Zöldség-Gyümölcs

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

Agrofórum Online

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Az emberiség sok kihívással néz szembe a fenntartható mezőgazdasági termelésben is: mind nehezebbé válik a jó minőségű, egészséges élelmiszer előállítása. A McGill Egyetemen dolgozó Martina Strömvik és csapata létrehozta a burgonya szuper pángenomját (egy fajban és a genetikai értelemben rokon fajokban megtalálható gének teljes választéka, tehát feltételezhetően felöleli az összes olyan tulajdonságot, ami az adott fajban előfordulhat). Ennek segítségével szeretnék a következő „szuperkrumplit” előállítani.

A burgonya szuper pángenomjának létrehozásához 60 faj – a burgonya és hozzá nagyon közel álló fajok – genetikai térképét készítették el, együttműködve kanadai, egyesült államokbeli és perui kutatókkal. Ehhez adták hozzá maga a burgonya különféle fajtáinak a genomját.

Mivel a burgonya a világ élelmiszer-ellátásában rendkívül fontos szerepet játszik, ennek a rendkívül széles spektrumú genetikai információnak a segítségével szeretnének olyan burgonyafajtákat nemesíteni, amelyek ellenállnak a különféle betegségeknek, valamint kevésbé érzékenyek a környezet stresszhatásokra, mint a fagy vagy a túl nedves körülmények.

Hazánkban például 2023-ban az átlagosnál több csapadék és a rendszeresen tapasztalható szélsőséges meleg ideális körülményeket teremtett a két legismertebb gombakórokozóknak: a burgonyavésznek (Phytophtora infestants) és az alternáriának (Alternaria solani). Bár a két betegség nagymértékben különbözik, közös jellemzőjük, hogy nagyon gyorsan elpusztítják a megfertőzött növényeket, óriási gazdasági kárt okozva, a védekezés pedig meglehetősen költséges. A genetikailag rezisztens krumplival ez a probléma is egy csapásra megoldódna.

(Fotó: Jai79/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Nagymértékű volt hazánkban tavaly a burgonya barna gumórothadása

2020. március 18. 13:33

A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt a felelős hatóság az idei évtől fokozott ellenőrzéseket végez.

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.