30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Zöldség-Gyümölcs

Télen is együnk madársalátát!

Agrofórum Online

Bár az élelmiszerboltok polcain rendre megjelenik a madársaláta, kevesen nyúlnak utána.

Hogy miért? Mert a fejes salátát, a jégsalátát és a római salátát ismerik – a madársalátáról pedig azt sem tudják biztosan, mihez kezdjenek vele. Vajon mire lehet használni? Mivel jobb, mint a hagyományos saláták? És egyáltalán, miért így hívják?

A madársaláta vagy más néven salátagalambbegy (Valerianella locusta) egy olyan salátanövény, amelynek gyógyászati tulajdonságait, egészségügyi előnyeit és terápiás értékét régóta ismerik. Szerencsére ez a salátafajta ma már a téli hónapokban is hozzáférhető és fogyasztható, így immunrendszerünk a hideg hónapokban is kaphat egy kis segítséget – ráadásul organikus módon.

A madársaláta története

A madársaláta a reneszánsz idején, a XVI. század környékén terjedt el Európában, azonban már az ókori egyiptomiak is ismerték. Már 500 évvel Krisztus előtt is ábrázolták egyiptomi sírkamrákban, mint életerőt adó, tápláló növényt.

Miért olyan egészséges?

  • A madársaláta stresszoldó hatású, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott idegrendszer működéséhez és ahhoz, hogy mentálisan jól érezzük magunkat.
  • B9-vitamin-tartalmánál fogva a központi idegrendszeren át hatva elősegíti a pihentető alvást. Kevesen tudják, de a B9-vitamin hiánya vérszegénységet, emésztési zavarokat és hangulatingadozást okozhat.
  • A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén gátolja a sejtek idő előtti öregedését, valamint a rákos megbetegedések megjelenését. Emellett hozzájárul az immunrendszer működésének megerősítéséhez, védve a szervezetet a szabad gyökök okozta ártalmaktól.
  • A madársaláta béta-karotint is tartalmaz, egy másik antioxidánst, amely az A-vitamin előanyaga. Ez az anyag védi a bőrt, a szemet, és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • A madársalátának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja mindössze 20 kalóriát tartalmaz, így az organikus, alacsony kalóriatartalmú diéták ideális alapanyaga.
  • Gyorsan telít, és lényegében semmi koleszterint, valamint nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz.
  • A madársaláta emellett nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely elősegíti az emésztést és hatékonyan szabályozza a belek működését.
  • A madársaláta gazdag omega-3 forrás is. Ezek a zsírsavak megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkentik a rossz koleszterint és megakadályozzák a vérrögképződést. Emellett segítenek megelőzni az autoimmun és gyulladásos betegségeket.
  • A madársaláta további létfontosságú tápanyagokat is biztosít a szervezet számára: vasat, amely segít megkötni az oxigént és szállítani a véráramon keresztül, kalciumot a csontok és a fogak egészségi állapotának megőrzéséhez, káliumot és nátriumot az izom-összehúzódáshoz, valamint a test elektrolitegyensúlyának fenntartásához.

Hogyan készítsük el?

Előételként vagy sajttal kombinálva a madársaláta egy kis színt adhat az étkezéseinkhez, és szépen mutat a tányérokon, a szendvicseken, de a húsos és a köretes tálakon is.

Ha változatos ízekre vágyunk, hozzáadhatunk egy kis pekándiót, kesudiót, avokádót, olajos magvakat, vagy akár gránátalmát és epret is. Serpenyőben vajjal is le lehet pirítani, de a benne lévő hasznos anyagok megőrzése érdekében inkább a nyers fogyasztást javasoljuk. 

Receptek

Madársaláta kecskesajttal
A madársaláta pirítósra olvasztott kecskesajttal mennyei (és látványnak sem utolsó), különösen, ha egy kis rukkolát is adunk hozzá.

Madársaláta krémleves
Egy serpenyőben egy teáskanál vajjal pirítsunk meg 100 g madársalátát és egy felkockázott burgonyát. Adjunk hozzá fűszereket (sót, borsot, esetleg egy kis kurkumát). Öntsünk hozzá 1 liter vizet, főzzük kb. 20 percig, majd turmixoljuk össze, és adjunk hozzá egy evőkanál tejszínt.

Tárolási tipp

A madársaláta nagyon hamar összefonnyad, így becsomagolva is csak 3 napig tárolható a hűtőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Madársaláta termesztéséről mit kell tudni?

2023. március 28. 07:36

A madársaláta egy olyan növény, amelyet akár a téli hónapokban is felhasználhatunk saláták vagy szendvicsek készítéséhez. Ismerkedjen meg ezzel a zsenge leveles zöldséggel!

A 10 legkönnyebben termeszthető otthoni zöldségféle

2022. június 21. 14:39

Nem árt tudnia, mely zöldségeket lehet a legkönnyebben magról vetni!

Hogyan hasznosítsuk a lekerült saláta és retek helyét a kertben?

2025. május 16. 04:38

Szakmai tanácsért fordulok Önökhöz. Hogyan hasznosíthatom a lekerült saláta és retek helyét a kertben? Nem szeretném üresen hagyni a helyüket.

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban?

2023. március 3. 04:36

Mely zöldségfajokat vethetjük márciusban? Várom megtisztelő válaszukat!