Zöldség-Gyümölcs

Szigorodnak az előírások a ToBRFV vírus miatt

NÉBIH

Tavaly újabb, paradicsomot károsító vírus jelent meg az Európai Unió egyes tagállamaiban. A paradicsom barna termésráncosodását okozó Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, veszélyes károsító. Mivel nincs ellene hatékony növényvédelmi technológia és az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést, az EU Bizottsága szükséghelyzeti határozatot adott ki a vírus behurcolásának és terjedésének megakadályozása érdekében.

Bár magyarországi előfordulásáról egyelőre nincs tudomásunk, a többi uniós tagállamhoz hasonlóan, hazánkban is kötelező termőhelyi felderítést végezni a vírus jelenlétének megállapítása érdekében.

Fontos tudni, hogy az EU tagállamaként Magyarországon is növényútlevél kiadásához kötött a paradicsom és paprika – mint a károsító leggyakoribb gazdanövényei – ültetésre szánt szaporítóanyagainak (palánta, vetőmag) forgalomba hozatala. Ez a dokumentum garantálja ugyanis, hogy – laboratóriumi vizsgálattal igazoltan – a palántát vírusmentes vetőmagból nevelték és a betegség tünetei sem észlelhetőek rajta, illetve a vetőmagként árusított tétel biztosan mentes a kórokozótól.

Amennyiben a hatósági szemlén vett minta laboratóriumi vizsgálata mégis fertőzött növények jelenlétét igazolja, az adott területen lévő összes gazdanövényt zárlat alá kell helyezni és a fertőzéssel érintett teljes növényállományt meg kell semmisíteni. Továbbá fertőtleníteni kell a fertőzés terjesztésére alkalmas eszközöket, a termesztő berendezést és a személyzet ruházatát. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében fokozott higiéniai előírásokat kell bevezetni a termesztési folyamatba.

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

A több európai országot érintő, újabb fertőzési esetek miatt a Bizottság, a tagállamok és a termelők egyaránt szigorúbb szabályozás előírását, valamint a termőhelyi felderítés volumenének növelését szorgalmazzák. Ennek érdekében a jelenleg hatályos szükséghelyzeti határozat szigorítása akár már idén áprilisban is megtörténhet.

A károsítóról további információ az EPPO honlapján található.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21. 11:45

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.