Zöldség-Gyümölcs

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

Agrofórum Online

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

A történetről Wissam Abdel Samad, a Dava kereskedelmi igazgatója mesélt:

„2017-ben vetődött fel bennünk az ötlet, hogy egy mezőgazdasági projektet kellene indítanunk. A projekt megvalósítását 2019-ben kezdtük el, és megszületett a Dava. A projekt jelenleg több mint 107 hektárnyi területet foglal magában, amely üvegházakból és vertikális gazdálkodásból áll, amelyekben csúcstechnológiát alkalmaznak. Célunk, hogy 2024-re elérjük a napi 165 tonnás termelési kapacitást.”

A hatalmas kapacitással és a sokéves tapasztalattal a projekt a mezőgazdasági ágazat és a beruházási szektor jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. A sikeres működéssel és az éves termelési céljuk elérésével továbbléphettek a következő szakaszba, és nekiláthattak a következő kihívásnak: a termelés teljes mennyiségének optimális áron történő értékesítésének, különösen a téli szezonban.

Télen Szaúd-Arábia a szabadföldi termelésnek köszönhetően a friss termékek tekintetében önellátó, és a helyi piacon a legalacsonyabbak az árai. Ezért a vállalat vezetői feltettek maguknak egy meglehetősen furcsa kérdést: miért ne exportálhatnának?

Európa jó árakat kínál

A téli időszakban jobb árakat kínáló új piacok megnyitása volt a legmegfelelőbb módja a többlettermelés értékesítésének, és Wissam szerint a piacválasztás is teljesen egyértelmű volt:

„Az európai piac az évnek ebben az időszakában jó árakat kínál, és mindezek mellett egyszerűbb logisztikát. Hollandia a friss termények legnagyobb elosztóközpontja Európában. Ezért léptünk akcióba. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, a Saudi Export és a Saudi Cargo támogatásával, vezérigazgatónk, Faisal Al Batal úr vezetésével és az egész csapat együttműködésével, a dolgozóktól a vezetőségig.

A holland Lehmann & Troost céggel együttműködve exportáltuk az első kísérleti szállítmányunkat, amely körülbelül 5 tonna súlyú volt, és amelyet 2024. 02.12-én szállítottunk ki – folytatta az exportőr. – Az eredmények nagyon pozitívak voltak, mivel a terméket prémium kategóriába sorolták, és megfelelt az európai piacon keresett legfontosabb fajtáknak.

A második, 10 tonnás szállítmányt 2024. február 27-én indítottuk el. A tervek szerint 2025-ben napi 12 tonna friss zöldséget fognak exportálni az európai piacra 4 hónapon keresztül, ami összesen 1500 tonnát jelent a 2025-ös évre.”

Paradicsomtól a gombáig

A Dava jelenleg koktélparadicsomot, nagyméretű paradicsomot (beef tomato), fürtös paradicsomot, uborkát, salátát, fűszernövényeket, epret és gombát termeszt és forgalmaz.

„A zöldségeinket napi betakarítással és a lehető legfrissebben szállítjuk, a hűtött teherautóinknak és az innovatív csomagolási lehetőségeknek köszönhetően, amelyek fokozzák a rendkívüli minőségű termékeink ízét és vonzerejét – folytatta a szakember. – A növényeink egész évben jól fejlődnek a forró sivatagi környezetben, olyan vidékeken, amelyeket egykor egyesek terméketlennek tartottak.

Fejlett technológiáink közé tartoznak a klímaberendezések, a hatékony öntözőrendszerek, az energia- és víztakarékos berendezések, valamint az automatizált betakarító rendszerek. Az automatikus vezérlés és a robotok hozzájárulnak a kiváló működési folyamatokhoz és javítják a hatékonyságot.

A világ vezető vetőmaggyártó cégeivel dolgozunk együtt, csapatunk professzionális és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Szigorú intézkedésekkel garantáljuk az élelmiszer-biztonságot, beleértve a tisztaságot, a sterilizálást, a környezet ellenőrzését és a személyzet képzését. Termékeink egészségesek, növényvédőszer-maradékoktól mentesek, és mind ízük, mind megjelenésük, mind aromájuk tekintetében kiválóak.”

Mivel az export immáron a Dava üzleti modelljének szerves részét képezi, a vállalat most más növények termesztését tervezi:

„Számos projektünk van folyamatban: salátafélék termesztése, hogy ezekből is tőkét kovácsoljunk, egy eperfarm (félig zárt + mechanikus hűtés CO2 üveg GH-val), mezőgazdasági helyiségek gombatermesztéshez (függőleges zárt rendszer), további zöldségtermesztés üvegházakban, fejlett hidroponikus mezőgazdasági technológiával, a SemiClose rendszer CO2-vel történő felhasználásával, egy farm, amely kék és vörös szeder termesztésére szakosodott.

Folyamatban van egy testvérvállalat létrehozása is a zöldségek és gyümölcsök forgalmazására. Ez magában foglal majd egy válogató, csomagoló és elosztó központot, amelyet szintén a szerződött termesztők rendelkezésére bocsátunk, jelentősen növelve ezzel Szaúd-Arábia exportképességét. Ugyanezen vállalat keretében fogunk gyümölcsöket és zöldségeket importálni a világ minden tájáról, és azokat a brit piacokra is eljuttatjuk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között?

2024. június 10. 04:38

Mi a különbség a determinált és a folytonos növekedésű paradicsomfajták gondozása között? Kérem szépen segítségüket a kérdés megválaszolásával!

Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

2020. július 17. 11:24

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

Paradicsomtermesztés kevesebb költséggel?

2023. május 20. 06:34

Egy holland vállalkozó, Willem Jonkman fejlesztésével helytakarékos megoldás született a paradicsomtermesztésben, megkoronázva terméshozam-növekedéssel.

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!