Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

Agrofórum Online

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Az antigének és vakcinák nagyüzemi előállításának kevésbé ismert módja a növények biofaktorként való felhasználása. Ilyenkor a növényeket genetikailag módosítják, hogy vírusszerű részecskéket (VLP-ket), azaz a vírus szerkezeti fehérjéit, vagy „több-epitópos” fehérjéket állítsanak elő, ahol az antigén különböző szekvenciái lehetővé teszik, hogy immunizáló és védő választ hozzunk létre az emberben.

A legszélesebb körben használt növény a Nicotiana benthamiana, a dohány közeli rokona, mégpedig biomasszája, könnyű laboratóriumi kezelése és gyors növekedése miatt. A tudósok azonban más növényekkel is dolgoztak már, mint például salátával, sárgarépával, burgonyával, rizzsel, paradicsommal és kukoricával.

Az utóbbi években számos COVID–19 vakcinát fejlesztettek ki a gyógyszergyárak a globális pandémiára adott válaszul. Arra azonban még nem volt példa, hogy ehető vakcinát állítottak volna elő, egészen mostanáig.

A folyóirat szerint a tudósok a koronavírus S1 antigén fehérjéjét kódoló gén egy töredékét speciális vektorokba ültették be, és beillesztették a paradicsomsejtek genomjába. Ezekből a sejtekből olyan paradicsom növényt nyertek, amely az S1 antigén fehérjét szaporítja.

Ennek eredményeként az e növényekből származó paradicsom gyümölcsökről kimutatták, hogy stabil S1 antigén fehérjét szintetizálnak, ez pedig a TOMAVAC vakcina alapját képezi.

A kezdeti kutatások és tanulmányok eredményei alapján nyert korai bizonyítékok egy olcsó, környezetbarát és biztonságos, növényi alapú, ehető COVID–19 vakcina lehetőségét ígérik. Ez a vakcina hosszabb távú, kettős védelmet nyújthat, amely korlátozza a vírus átvitelét és a betegség előrehaladását, segítve ezzel a globális egészségügy biztosítását. 

(Fotó: Justinite/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

2019. augusztus 4. 14:33

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen.

UV kezelés a paradicsom barna termésráncosodás vírus ellen

2021. május 22. 10:22

A kísérlet során nagy mennyiségű vírust tartalmazó növényi nedvvel dúsított drénvizet kezeltek UV fény segítségével. A kutatók öt különböző sugárterhelési szintet használtak.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.