17℃ 11℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén, ugyanis két vetőmagtermelő cég is nagyszabású bevezetéseket végez az új, 2023-as szezonra. Ez magába foglal 450 hektárnyi rezisztens fajtát az Enza Zaden-től, valamint több mint 100 hektárnyi rezisztens fajtát a Rijk Zwaan-tól.

A két cég ToBRFV-rezisztens fajtákat nemesített, amelyeket a múlt hónapban vetettek el – hívja fel a figyelmet a hortidaily portál.

– Az így kapott növényeket hamarosan elültetik a termelőkkel – jelezte Joop Verhoeven, a Delphy munkatársa december végén, aki azt is elárulta, hogy a Benelux államokban ez 450 hektárt jelent az Enza Zaden fajtákból, ami ToBRFV rezisztens marha-és szőlőparadicsomból. A Rijk Zwaan pedig jóval több mint 100 hektáron rendelkezik rezisztens koktél- és cseresznyefajtákkal.

Ezek jó hírek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg a sok paradicsomtermesztőnél jelenleg zajló események már a múlté lesznek. Most olyan az egész, mint egy kórház: előtte kezet kell mosni, ruhát, lábbelit és kesztyűt kell cserélni, közben folyamatosan fertőtleníteni a kezeket, és így tovább.

A probléma a gyökerekben rejlik

Ami Verhoeven szerint sajnálatos, az az, hogy jelenleg még nincsenek ellenálló alanyok.

A vírus a gyökerekből történő kiválással is terjed, ezért a termelőknek jövőre nagyon oda kell figyelniük még azoknak is, akik a legrezisztensebb fajtákkal dolgoznak

– magyarázta Verhoeven.

A veszélyt ebben az esetben a víz visszaforgatása jelenti. Tehát a fertőtlenítés előtt és után is tesztelni kell, hogy minden vírusmolekula elpusztult-e. Ez a procedúra folyamatos kell, hogy legyen, tehát még ha a fertőtlenítő berendezés be is van kapcsolva, akkor is ellenőrizni kell, hogy mondjuk 80 vagy 100 százalékban elpusztítja-e a vírusrészecskéket. Ezt gyakran kell monitorozni: vízmintákat kell venni és elküldeni a laboratóriumba.

Röviden, bár a rezisztens fajták nemesítése biztató fejlemény, de folyamatosan figyelni kell a helyzetet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Paradicsom, paprika teleltetése, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból?

2022. augusztus 20. 04:36

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból, hogyan járjak el? Van valami különleges módja?

Paradicsomból COVID–19 vakcinát?

2024. január 23. 11:40

Üzbég tudósok létrehoztak egy ehető COVID–19 vakcinát, amelyet a közönséges paradicsomból szintetizáltak TOMAVAC néven.