Zöldség-Gyümölcs

Uborkatermesztés télen

Agrofórum Online

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

A Rijk Zwaan új High Tech Kísérleti Központjában megkezdődött a téli uborkatermesztés, ami az innováció izgalmas útjára lépett. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy 45 különböző fajtát és különböző típusú gyümölcsfajtákat próbáljanak ki a kiterjedt uborkaszegmensen belül.

A kísérleti központ ideális platformként szolgál a vizsgálatokhoz, és lehetővé teszi számunkra az uborkafajták tulajdonságainak feltárását. Ez a kutatás kiterjed arra is, hogy megértsük, az olyan tényezők, mint a megvilágítás hatásfoka és a termesztési körülmények miként befolyásolják a termésmennyiséget.

A cél az, hogy hetente négyzetméterenként legalább 10 vagy annál több hosszú uborkát termeljenek. Ennek a célnak az elérése stratégiai megközelítést igényel, amelynek legfontosabb paramétereit már a kezdet kezdetén meg kell határozni. A munka szeptember 25-én a növények elvetésével indult, majd október 18-án az átültetéssel folytatódott.

A páratartalom szabályozásához 327 µmol PAR LED-es lámpával és Airmix ventilátorokkal felszerelt kísérleti részlegben a növények sűrűsége 2,65 növény/négyzetméter. Fokozatosan növelik a világítást, végül három héttel az ültetés után teljes 18 órás megvilágítást biztosítanak.

A hőmérséklet-szabályozást az RTR (Ratio Temperature Radiation) stratégiával irányítják, amely 18 Celsius-fokon indul. A progresszív megközelítés szerint minden 10 mol PAR fénnyel négyzetméterenként 2,25 Celsius-fokkal növelik a hőmérsékletet, így a jelenlegi 24 órás átlagos hőmérséklet 23 Celsius-fok.

(Fotó: Sweetaholic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Energiatakarékos üvegházi technológiák

2023. február 20. 12:26

Az alábbiakban áttekintjük azokat a jelenlegi és újonnan megjelenő technológiákat, amelyeket az üvegházak üzemeltetői használhatnak az áramfogyasztásuk csökkentésére, a jobb terméshozam elérésére és az eredményességük javítására.

Fenntartható megoldás a fűszernövények termesztésére Franciaországban

2023. február 6. 10:38

Az év végén induló projekt lehetővé teszi a Midiflore számára, hogy helyben termeljen aromás fűszernövényeket és csökkentse az importot.

12 kertészeti robot, amire érdemes odafigyelni

2022. július 16. 14:12

Íme, tizenkét kertészeti robot-megoldás, amelyekre érdemes odafigyelni.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.