Zöldség-Gyümölcs

Szaúd-Arábia első ízben exportált paradicsomot Európába

Agrofórum Online

Szaúd-Arábiából első ízben 2024 februárjában exportáltak friss termést Európába. Az esemény annyira egyedülálló volt, hogy a televíziós hírekben is beszámoltak róla.

A történetről Wissam Abdel Samad, a Dava kereskedelmi igazgatója mesélt:

„2017-ben vetődött fel bennünk az ötlet, hogy egy mezőgazdasági projektet kellene indítanunk. A projekt megvalósítását 2019-ben kezdtük el, és megszületett a Dava. A projekt jelenleg több mint 107 hektárnyi területet foglal magában, amely üvegházakból és vertikális gazdálkodásból áll, amelyekben csúcstechnológiát alkalmaznak. Célunk, hogy 2024-re elérjük a napi 165 tonnás termelési kapacitást.”

A hatalmas kapacitással és a sokéves tapasztalattal a projekt a mezőgazdasági ágazat és a beruházási szektor jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. A sikeres működéssel és az éves termelési céljuk elérésével továbbléphettek a következő szakaszba, és nekiláthattak a következő kihívásnak: a termelés teljes mennyiségének optimális áron történő értékesítésének, különösen a téli szezonban.

Télen Szaúd-Arábia a szabadföldi termelésnek köszönhetően a friss termékek tekintetében önellátó, és a helyi piacon a legalacsonyabbak az árai. Ezért a vállalat vezetői feltettek maguknak egy meglehetősen furcsa kérdést: miért ne exportálhatnának?

Európa jó árakat kínál

A téli időszakban jobb árakat kínáló új piacok megnyitása volt a legmegfelelőbb módja a többlettermelés értékesítésének, és Wissam szerint a piacválasztás is teljesen egyértelmű volt:

„Az európai piac az évnek ebben az időszakában jó árakat kínál, és mindezek mellett egyszerűbb logisztikát. Hollandia a friss termények legnagyobb elosztóközpontja Európában. Ezért léptünk akcióba. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, a Saudi Export és a Saudi Cargo támogatásával, vezérigazgatónk, Faisal Al Batal úr vezetésével és az egész csapat együttműködésével, a dolgozóktól a vezetőségig.

A holland Lehmann & Troost céggel együttműködve exportáltuk az első kísérleti szállítmányunkat, amely körülbelül 5 tonna súlyú volt, és amelyet 2024. 02.12-én szállítottunk ki – folytatta az exportőr. – Az eredmények nagyon pozitívak voltak, mivel a terméket prémium kategóriába sorolták, és megfelelt az európai piacon keresett legfontosabb fajtáknak.

A második, 10 tonnás szállítmányt 2024. február 27-én indítottuk el. A tervek szerint 2025-ben napi 12 tonna friss zöldséget fognak exportálni az európai piacra 4 hónapon keresztül, ami összesen 1500 tonnát jelent a 2025-ös évre.”

Paradicsomtól a gombáig

A Dava jelenleg koktélparadicsomot, nagyméretű paradicsomot (beef tomato), fürtös paradicsomot, uborkát, salátát, fűszernövényeket, epret és gombát termeszt és forgalmaz.

„A zöldségeinket napi betakarítással és a lehető legfrissebben szállítjuk, a hűtött teherautóinknak és az innovatív csomagolási lehetőségeknek köszönhetően, amelyek fokozzák a rendkívüli minőségű termékeink ízét és vonzerejét – folytatta a szakember. – A növényeink egész évben jól fejlődnek a forró sivatagi környezetben, olyan vidékeken, amelyeket egykor egyesek terméketlennek tartottak.

Fejlett technológiáink közé tartoznak a klímaberendezések, a hatékony öntözőrendszerek, az energia- és víztakarékos berendezések, valamint az automatizált betakarító rendszerek. Az automatikus vezérlés és a robotok hozzájárulnak a kiváló működési folyamatokhoz és javítják a hatékonyságot.

A világ vezető vetőmaggyártó cégeivel dolgozunk együtt, csapatunk professzionális és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Szigorú intézkedésekkel garantáljuk az élelmiszer-biztonságot, beleértve a tisztaságot, a sterilizálást, a környezet ellenőrzését és a személyzet képzését. Termékeink egészségesek, növényvédőszer-maradékoktól mentesek, és mind ízük, mind megjelenésük, mind aromájuk tekintetében kiválóak.”

Mivel az export immáron a Dava üzleti modelljének szerves részét képezi, a vállalat most más növények termesztését tervezi:

„Számos projektünk van folyamatban: salátafélék termesztése, hogy ezekből is tőkét kovácsoljunk, egy eperfarm (félig zárt + mechanikus hűtés CO2 üveg GH-val), mezőgazdasági helyiségek gombatermesztéshez (függőleges zárt rendszer), további zöldségtermesztés üvegházakban, fejlett hidroponikus mezőgazdasági technológiával, a SemiClose rendszer CO2-vel történő felhasználásával, egy farm, amely kék és vörös szeder termesztésére szakosodott.

Folyamatban van egy testvérvállalat létrehozása is a zöldségek és gyümölcsök forgalmazására. Ez magában foglal majd egy válogató, csomagoló és elosztó központot, amelyet szintén a szerződött termesztők rendelkezésére bocsátunk, jelentősen növelve ezzel Szaúd-Arábia exportképességét. Ugyanezen vállalat keretében fogunk gyümölcsöket és zöldségeket importálni a világ minden tájáról, és azokat a brit piacokra is eljuttatjuk.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

2022. október 31. 04:37

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

A paradicsom piacán újabb áremelkedés várható?

2023. december 22. 13:10

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, változó árak jellemzik a piacot, ám országonként más-más árnyalatú a „kép”. A teljes összeállításért olvassa el cikkünket.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.