Zöldség-Gyümölcs

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

Agrofórum Online

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

Ágazati szereplők már néhány leadták a vészjelzést Nyugat-Európában, hogy a szokatlanul csapadékos időjárás miatt képtelenek lesznek az összes burgonyát betakarítani a földekről. Mi is megírtuk, hogy sárban fuldoklik a krumpli Hollandiától és Belgiumtól kezdve Németországon át Franciaországig, és már azt is tudjuk, mekkora a kár.

A felmérések szerint összesen 11 ezer hektáron veszett oda a burgonya az Európai Unióban, és különösen Hollandiában termett belőle látványosan kevesebb, mint az előző évben. Náluk 15 százalékkal esett vissza a hozam, ami hidegzuhanyként érte a gazdákat.

A többi felsorolt ország is szenvedett a sűrű, áztató esőzésektől, ami miatt a betakarítógépek nem tudtak mindig időben rámenni a földekre. Mindezzel együtt Belgiumban 18, Franciaországban pedig 13 százalékkal emelkedett az összhozam, és mivel Németország a szokásos mennyiséget produkálta, ezért 2023-ban 22,66 millió tonna burgonyára számítanak az említett nyugat-európai államokban.

Mindez 5 százalékos (1,1 millió tonnás) emelkedés 2022-höz képest, vagyis összességében nem rossz a kép.

Az előzetes becsléseket azonban alulteljesítették, amit sohasem fogad jól a piac. 2023 novemberében még úgy kalkuláltak az ágazatban, hogy hektáronként 45,8 tonna burgonyatermés várható. Most azonban úgy néz ki, hogy 43,7 tonna realizálódik, ami a bő 500 ezer hektáros nyugat-európai termőterületet nézve már tetemes különbséget ad ki.

Magyarországon – úgy tűnik – a gazdák egy jó ideje már lemondtak a krumpliról, hiszen az ezredforduló táján regisztrált 47 ezer hektáros termőterület helyett mostanában már csak 8000 hektárról takarítjuk be ezt a fogyasztók körében keresett gumós növényt.

(Fotó: Pexels/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása

2023. július 12. 07:10

Megkezdődött az amerikai kukoricabogár imágók rajzása a monokultúrás területeken, a meleg idő kedvez a bogarak mozgásához, a csapdák szép számmal fogják őket.

Szuperkrumplit állítanak elő, ellenállóbb lesz a betegségekkel és környezeti stresszel szemben

2023. szeptember 4. 14:40

Magyarországon is egyre kevésbé gazdaságosan megtermelhető és egyre csökkenő termőterületen vetett termény a burgonya. Kutatók éppen ezért keresik a módját, hogyan fokozhatnák az ellenálló képességét és egyben javíthatnák a minőségét.

Minek a tojásai vannak a burgonya levelén?

2025. május 21. 04:39

A megküldött képek alapján, minek a tojásai vannak a burgonya levelén? Válaszukra nagyon kíváncsi vagyok!

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?