termelhetők. Ez csökkenti a szállításból származó környezeti terhelést is. Ráadásul a zárt termelési rendszer csökkentené a víz- és tápanyagveszteséget, valamint a vízfogyasztást és az eutrofizációt. 

A projekt hátránya a nagy cukorigény. A szükséges cukor környezeti hatása önmagában körülbelül ugyanolyan nagyságrendű lenne, mint a jelenlegi szabadföldi paradicsom- vagy kukoricatermesztés teljes környezeti hatása. 

Kérdéses, hogy ezzel a módszerrel milyen volumenben lehetne zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, mindenesetre jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Paradicsom a tányéron: ízek színek szerint

2025. július 10. 13:10

A paradicsom nem csak piros lehet! A különböző színű fajták nemcsak látványban térnek el, hanem ízben, beltartalomban és felhasználásban is.

A spanyol paradicsomtermesztőket csúnyán lekörözték a hollandok

2024. április 5. 16:40

Az almeriai paradicsomtermesztők az extrém hőség miatt rendkívül kevés termést tudnak betakarítani, miközben a hollandiai üvegházban termelt paradicsom valósággal elárasztja a spanyol piacot. 

Miféle rovarok terjednek a fóliában nevelt paradicsomon?

2023. december 22. 04:36

A képen látható apró rovarok terjednek fóliában nevelt paradicsomokon. Saját célra termesztek, és ez az első próbálkozásom mini fóliaházamban. Mik ezek, és mivel tudok ellenük védekezni, elsősorban vegyszermentes módszerekre gondoltam?

Ipari paradicsom: igénykövető, intenzív odafigyelés

2022. április 25. 10:38

A paradicsom a világ legjelentősebb zöldségfaja. Termőterülete hazánkban 1450 ha, termésátlaga 79,31 t/ha volt 2021-ben, amely 115.000 tonna össztermést jelent.