Zöldség-Gyümölcs

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

Agrofórum Online

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Az emberiség sok kihívással néz szembe a fenntartható mezőgazdasági termelésben is: mind nehezebbé válik a jó minőségű, egészséges élelmiszer előállítása. A McGill Egyetemen dolgozó Martina Strömvik és csapata létrehozta a burgonya szuper pángenomját (egy fajban és a genetikai értelemben rokon fajokban megtalálható gének teljes választéka, tehát feltételezhetően felöleli az összes olyan tulajdonságot, ami az adott fajban előfordulhat). Ennek segítségével szeretnék a következő „szuperkrumplit” előállítani.

A burgonya szuper pángenomjának létrehozásához 60 faj – a burgonya és hozzá nagyon közel álló fajok – genetikai térképét készítették el, együttműködve kanadai, egyesült államokbeli és perui kutatókkal. Ehhez adták hozzá maga a burgonya különféle fajtáinak a genomját.

Mivel a burgonya a világ élelmiszer-ellátásában rendkívül fontos szerepet játszik, ennek a rendkívül széles spektrumú genetikai információnak a segítségével szeretnének olyan burgonyafajtákat nemesíteni, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek, valamint kevésbé érzékenyek a környezet stresszhatásokra, mint a fagy vagy a túl nedves körülmények.

Hazánkban például 2023-ban az átlagosnál több csapadék és a rendszeresen tapasztalható szélsőséges meleg ideális körülményeket teremtett a két legismertebb gombakórokozóknak: a burgonyavésznek (Phytophtora infestants) és az alternáriának (Alternaria solani). Bár a két betegség nagymértékben különbözik, közös jellemzőjük, hogy nagyon gyorsan elpusztítják a megfertőzött növényeket, óriási gazdasági kárt okozva, a védekezés pedig meglehetősen költséges. A genetikailag rezisztens krumplival ez a probléma is egy csapásra megoldódna.

(Fotó: Jai79/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Tudja-e Ön? - Hogyan alakultak ki napjaink óriási kombájnjai? (IV. rész)

2020. július 22. 04:36

A nagy területen gazdálkodó farmerek, a termelési körülmények változásához igazodva a közeljövőben várhatóan növelik keresletüket az önjáró burgonyakombájnok iránt.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük