Zöldség-Gyümölcs

Uborkatermesztés télen

Agrofórum Online

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

A Rijk Zwaan új High Tech Kísérleti Központjában megkezdődött a téli uborkatermesztés, ami az innováció izgalmas útjára lépett. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy 45 különböző fajtát és különböző típusú gyümölcsfajtákat próbáljanak ki a kiterjedt uborkaszegmensen belül.

A kísérleti központ ideális platformként szolgál a vizsgálatokhoz, és lehetővé teszi számunkra az uborkafajták tulajdonságainak feltárását. Ez a kutatás kiterjed arra is, hogy megértsük, az olyan tényezők, mint a megvilágítás hatásfoka és a termesztési körülmények miként befolyásolják a termésmennyiséget.

A cél az, hogy hetente négyzetméterenként legalább 10 vagy annál több hosszú uborkát termeljenek. Ennek a célnak az elérése stratégiai megközelítést igényel, amelynek legfontosabb paramétereit már a kezdet kezdetén meg kell határozni. A munka szeptember 25-én a növények elvetésével indult, majd október 18-án az átültetéssel folytatódott.

A páratartalom szabályozásához 327 µmol PAR LED-es lámpával és Airmix ventilátorokkal felszerelt kísérleti részlegben a növények sűrűsége 2,65 növény/négyzetméter. Fokozatosan növelik a világítást, végül három héttel az ültetés után teljes 18 órás megvilágítást biztosítanak.

A hőmérséklet-szabályozást az RTR (Ratio Temperature Radiation) stratégiával irányítják, amely 18 Celsius-fokon indul. A progresszív megközelítés szerint minden 10 mol PAR fénnyel négyzetméterenként 2,25 Celsius-fokkal növelik a hőmérsékletet, így a jelenlegi 24 órás átlagos hőmérséklet 23 Celsius-fok.

(Fotó: Sweetaholic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

A talaj nélküli termesztési technológia forradalmasítja a mezőgazdaságot

2022. május 4. 14:42

A talaj nélküli termesztési technológia sikere a növények túléléséhez szükséges három elem – oxigén, víz és tápanyag – biztosításában rejlik.

Ukrajnában a háború idején üvegházat építenek a háztetőkre

2023. március 22. 16:38

A Perspekta Group csapata márciusban egy teljesen felszerelt tetőtéri üvegházat helyezett üzembe Kijev területén, Ukrajnában.