Zöldség-Gyümölcs

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

Agrofórum Online

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

A történetről Wissam Abdel Samad, a Dava kereskedelmi igazgatója mesélt:

„2017-ben vetődött fel bennünk az ötlet, hogy egy mezőgazdasági projektet kellene indítanunk. A projekt megvalósítását 2019-ben kezdtük el, és megszületett a Dava. A projekt jelenleg több mint 107 hektárnyi területet foglal magában, amely üvegházakból és vertikális gazdálkodásból áll, amelyekben csúcstechnológiát alkalmaznak. Célunk, hogy 2024-re elérjük a napi 165 tonnás termelési kapacitást.”

A hatalmas kapacitással és a sokéves tapasztalattal a projekt a mezőgazdasági ágazat és a beruházási szektor jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. A sikeres működéssel és az éves termelési céljuk elérésével továbbléphettek a következő szakaszba, és nekiláthattak a következő kihívásnak: a termelés teljes mennyiségének optimális áron történő értékesítésének, különösen a téli szezonban.

Télen Szaúd-Arábia a szabadföldi termelésnek köszönhetően a friss termékek tekintetében önellátó, és a helyi piacon a legalacsonyabbak az árai. Ezért a vállalat vezetői feltettek maguknak egy meglehetősen furcsa kérdést: miért ne exportálhatnának?

Európa jó árakat kínál

A téli időszakban jobb árakat kínáló új piacok megnyitása volt a legmegfelelőbb módja a többlettermelés értékesítésének, és Wissam szerint a piacválasztás is teljesen egyértelmű volt:

„Az európai piac az évnek ebben az időszakában jó árakat kínál, és mindezek mellett egyszerűbb logisztikát. Hollandia a friss termények legnagyobb elosztóközpontja Európában. Ezért léptünk akcióba. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, a Saudi Export és a Saudi Cargo támogatásával, vezérigazgatónk, Faisal Al Batal úr vezetésével és az egész csapat együttműködésével, a dolgozóktól a vezetőségig.

A holland Lehmann & Troost céggel együttműködve exportáltuk az első kísérleti szállítmányunkat, amely körülbelül 5 tonna súlyú volt, és amelyet 2024. 02.12-én szállítottunk ki – folytatta az exportőr. – Az eredmények nagyon pozitívak voltak, mivel a terméket prémium kategóriába sorolták, és megfelelt az európai piacon keresett legfontosabb fajtáknak.

A második, 10 tonnás szállítmányt 2024. február 27-én indítottuk el. A tervek szerint 2025-ben napi 12 tonna friss zöldséget fognak exportálni az európai piacra 4 hónapon keresztül, ami összesen 1500 tonnát jelent a 2025-ös évre.”

Paradicsomtól a gombáig

A Dava jelenleg koktélparadicsomot, nagyméretű paradicsomot (beef tomato), fürtös paradicsomot, uborkát, salátát, fűszernövényeket, epret és gombát termeszt és forgalmaz.

„A zöldségeinket napi betakarítással és a lehető legfrissebben szállítjuk, a hűtött teherautóinknak és az innovatív csomagolási lehetőségeknek köszönhetően, amelyek fokozzák a rendkívüli minőségű termékeink ízét és vonzerejét – folytatta a szakember. – A növényeink egész évben jól fejlődnek a forró sivatagi környezetben, olyan vidékeken, amelyeket egykor egyesek terméketlennek tartottak.

Fejlett technológiáink közé tartoznak a klímaberendezések, a hatékony öntözőrendszerek, az energia- és víztakarékos berendezések, valamint az automatizált betakarító rendszerek. Az automatikus vezérlés és a robotok hozzájárulnak a kiváló működési folyamatokhoz és javítják a hatékonyságot.

A világ vezető vetőmaggyártó cégeivel dolgozunk együtt, csapatunk professzionális és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Szigorú intézkedésekkel garantáljuk az élelmiszer-biztonságot, beleértve a tisztaságot, a sterilizálást, a környezet ellenőrzését és a személyzet képzését. Termékeink egészségesek, növényvédőszer-maradékoktól mentesek, és mind ízük, mind megjelenésük, mind aromájuk tekintetében kiválóak.”

Mivel az export immáron a Dava üzleti modelljének szerves részét képezi, a vállalat most más növények termesztését tervezi:

„Számos projektünk van folyamatban: salátafélék termesztése, hogy ezekből is tőkét kovácsoljunk, egy eperfarm (félig zárt + mechanikus hűtés CO2 üveg GH-val), mezőgazdasági helyiségek gombatermesztéshez (függőleges zárt rendszer), további zöldségtermesztés üvegházakban, fejlett hidroponikus mezőgazdasági technológiával, a SemiClose rendszer CO2-vel történő felhasználásával, egy farm, amely kék és vörös szeder termesztésére szakosodott.

Folyamatban van egy testvérvállalat létrehozása is a zöldségek és gyümölcsök forgalmazására. Ez magában foglal majd egy válogató, csomagoló és elosztó központot, amelyet szintén a szerződött termesztők rendelkezésére bocsátunk, jelentősen növelve ezzel Szaúd-Arábia exportképességét. Ugyanezen vállalat keretében fogunk gyümölcsöket és zöldségeket importálni a világ minden tájáról, és azokat a brit piacokra is eljuttatjuk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Ipari paradicsom: igénykövető, intenzív odafigyelés

2022. április 25. 10:38

A paradicsom a világ legjelentősebb zöldségfaja. Termőterülete hazánkban 1450 ha, termésátlaga 79,31 t/ha volt 2021-ben, amely 115.000 tonna össztermést jelent.

Hogyan fogjunk magot a kertben?

2024. augusztus 19. 05:40

A kerti növényekből való vetőmaggyűjtés nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóan és költséghatékonyan termesszük a növényeinket. Íme pár ötlet magfogáshoz!

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.