Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

Agrofórum Online

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.

Az antigének és vakcinák nagyüzemi előállításának kevésbé ismert módja a növények biofaktorként való felhasználása. Ilyenkor a növényeket genetikailag módosítják, hogy vírusszerű részecskéket (VLP-ket), azaz a vírus szerkezeti fehérjéit, vagy „több-epitópos” fehérjéket állítsanak elő, ahol az antigén különböző szekvenciái lehetővé teszik, hogy immunizáló és védő választ hozzunk létre az emberben.

A legszélesebb körben használt növény a Nicotiana benthamiana, a dohány közeli rokona, mégpedig biomasszája, könnyű laboratóriumi kezelése és gyors növekedése miatt. A tudósok azonban más növényekkel is dolgoztak már, mint például salátával, sárgarépával, burgonyával, rizzsel, paradicsommal és kukoricával.

Az utóbbi években számos COVID–19 vakcinát fejlesztettek ki a gyógyszergyárak a globális pandémiára adott válaszul. Arra azonban még nem volt példa, hogy ehető vakcinát állítottak volna elő, egészen mostanáig.

A folyóirat szerint a tudósok a koronavírus S1 antigén fehérjéjét kódoló gén egy töredékét speciális vektorokba ültették be, és beillesztették a paradicsomsejtek genomjába. Ezekből a sejtekből olyan paradicsom növényt nyertek, amely az S1 antigén fehérjét szaporítja.

Ennek eredményeként az e növényekből származó paradicsom gyümölcsökről kimutatták, hogy stabil S1 antigén fehérjét szintetizálnak, ez pedig a TOMAVAC vakcina alapját képezi.

A kezdeti kutatások és tanulmányok eredményei alapján nyert korai bizonyítékok egy olcsó, környezetbarát és biztonságos, növényi alapú, ehető COVID–19 vakcina lehetőségét ígérik. Ez a vakcina hosszabb távú, kettős védelmet nyújthat, amely korlátozza a vírus átvitelét és a betegség előrehaladását, segítve ezzel a globális egészségügy biztosítását. 

(Fotó: Justinite/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.

A paradicsom csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát

2023. december 19. 12:40

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) szakemberei által a káliumtartalma miatt nagyra becsült paradicsom újabb szív-egészségügyi előnyökről tett tanúbizonyságot egy több mint 7000 (55 és 80 év közötti) felnőtt bevonásával készült spanyol tanulmányban.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!