35℃ 21℃
július 21. Dániel, Daniella, Lőrinc
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

Agrofórum Online

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Az antigének és vakcinák nagyüzemi előállításának kevésbé ismert módja a növények biofaktorként való felhasználása. Ilyenkor a növényeket genetikailag módosítják, hogy vírusszerű részecskéket (VLP-ket), azaz a vírus szerkezeti fehérjéit, vagy „több-epitópos” fehérjéket állítsanak elő, ahol az antigén különböző szekvenciái lehetővé teszik, hogy immunizáló és védő választ hozzunk létre az emberben.

A legszélesebb körben használt növény a Nicotiana benthamiana, a dohány közeli rokona, mégpedig biomasszája, könnyű laboratóriumi kezelése és gyors növekedése miatt. A tudósok azonban más növényekkel is dolgoztak már, mint például salátával, sárgarépával, burgonyával, rizzsel, paradicsommal és kukoricával.

Az utóbbi években számos COVID–19 vakcinát fejlesztettek ki a gyógyszergyárak a globális pandémiára adott válaszul. Arra azonban még nem volt példa, hogy ehető vakcinát állítottak volna elő, egészen mostanáig.

A folyóirat szerint a tudósok a koronavírus S1 antigén fehérjéjét kódoló gén egy töredékét speciális vektorokba ültették be, és beillesztették a paradicsomsejtek genomjába. Ezekből a sejtekből olyan paradicsom növényt nyertek, amely az S1 antigén fehérjét szaporítja.

Ennek eredményeként az e növényekből származó paradicsom gyümölcsökről kimutatták, hogy stabil S1 antigén fehérjét szintetizálnak, ez pedig a TOMAVAC vakcina alapját képezi.

A kezdeti kutatások és tanulmányok eredményei alapján nyert korai bizonyítékok egy olcsó, környezetbarát és biztonságos, növényi alapú, ehető COVID–19 vakcina lehetőségét ígérik. Ez a vakcina hosszabb távú, kettős védelmet nyújthat, amely korlátozza a vírus átvitelét és a betegség előrehaladását, segítve ezzel a globális egészségügy biztosítását. 

(Fotó: Justinite/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Miért és hogyan hónaljazzuk a paradicsomot?

2023. július 11. 07:33

Paradicsom gondozásával kapcsolatban van kérdésem Önökhöz. Miért kell hónaljazni a paradicsomot? Hogyan kell ezt a munkát elvégezni?

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból?

2022. augusztus 20. 04:36

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból, hogyan járjak el? Van valami különleges módja?