Zöldség-Gyümölcs

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

Agrofórum Online

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Az emberiség sok kihívással néz szembe a fenntartható mezőgazdasági termelésben is: mind nehezebbé válik a jó minőségű, egészséges élelmiszer előállítása. A McGill Egyetemen dolgozó Martina Strömvik és csapata létrehozta a burgonya szuper pángenomját (egy fajban és a genetikai értelemben rokon fajokban megtalálható gének teljes választéka, tehát feltételezhetően felöleli az összes olyan tulajdonságot, ami az adott fajban előfordulhat). Ennek segítségével szeretnék a következő „szuperkrumplit” előállítani.

A burgonya szuper pángenomjának létrehozásához 60 faj – a burgonya és hozzá nagyon közel álló fajok – genetikai térképét készítették el, együttműködve kanadai, egyesült államokbeli és perui kutatókkal. Ehhez adták hozzá maga a burgonya különféle fajtáinak a genomját.

Mivel a burgonya a világ élelmiszer-ellátásában rendkívül fontos szerepet játszik, ennek a rendkívül széles spektrumú genetikai információnak a segítségével szeretnének olyan burgonyafajtákat nemesíteni, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek, valamint kevésbé érzékenyek a környezet stresszhatásokra, mint a fagy vagy a túl nedves körülmények.

Hazánkban például 2023-ban az átlagosnál több csapadék és a rendszeresen tapasztalható szélsőséges meleg ideális körülményeket teremtett a két legismertebb gombakórokozóknak: a burgonyavésznek (Phytophtora infestants) és az alternáriának (Alternaria solani). Bár a két betegség nagymértékben különbözik, közös jellemzőjük, hogy nagyon gyorsan elpusztítják a megfertőzött növényeket, óriási gazdasági kárt okozva, a védekezés pedig meglehetősen költséges. A genetikailag rezisztens krumplival ez a probléma is egy csapásra megoldódna.

(Fotó: Jai79/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Több burgonyafeldolgozó leállt Nyugat-Európában

2020. április 8. 09:47

A gyárak inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek.