Zöldség-Gyümölcs

Stabil a kereslet iránta, érdemes termeszteni: a zeller

FruitVeB/NAK

A gyökérzöldségek királynője a gumós zeller, amelyet rendkívül változatos módon illeszthetünk be az étrendünkbe.

A különleges ízvilággal rendelkező zöldségféle előnyeit egyre többen ismerik fel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a zeller iránti kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelenthet a zöldségnövény termesztése.

Jól tárolható és sokoldalú szuperélelmiszer a gumós zeller. A gyökérzöldségek királynőjeként is gondolhatunk a zellerre, hiszen fogyasztható nyersen salátákban, illetve krémlevesekben, ízéletes zöldségköretként, vagy akár fűszeresen pürésítve, mártásként is megállja a helyét a tányérunkon.

Nátriumban gazdag

A zeller kiválóan illik a modern, egészségtudatos étrendbe. A zellergumó nagy értéke a magas nátriumtartalom, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium is, továbbá gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.

Magas ásványianyag-tartalmánál fogva egyrészt kiváló alkotóeleme a diétás-, illetve az általában vitaminszegényebb téli étrendnek. Emellett a zellernek nagyon magas a rosttartalma, ezáltal gyorsítja az emésztést és az anyagcserét. Vízhajtó hatásának köszönhetően a sejtek között megrekedt fölösleges vizet is segít kimosni a szervezetből. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a hazai zellerfogyasztás emelkedő tendenciát mutat. A kereslet folyamatos és stabil, így a gazdálkodóknak is kiváló perspektívát jelent a termesztése.

Magyarországon a területalapú támogatásra bejelentett területek alapján összesen 176 hektáron termesztettek zellert 2023-ban, a két fő termőterület Pest vármegyében (88 ha) és Csongrád-Csanád vármegyében (66 ha) található.

Zellerből nettó importőrök vagyunk: míg 2022-ben összesen 2019 tonna zellert exportáltunk, a külpiacokról ennél több, mintegy 2502 tonna zeller érkezett a hazánkba. Az arányok ugyanakkor az elmúlt évben sokat javultak, korábban ugyanis jellemzően a kivitt mennyiség dupláját importáltuk.

Kései betakarítás

A zellergumókat késő ősszel, október-novemberben takarítják be, ezt követően 0,5 °C-on, 98%-os páratartalom mellet tárolják ömlesztve faládákban. Természetesen közvetlenül a betakarítás után is értékesítik friss termékként. A gumós zellert alapvetően kétféle módon értékesítik: darabonként, levelekkel együtt leveles zellerként, illetve kilós zellerként levelek nélkül. 

A zeller esetében üzemi termesztésre egyre inkább hibrid zellerfajtákat forgalmaznak, ezek a konstans fajtáknál számottevően jobban teljesítenek forma, hozam, uniformitás, illetve lombszerkezet tekintetében. Ennek megfelelően egyre elterjedtebbek a hibrid zellerfajták, Nyugat-Európában szinte kizárólag ezeket használják. Ugyanakkor ezek a hibrid fajták a kevésbé tolerálják a technológiai hiányosságokat, a legjobb eredmény érdekében meghatározó szerepe van az optimalizált termesztéstechnológiának.

A termelők nemrég zeller fajtabemutatón és szakmai napon vehettek részt Bugyin a Novisem BV és a Csizmadi kertészet közös szervezésében. A rendezvény rendkívül nagy érdeklődés mellett, sok résztvevővel zajlott, a hazai termelési tapasztalatok mellett macedón, szlovák és szerb termelők is beszámoltak az eredményeikről. 

(Fotó: Hans/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Kiderült, milyen évet zárt a hazai dinnyetermelés

2023. december 5. 17:40

Van fejlődési lehetőség a hazai dinnyeágazat előtt, az exportpiacokon egyre nagyobb a kereslet a magyar görögdinnye iránt. A lehetőségek kihasználásához azonban nagyobb termelői összefogásra van szükség – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dinnye munkacsoportjának legutóbbi tanácskozásán, amelyen a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) is képviseltette magát.

Elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka a kamaránál

2023. június 3. 12:03

Június elsejével elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő július 14.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

Tagdíjkedvezménnyel segít a NAK 300 ezer tagnak

2025. május 30. 11:10

Fagykár, jövedelmi nehézségek és fiatal kor miatt jár kedvezmény. A NAK több mint 1,6 milliárd forintnyi tehercsökkentést nyújt.