Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

Agrofórum Online

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Ahogyan a mesterséges hús Petri-csészében jön létre, úgy holland kutatók azt is vizsgálják, hogyan hozható létre növényi termék, pl. paradicsom anélkül, hogy a teljes paradicsomnövényt fel kellene nevelni.  A kutatás vezetői, Lucas van der Zee és Niels Peeters a Trends in Biotechnology folyóiratban számoltak be munkájukról.

Hogyan fejlődött Petri-csészében a paradicsomtermés?

A folyamat lényege, hogy a kutatók virágszárból vett sejtek felhasználásával virágot fejlesztenek, majd azt termésérlelésre késztetik. A munka folyamatát négy lépésben írták le:

  • Hajtásmerisztémák kinyerése – a növények hajtáscsúcsán található sejtcsoport, amely növényi hormonok hatására bármely növény rész (pl. levél, szár, virág) kialakítására képesek.
  • Merisztémák virággá alakulásának és virágzásának elősegítése.
  • Gyümölcs kialakulása a termőből beporzással vagy növényi hormonokkal.
  • Fiatal gyümölcs táplálása, növesztése.
Jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain

A módszer nem teljesen új, már 1940-ben kutatók megfigyelték, hogy levágott virágokból, megfelelő körülmények között termés fejlődött. 1953-ban különböző növények beporzott virágait vágták le növényekről. Amikor ezeket egy ásványi anyagokat és cukrot tartalmazó oldatba tették, a virágokból kicsi gyümölcsök fejlődtek. Később felfedezték, hogy a levágott paradicsomgyümölcsök és kukoricamagok hasonló méretűre nőttek, mint a növényen, ha az anyanövény szövetének egy része rajtuk maradt. 

Az 1980-as években a kutatók bebizonyították, hogy a virágbimbók és gyümölcsök kialakulása a növényi szövetek stimulálásával történik.

Lehetőségek és korlátok

A módszer előnye, hogy helyet és több erőforrást lehet vele megtakarítani. A vertikális növénytermesztéshez hasonlóan a termesztett gyümölcsök egész évben és a fogyasztók közelében lennének termelhetők. Ez csökkenti a szállításból származó környezeti terhelést is. Ráadásul a zárt termelési rendszer csökkentené a víz- és tápanyagveszteséget, valamint a vízfogyasztást és az eutrofizációt. 

A projekt hátránya a nagy cukorigény. A szükséges cukor környezeti hatása önmagában körülbelül ugyanolyan nagyságrendű lenne, mint a jelenlegi szabadföldi paradicsom- vagy kukoricatermesztés teljes környezeti hatása. 

Kérdéses, hogy ezzel a módszerrel milyen volumenben lehetne zöldséget, gyümölcsöt termeszteni, mindenesetre jelenleg a hagyományos, szántóföldön, ill. üvegházban, növényen termő paradicsommal találkozhatunk a boltok polcain.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Mit tehetek, ha a sárgul a paradicsom levele és megnagyobbodik a virága?

2022. szeptember 13. 04:37

Egyik paradicsomtőnél, szerencsére csak egynél, szokatlan elváltozást találtam: levelei sárgák, összehajlanak, a virágok megnagyobbodnak, és lilás színűek is lettek a levelek. Mivel kezelhetem, mit tehetek a növénnyel?

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.