Zöldség-Gyümölcs

Szegedi siker: világszerte hasznosíthatják a szabadalommal védett baktériumtörzset

Szegedi Tudományegyetem

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan peptid-antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, egyben növeli a növény általános ellenálló képességét. A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége, a Certis, egy új termék előállításához hasznosítja.

Az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre, vagy a környezetre, ezért a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai – Dr. habil. Kredics László egyetemi docens, Dr. Manczinger László egyetemi docens és Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár – évtizedek óta foglalkoznak biokontroll kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.

Az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének kutatói olyan, az SZTE által szabadalmaztatott, baktériumtörzset találtak, amellyel hatékony baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, paprika, saláta és káposzta biotermesztése során, talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

– A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek jól alkalmazhatók biokontroll célokra. A 2011-ben szabadalmaztatott Bacillus mojavensis törzs egyedülálló profillal bír. Kiemelkedően nagy mennyiségben termel fengicint. Ez a peptid-antibiotikum gombaellenes hatással rendelkezik, és megnöveli a növény általános ellenálló képességét.

A peptid-antibiotikum nem káros az emberi szervezetre, és stabil a természetben, vagyis a környezeti hatásoktól függetlenül hosszú ideig fejti ki hatását. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújt. Így például képes kivédeni a Xanthomonas vesicatoria baktérium hatását, amely a levelek foltosodását okozza, vagy a Pythium debaryanum gomba által okozott károkat, amely a palánták korai rothadásáért felel.

A szabadalmaztatott törzs jól tűri a viszonylag magas rézszintet is, így hatékonyan alkalmazható réztartalmú szerekkel kezelt talajban, így például a szőlőtermesztésben – magyarázta Prof. Dr. Vágvölgyi Csaba, az SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszékének vezetője.

A szabadalmat, a nemrégiben megkötött licenciaszerződés értelmében, az USA egyik legnagyobb biokontroll termékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazáshoz. Így a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások eredményét a mezőgazdaságban és a kertészetben világszerte hasznosíthatják, csökkentve ezzel a környezet és az emberi egészség terhelését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Felhasználható még az eldőlt paprikapalánta?

2023. május 17. 04:37

Paprikapalántáim közül néhány eldőlt a cserepében, a képen jól látszik. Egyelőre a hideg miatt nem tudom kiültetni. Fel tudom használni még azokat vagy szerezzek be helyettük másikat?

Palántázzak vagy a szabadba vessek?

2021. február 9. 08:42

Palántázzak vagy a szabadba vessek? Kertes házba költöztünk, veteményezésen gondolkodom. Milyen növényekkel érdemes kezdenem?

Mit csináljak a túl korán megérkezett szamócapalántákkal?

2023. március 4. 04:36

Rendelt cserepes szamócapalántáim már most megérkeztek. Mit lehet ezzel most csinálni? Jelenleg fátyolfóliával takarom. Cserépben lesznek, de még szerintem korai kihelyezni, kiültetni.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?