Zöldség-Gyümölcs

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

Agrofórum Online

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Az emberiség sok kihívással néz szembe a fenntartható mezőgazdasági termelésben is: mind nehezebbé válik a jó minőségű, egészséges élelmiszer előállítása. A McGill Egyetemen dolgozó Martina Strömvik és csapata létrehozta a burgonya szuper pángenomját (egy fajban és a genetikai értelemben rokon fajokban megtalálható gének teljes választéka, tehát feltételezhetően felöleli az összes olyan tulajdonságot, ami az adott fajban előfordulhat). Ennek segítségével szeretnék a következő „szuperkrumplit” előállítani.

A burgonya szuper pángenomjának létrehozásához 60 faj – a burgonya és hozzá nagyon közel álló fajok – genetikai térképét készítették el, együttműködve kanadai, egyesült államokbeli és perui kutatókkal. Ehhez adták hozzá maga a burgonya különféle fajtáinak a genomját.

Mivel a burgonya a világ élelmiszer-ellátásában rendkívül fontos szerepet játszik, ennek a rendkívül széles spektrumú genetikai információnak a segítségével szeretnének olyan burgonyafajtákat nemesíteni, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek, valamint kevésbé érzékenyek a környezet stresszhatásokra, mint a fagy vagy a túl nedves körülmények.

Hazánkban például 2023-ban az átlagosnál több csapadék és a rendszeresen tapasztalható szélsőséges meleg ideális körülményeket teremtett a két legismertebb gombakórokozóknak: a burgonyavésznek (Phytophtora infestants) és az alternáriának (Alternaria solani). Bár a két betegség nagymértékben különbözik, közös jellemzőjük, hogy nagyon gyorsan elpusztítják a megfertőzött növényeket, óriási gazdasági kárt okozva, a védekezés pedig meglehetősen költséges. A genetikailag rezisztens krumplival ez a probléma is egy csapásra megoldódna.

(Fotó: Jai79/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

A csicsóka értékes haszonnövény, de könnyen kivadul

2023. augusztus 23. 16:10

A csicsóka (Helianthus tuberosus) más néven: csókapityóka, földialma vagy tótrépa, ami közeli rokona a napraforgónak. A fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjának, ezen belül is a csöves virágzatúak (Asteroideae) tagja, a napraforgó rokona.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.