Zöldség-Gyümölcs

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

Agrofórum Online

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Mentse le ezt a hivatkozást, folyamatosan frissítjük!

Fotó: a szerző

Na de sokan epret keresnek…vagy mégsem?

Mi a különbség az eper és a szamóca között? „A válasz igazából nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.

A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca). Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti” – teszi tisztába a kérdést az egyébként a fenti térképen is szereplő Benedek Gyümölcsfarm. Élőben erről nem kérdeztük őket, de azt például tőlük tudjuk, hogy a szabadföldi szamócára azért még pár hetet várni kell, és annak ellenére, hogy sajnos a fagy a szamócának sem tett jót, mégis jó szezonra számítanak.

A FruitVeb adatai szerint „a szamóca hazai termőterülete 2008. és 2015. között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett. Az utóbbi években azonban folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés következett be, mely ebben az évben sem állt meg. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 700 hektáron termesztünk szamócát. Mindemellett a szamócatermesztéssel foglalkozó termelők száma is fogyatkozik évről-évre. A 700 hektár körüli termőterületről – évjáratonként változóan – 10-20 ezer tonna közötti mennyiséget szüretelnek a gazdák.”

Ettől kezdve tehát már van magyar szamóca a piacon, de nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításának megindulásával jelenik meg a valódi magyar szamóca.

Hogyan juthatunk hozzá a sokak által kedvelt csemegéhez?

Térképre raktuk a hazai termesztőket!

Itt találhat magyar termelői szamócát!
Támogassa a hazait! Vegye a magyart, fogyassza a kistermelők termékeit!

Térképünket folyamatosan frissítjük! Ha Ön termelő és szeretne rákerülni, írjon nekem a harcsa.marietta@agroforum.hu e-mail címre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Mit nevezünk frigó palántának a szamócatermesztésnél?

2025. január 26. 04:36

Szeretnék a jövőben szamócatermesztéssel foglalkozni, de még sokat kell tanulnom. Kérdésem, hogy mi az a frigó palánta? Hogyan állítják elő?

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

2020. február 27. 09:47

A legfontosabb szamócatermelő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

Szamóca legjobb társnövényei: így lesz bő a termés

2025. május 9. 13:10

A jól megválasztott növénytársak nemcsak segítik a szamóca fejlődését, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújtanak.