Zöldség-Gyümölcs

Télen is együnk madársalátát!

Agrofórum Online

Bár az élelmiszerboltok polcain rendre megjelenik a madársaláta, kevesen nyúlnak utána.

Hogy miért? Mert a fejes salátát, a jégsalátát és a római salátát ismerik – a madársalátáról pedig azt sem tudják biztosan, mihez kezdjenek vele. Vajon mire lehet használni? Mivel jobb, mint a hagyományos saláták? És egyáltalán, miért így hívják?

A madársaláta vagy más néven salátagalambbegy (Valerianella locusta) egy olyan salátanövény, amelynek gyógyászati tulajdonságait, egészségügyi előnyeit és terápiás értékét régóta ismerik. Szerencsére ez a salátafajta ma már a téli hónapokban is hozzáférhető és fogyasztható, így immunrendszerünk a hideg hónapokban is kaphat egy kis segítséget – ráadásul organikus módon.

A madársaláta története

A madársaláta a reneszánsz idején, a XVI. század környékén terjedt el Európában, azonban már az ókori egyiptomiak is ismerték. Már 500 évvel Krisztus előtt is ábrázolták egyiptomi sírkamrákban, mint életerőt adó, tápláló növényt.

Miért olyan egészséges?

  • A madársaláta stresszoldó hatású, amely hozzájárul a kiegyensúlyozott idegrendszer működéséhez és ahhoz, hogy mentálisan jól érezzük magunkat.
  • B9-vitamin-tartalmánál fogva a központi idegrendszeren át hatva elősegíti a pihentető alvást. Kevesen tudják, de a B9-vitamin hiánya vérszegénységet, emésztési zavarokat és hangulatingadozást okozhat.
  • A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai révén gátolja a sejtek idő előtti öregedését, valamint a rákos megbetegedések megjelenését. Emellett hozzájárul az immunrendszer működésének megerősítéséhez, védve a szervezetet a szabad gyökök okozta ártalmaktól.
  • A madársaláta béta-karotint is tartalmaz, egy másik antioxidánst, amely az A-vitamin előanyaga. Ez az anyag védi a bőrt, a szemet, és megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
  • A madársalátának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja mindössze 20 kalóriát tartalmaz, így az organikus, alacsony kalóriatartalmú diéták ideális alapanyaga.
  • Gyorsan telít, és lényegében semmi koleszterint, valamint nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz.
  • A madársaláta emellett nagy mennyiségben tartalmaz rostot, amely elősegíti az emésztést és hatékonyan szabályozza a belek működését.
  • A madársaláta gazdag omega-3 forrás is. Ezek a zsírsavak megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkentik a rossz koleszterint és megakadályozzák a vérrögképződést. Emellett segítenek megelőzni az autoimmun és gyulladásos betegségeket.
  • A madársaláta további létfontosságú tápanyagokat is biztosít a szervezet számára: vasat, amely segít megkötni az oxigént és szállítani a véráramon keresztül, kalciumot a csontok és a fogak egészségi állapotának megőrzéséhez, káliumot és nátriumot az izom-összehúzódáshoz, valamint a test elektrolitegyensúlyának fenntartásához.

Hogyan készítsük el?

Előételként vagy sajttal kombinálva a madársaláta egy kis színt adhat az étkezéseinkhez, és szépen mutat a tányérokon, a szendvicseken, de a húsos és a köretes tálakon is.

Ha változatos ízekre vágyunk, hozzáadhatunk egy kis pekándiót, kesudiót, avokádót, olajos magvakat, vagy akár gránátalmát és epret is. Serpenyőben vajjal is le lehet pirítani, de a benne lévő hasznos anyagok megőrzése érdekében inkább a nyers fogyasztást javasoljuk. 

Receptek

Madársaláta kecskesajttal
A madársaláta pirítósra olvasztott kecskesajttal mennyei (és látványnak sem utolsó), különösen, ha egy kis rukkolát is adunk hozzá.

Madársaláta krémleves
Egy serpenyőben egy teáskanál vajjal pirítsunk meg 100 g madársalátát és egy felkockázott burgonyát. Adjunk hozzá fűszereket (sót, borsot, esetleg egy kis kurkumát). Öntsünk hozzá 1 liter vizet, főzzük kb. 20 percig, majd turmixoljuk össze, és adjunk hozzá egy evőkanál tejszínt.

Tárolási tipp

A madársaláta nagyon hamar összefonnyad, így becsomagolva is csak 3 napig tárolható a hűtőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

2024. május 19. 14:10

A rukkola mindent tud, amit a fejes saláta. Viszont erősebb ízű és még egészségesebb. Ismerkedjen meg a rukkolával!

Madársaláta termesztéséről tudnivalók

2023. március 28. 07:36

A madársaláta egy olyan növény, amelyet akár a téli hónapokban is felhasználhatunk saláták vagy szendvicsek készítéséhez. Ismerkedjen meg ezzel a zsenge leveles zöldséggel!

Miért szárad el a fóliában nevelt saláta levelének széle?

2024. április 19. 04:36

Szeretném a segítségüket kérni egy kérdés megválaszolásában. Miért szárad el a fóliában nevelt fejes saláta levelének a széle?