12℃ 4℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

MTI, fotó: MTI

Az üvegházak komoly erőforrást jelentenek a hazai zöldségtermesztésben, a Vidékfejlesztési Program és egyéb támogatások révén ez év végéig közel kilencvenegy hektár üvegház épül - emelte ki az agrárminiszter pénteken Győrben.

Nagy István a Greencoop Hungary Kft. 2,5 milliárd forintból, öt hektáron megvalósult, évente mintegy kétezer tonna paradicsomot termelő üvegházának átadóján elmondta, hogy jelenleg 150 hektárnyi üvegházban és közel ötszáz hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlik zöldséghajtatás.

Hozzátette, hogy üvegházi termesztésben egy hektárra vetítve a fürtös paradicsom éves árbevétele 126 millió forint, a koktél paradicsom esetében 180 millió forint realizálható.

Beszélt arról is, hogy tavaly a friss zöldség export 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót (39,1 milliárd forint). A hajtatott termékek közül a paprika 25 ezer tonnát tett ki – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az uborka és a paradicsom esetében még a hazai piacon is vannak kihasználatlan lehetőségek. Részletezte, hogy az elmúlt években a megtermelt paradicsom 97-98 százalékát belföldön értékesítették. Májustól november végéig önellátó a hazai piac, de ezt még lehet növelni – mondta.

Hozzátette, hogy a Greencoop a paradicsomot csak idehaza értékesíti, ezáltal csökken a szezonalitás, mert folyamatosan friss termékkel látja el a piacot.

Elmondta azt is, hogy a Greencoop Hungary Kft. üvegháza azt bizonyítja, hogy hosszú távon csak a legmagasabb színvonalon termelő üzemek maradnak versenyben. Az üvegházban geotermikus energiával fűtenek, összegyűjtött esővízzel öntöznek és kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak.

A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai Greencoop szövetkezet tagja. Bindics Zsolt, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy Szlovákiában összesen húsz hektáron évi tízezer tonna paradicsomot termelnek.

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

A Greencoop a beruházáshoz a kertészeteket támogató európai uniós pályázaton ötszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Az üvegház megnyitásával 35 új munkahelyet teremtettek, de a szedés időszakában, június és augusztus között további 15-20 idénymunkást foglalkoztatnak.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere arról beszélt, hogy a város igyekezett olyan környezetet kialakítani a vállalkozások számára, amelyben eredményeket és sikereket tudnak elérni. Ebben szerepe volt annak is, hogy tavaly év elején 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkentették az iparűzési adó mértékét – tette hozzá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Milyen magas legyen a magaságyás?

2024. augusztus 16. 14:40

Sokan nincsenek tisztában vele, milyen mély talajban érzik jól magukat a zöldségnövények. Magaságyás-okosító.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Az élelmiszeripar képes a lakosság folyamatos ellátására

2020. március 18. 08:47

Hazánk mintegy 120%-os önellátásra képes az alapvető élelmiszerekből, de az ország termelési potenciálja akár 150%-ra is növelhető.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.