16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

Szegedi siker: világszerte hasznosíthatják a szabadalommal védett baktériumtörzset

Szegedi Tudományegyetem

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan peptid-antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, egyben növeli a növény általános ellenálló képességét. A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége, a Certis, egy új termék előállításához hasznosítja.

Az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre, vagy a környezetre, ezért a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai – Dr. habil. Kredics László egyetemi docens, Dr. Manczinger László egyetemi docens és Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár – évtizedek óta foglalkoznak biokontroll kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.

Az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének kutatói olyan, az SZTE által szabadalmaztatott, baktériumtörzset találtak, amellyel hatékony baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, paprika, saláta és káposzta biotermesztése során, talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

– A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek jól alkalmazhatók biokontroll célokra. A 2011-ben szabadalmaztatott Bacillus mojavensis törzs egyedülálló profillal bír. Kiemelkedően nagy mennyiségben termel fengicint. Ez a peptid-antibiotikum gombaellenes hatással rendelkezik, és megnöveli a növény általános ellenálló képességét.

A peptid-antibiotikum nem káros az emberi szervezetre, és stabil a természetben, vagyis a környezeti hatásoktól függetlenül hosszú ideig fejti ki hatását. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújt. Így például képes kivédeni a Xanthomonas vesicatoria baktérium hatását, amely a levelek foltosodását okozza, vagy a Pythium debaryanum gomba által okozott károkat, amely a palánták korai rothadásáért felel.

A szabadalmaztatott törzs jól tűri a viszonylag magas rézszintet is, így hatékonyan alkalmazható réztartalmú szerekkel kezelt talajban, így például a szőlőtermesztésben – magyarázta Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A szabadalmat, a nemrégiben megkötött licenciaszerződés értelmében, az USA egyik legnagyobb biokontroll termékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazáshoz. Így a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások eredményét a mezőgazdaságban és a kertészetben világszerte hasznosíthatják, csökkentve ezzel a környezet és az emberi egészség terhelését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Szamóca palántázása: így lesz bő és finom a termés

2025. április 13. 13:10

Kevesen tudják, azonban a szamóca palántázásának időzítése nemcsak a terméshozamot, hanem a gyümölcsök ízét is befolyásolja.

Palántázás kisokos I. – Milyen zöldségfajokból ne neveljünk palántát?

2024. február 29. 05:40

Itt az ideje, hogy beszerezzük a család és a magunk örömére a vetőmagokat, hogy elindíthassuk a szezont a veteményeskertben. Palántákat is bőszen nekiállunk nevelgetni, de egyvalamit tudnunk kell: vannak olyan zöldségfajok, amiket azonnal szabadföldbe, a végleges helyükre kell vetni, nem pedig palántázni.

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

2023. március 25. 09:39

Nézzük most meg azt, hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!