Zöldség-Gyümölcs

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén, ugyanis két vetőmagtermelő cég is nagyszabású bevezetéseket végez az új, 2023-as szezonra. Ez magába foglal 450 hektárnyi rezisztens fajtát az Enza Zaden-től, valamint több mint 100 hektárnyi rezisztens fajtát a Rijk Zwaan-tól.

A két cég ToBRFV-rezisztens fajtákat nemesített, amelyeket a múlt hónapban vetettek el – hívja fel a figyelmet a hortidaily portál.

– Az így kapott növényeket hamarosan elültetik a termelőkkel – jelezte Joop Verhoeven, a Delphy munkatársa december végén, aki azt is elárulta, hogy a Benelux államokban ez 450 hektárt jelent az Enza Zaden fajtákból, ami ToBRFV rezisztens marha-és szőlőparadicsomból. A Rijk Zwaan pedig jóval több mint 100 hektáron rendelkezik rezisztens koktél- és cseresznyefajtákkal.

Ezek jó hírek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg a sok paradicsomtermesztőnél jelenleg zajló események már a múlté lesznek. Most olyan az egész, mint egy kórház: előtte kezet kell mosni, ruhát, lábbelit és kesztyűt kell cserélni, közben folyamatosan fertőtleníteni a kezeket, és így tovább.

A probléma a gyökerekben rejlik

Ami Verhoeven szerint sajnálatos, az az, hogy jelenleg még nincsenek ellenálló alanyok.

A vírus a gyökerekből történő kiválással is terjed, ezért a termelőknek jövőre nagyon oda kell figyelniük még azoknak is, akik a legrezisztensebb fajtákkal dolgoznak

– magyarázta Verhoeven.

A veszélyt ebben az esetben a víz visszaforgatása jelenti. Tehát a fertőtlenítés előtt és után is tesztelni kell, hogy minden vírusmolekula elpusztult-e. Ez a procedúra folyamatos kell, hogy legyen, tehát még ha a fertőtlenítő berendezés be is van kapcsolva, akkor is ellenőrizni kell, hogy mondjuk 80 vagy 100 százalékban elpusztítja-e a vírusrészecskéket. Ezt gyakran kell monitorozni: vízmintákat kell venni és elküldeni a laboratóriumba.

Röviden, bár a rezisztens fajták nemesítése biztató fejlemény, de folyamatosan figyelni kell a helyzetet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Rangos elismerés az ÖMKi tájfajta paradicsompalántáinak!

2021. március 1. 11:53

Az 5. helyen végeztünk az 55 Highlights of Hungary jelölt között

Projekt a paradicsommoly elleni védekezés biológiai elősegítése érdekében

2023. május 15. 10:39

2006-ban jelent meg Spanyolországban a paradicsommoly, ami az értékesítési lánc egészét tekintve jelentős veszteségeket okoz.

Milyen módszerekkel védekezhetünk sikeresen a paradicsomvész ellen?

2019. február 22. 08:01

K. Anikó kérdése: Változó sikerrel harcolok a paradicsomvész ellen évek óta. Van-e valami új eljárás, módszer, ami segítené a védekezés sikerét?

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.