Zöldség-Gyümölcs

ToBRFV-rezisztens fajtákat vezet be két vetőmaggyártó cég

Agrofórum Online

A paradicsomtermesztési ágazatot már több éve sújtja a ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus), de van fény az alagút végén, ugyanis két vetőmagtermelő cég is nagyszabású bevezetéseket végez az új, 2023-as szezonra. Ez magába foglal 450 hektárnyi rezisztens fajtát az Enza Zaden-től, valamint több mint 100 hektárnyi rezisztens fajtát a Rijk Zwaan-tól.

A két cég ToBRFV-rezisztens fajtákat nemesített, amelyeket a múlt hónapban vetettek el – hívja fel a figyelmet a hortidaily portál.

– Az így kapott növényeket hamarosan elültetik a termelőkkel – jelezte Joop Verhoeven, a Delphy munkatársa december végén, aki azt is elárulta, hogy a Benelux államokban ez 450 hektárt jelent az Enza Zaden fajtákból, ami ToBRFV rezisztens marha-és szőlőparadicsomból. A Rijk Zwaan pedig jóval több mint 100 hektáron rendelkezik rezisztens koktél- és cseresznyefajtákkal.

Ezek jó hírek, melyeknek köszönhetően remélhetőleg a sok paradicsomtermesztőnél jelenleg zajló események már a múlté lesznek. Most olyan az egész, mint egy kórház: előtte kezet kell mosni, ruhát, lábbelit és kesztyűt kell cserélni, közben folyamatosan fertőtleníteni a kezeket, és így tovább.

A probléma a gyökerekben rejlik

Ami Verhoeven szerint sajnálatos, az az, hogy jelenleg még nincsenek ellenálló alanyok.

A vírus a gyökerekből történő kiválással is terjed, ezért a termelőknek jövőre nagyon oda kell figyelniük még azoknak is, akik a legrezisztensebb fajtákkal dolgoznak

– magyarázta Verhoeven.

A veszélyt ebben az esetben a víz visszaforgatása jelenti. Tehát a fertőtlenítés előtt és után is tesztelni kell, hogy minden vírusmolekula elpusztult-e. Ez a procedúra folyamatos kell, hogy legyen, tehát még ha a fertőtlenítő berendezés be is van kapcsolva, akkor is ellenőrizni kell, hogy mondjuk 80 vagy 100 százalékban elpusztítja-e a vírusrészecskéket. Ezt gyakran kell monitorozni: vízmintákat kell venni és elküldeni a laboratóriumba.

Röviden, bár a rezisztens fajták nemesítése biztató fejlemény, de folyamatosan figyelni kell a helyzetet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Mit tehetünk a zölden maradt paradicsomokkal?

2024. november 4. 04:38

Mit tudok tenni a zölden maradt paradicsommal? Mennyi idő alatt pirosodik be, ha leszedem?

Mitől lilul a paradicsom és a paprika levele?

2025. augusztus 15. 05:40

A paprika és paradicsom leveleinek lilulása esetén könnyen felismerhető a probléma, és néhány kertészeti beavatkozással orvosolható.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

2023. október 10. 04:39

Szeptember végén, október elején van még esély arra, hogy beérik a kertben a zöld színű paradicsom?