Zöldség-Gyümölcs

Télen is együnk madársalátát!

Agrofórum Online

Bár az élelmiszerboltok polcain rendre megjelenik a madársaláta, kevesen nyúlnak utána.

Hogy miért? Mert a fejes salátát, a jégsalátát és a római salátát ismerik – a madársalátáról pedig azt sem tudják biztosan, mihez kezdjenek vele. Vajon mire lehet használni? Mivel jobb, mint a hagyományos saláták? És egyáltalán, miért így hívják?

A madársaláta vagy más néven salátagalambbegy (Valerianella locusta) egy olyan salátanövény, amelynek gyógyászati tulajdonságait, egészségügyi előnyeit és terápiás értékét régóta ismerik. Szerencsére ez a salátafajta ma már a téli hónapokban is hozzáférhető és fogyasztható, így immunrendszerünk a hideg hónapokban is kaphat egy kis segítséget – ráadásul organikus módon.

A madársaláta története

A madársaláta a reneszánsz idején, a XVI. század környékén terjedt el Európában, azonban már az ókori egyiptomiak is ismerték. Már 500 évvel Krisztus előtt is ábrázolták egyiptomi sírkamrákban, mint életerőt adó, tápláló növényt.

Miért olyan egészséges?

  • A madársaláta stresszoldó hatású, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott idegrendszer működéséhez és ahhoz, hogy mentálisan jól érezzük magunkat.
  • B9-vitamin-tartalmánál fogva a központi idegrendszeren át hatva elősegíti a pihentető alvást. Kevesen tudják, de a B9-vitamin hiánya vérszegénységet, emésztési zavarokat és hangulatingadozást okozhat.
  • A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén gátolja a sejtek idő előtti öregedését, valamint a rákos megbetegedések megjelenését. Emellett hozzájárul az immunrendszer működésének megerősítéséhez, védve a szervezetet a szabad gyökök okozta ártalmaktól.
  • A madársaláta béta-karotint is tartalmaz, egy másik antioxidánst, amely az A-vitamin előanyaga. Ez az anyag védi a bőrt, a szemet, és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • A madársalátának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja mindössze 20 kalóriát tartalmaz, így az organikus, alacsony kalóriatartalmú diéták ideális alapanyaga.
  • Gyorsan telít, és lényegében semmi koleszterint, valamint nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz.
  • A madársaláta emellett nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely elősegíti az emésztést és hatékonyan szabályozza a belek működését.
  • A madársaláta gazdag omega-3 forrás is. Ezek a zsírsavak megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkentik a rossz koleszterint és megakadályozzák a vérrögképződést. Emellett segítenek megelőzni az autoimmun és gyulladásos betegségeket.
  • A madársaláta további létfontosságú tápanyagokat is biztosít a szervezet számára: vasat, amely segít megkötni az oxigént és szállítani a véráramon keresztül, kalciumot a csontok és a fogak egészségi állapotának megőrzéséhez, káliumot és nátriumot az izom-összehúzódáshoz, valamint a test elektrolitegyensúlyának fenntartásához.

Hogyan készítsük el?

Előételként vagy sajttal kombinálva a madársaláta egy kis színt adhat az étkezéseinkhez, és szépen mutat a tányérokon, a szendvicseken, de a húsos és a köretes tálakon is.

Ha változatos ízekre vágyunk, hozzáadhatunk egy kis pekándiót, kesudiót, avokádót, olajos magvakat, vagy akár gránátalmát és epret is. Serpenyőben vajjal is le lehet pirítani, de a benne lévő hasznos anyagok megőrzése érdekében inkább a nyers fogyasztást javasoljuk. 

Receptek

Madársaláta kecskesajttal
A madársaláta pirítósra olvasztott kecskesajttal mennyei (és látványnak sem utolsó), különösen, ha egy kis rukkolát is adunk hozzá.

Madársaláta krémleves
Egy serpenyőben egy teáskanál vajjal pirítsunk meg 100 g madársalátát és egy felkockázott burgonyát. Adjunk hozzá fűszereket (sót, borsot, esetleg egy kis kurkumát). Öntsünk hozzá 1 liter vizet, főzzük kb. 20 percig, majd turmixoljuk össze, és adjunk hozzá egy evőkanál tejszínt.

Tárolási tipp

A madársaláta nagyon hamar összefonnyad, így becsomagolva is csak 3 napig tárolható a hűtőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Büdös, de ellenállhatatlanul finom gyümölcs: a durián

2024. december 25. 10:10

Ízletes és tápláló gyümölcs a durián. Kutatások alapján az egészségre pozitív hatással bír. Ennek ellenére mégis rossz hírnévnek örvend.

A kelbimbó megterheli a pajzsmirigyet?

2024. december 23. 16:10

A kelbimbó tipikus téli zöldség, amelynek fő szezonja novembertől januárig tart, bár sok helyen már kora ősszel vagy tavasszal is elérhető.

Hazai zöldségek és gyümölcsök az ünnepi asztalon

2024. december 23. 12:10

Szentestén az asztalra nemcsak halászlé és rántott ponty kerülhet. Zöldséges és gyümölcsös fogások is lehetnek az ünnepi menü részei.

Robot gyomlálja a salátát Kaliforniában

2020. június 14. 09:39

Dino, a robot egy éve költözött a napfényes Kaliforniába, ahol a gazdálkodók saláta gyomlálására fogták be.

Madársaláta termesztéséről mit kell tudni?

2023. március 28. 07:36

A madársaláta egy olyan növény, amelyet akár a téli hónapokban is felhasználhatunk saláták vagy szendvicsek készítéséhez. Ismerkedjen meg ezzel a zsenge leveles zöldséggel!

A 10 legkönnyebben termeszthető otthoni zöldségféle

2022. június 21. 14:39

Nem árt tudnia, mely zöldségeket lehet a legkönnyebben magról vetni!

Mit vethetünk még július végén is?

2024. július 27. 05:40

Nyáron már szabadul fel egy kis hely a kertben, így nézzük sorra, mit is vethetünk még júliusban, akár a hónap végén is!