Zöldség-Gyümölcs

Uborkatermesztés télen

Agrofórum Online

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

A Rijk Zwaan új High Tech Kísérleti Központjában megkezdődött a téli uborkatermesztés, ami az innováció izgalmas útjára lépett. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy 45 különböző fajtát és különböző típusú gyümölcsfajtákat próbáljanak ki a kiterjedt uborkaszegmensen belül.

A kísérleti központ ideális platformként szolgál a vizsgálatokhoz, és lehetővé teszi számunkra az uborkafajták tulajdonságainak feltárását. Ez a kutatás kiterjed arra is, hogy megértsük, az olyan tényezők, mint a megvilágítás hatásfoka és a termesztési körülmények miként befolyásolják a termésmennyiséget.

A cél az, hogy hetente négyzetméterenként legalább 10 vagy annál több hosszú uborkát termeljenek. Ennek a célnak az elérése stratégiai megközelítést igényel, amelynek legfontosabb paramétereit már a kezdet kezdetén meg kell határozni. A munka szeptember 25-én a növények elvetésével indult, majd október 18-án az átültetéssel folytatódott.

A páratartalom szabályozásához 327 µmol PAR LED-es lámpával és Airmix ventilátorokkal felszerelt kísérleti részlegben a növények sűrűsége 2,65 növény/négyzetméter. Fokozatosan növelik a világítást, végül három héttel az ültetés után teljes 18 órás megvilágítást biztosítanak.

A hőmérséklet-szabályozást az RTR (Ratio Temperature Radiation) stratégiával irányítják, amely 18 Celsius-fokon indul. A progresszív megközelítés szerint minden 10 mol PAR fénnyel négyzetméterenként 2,25 Celsius-fokkal növelik a hőmérsékletet, így a jelenlegi 24 órás átlagos hőmérséklet 23 Celsius-fok.

(Fotó: Sweetaholic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Üvegházkomplexum: üvegház, oktatóközpont és gyümölcsfarm egyben

2021. május 17. 09:37

A belga vidék működését bemutatni hivatott üvegházkomplexum, melyben felújított gazdasági épületek találhatók egy üvegházszerű szerkezetbe zárva, mostantól - hála az önkormányzat közbenjárásának - látogathatóvá válik.

Mega aeroponikus üvegház szaporítja a vetőburgonyát Ruandában

2022. november 7. 08:46

A ruandai SDGP Burgonya Értéklánc Projektet azért indították el, hogy támogassák a ruandai burgonyaellátási lánc teljes folyamatát a vetőmagtól az asztalig.

A poszméhek esetében számít a méret?

2023. július 11. 08:40

A tudósok egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll a poszméhek testméreteinek nagyfokú eltérése mögött, de a riverside-i Kaliforniai Egyetem új projektje ezt kívánja kideríteni.

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

2023. március 7. 06:34

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.