Zöldség-Gyümölcs

Uborkatermesztés télen

Agrofórum Online

Vajon miben tér el a téli uborkatermesztés a nyáritól üvegházi körülmények között? Mennyit számít a páratartalom szabályozása, a lámpahasználat vagy a növénysűrűség?

A Rijk Zwaan új High Tech Kísérleti Központjában megkezdődött a téli uborkatermesztés, ami az innováció izgalmas útjára lépett. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy 45 különböző fajtát és különböző típusú gyümölcsfajtákat próbáljanak ki a kiterjedt uborkaszegmensen belül.

A kísérleti központ ideális platformként szolgál a vizsgálatokhoz, és lehetővé teszi számunkra az uborkafajták tulajdonságainak feltárását. Ez a kutatás kiterjed arra is, hogy megértsük, az olyan tényezők, mint a megvilágítás hatásfoka és a termesztési körülmények miként befolyásolják a termésmennyiséget.

A cél az, hogy hetente négyzetméterenként legalább 10 vagy annál több hosszú uborkát termeljenek. Ennek a célnak az elérése stratégiai megközelítést igényel, amelynek legfontosabb paramétereit már a kezdet kezdetén meg kell határozni. A munka szeptember 25-én a növények elvetésével indult, majd október 18-án az átültetéssel folytatódott.

A páratartalom szabályozásához 327 µmol PAR LED-es lámpával és Airmix ventilátorokkal felszerelt kísérleti részlegben a növények sűrűsége 2,65 növény/négyzetméter. Fokozatosan növelik a világítást, végül három héttel az ültetés után teljes 18 órás megvilágítást biztosítanak.

A hőmérséklet-szabályozást az RTR (Ratio Temperature Radiation) stratégiával irányítják, amely 18 Celsius-fokon indul. A progresszív megközelítés szerint minden 10 mol PAR fénnyel négyzetméterenként 2,25 Celsius-fokkal növelik a hőmérsékletet, így a jelenlegi 24 órás átlagos hőmérséklet 23 Celsius-fok.

(Fotó: Sweetaholic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Drónokkal a sikeresebb beporzásért

2021. augusztus 20. 05:40

A Polybee egy olyan innovációval állt elő, amely alkalmas a szamóca, paprika, paradicsom, valamint padlizsán beltéri beporzására.

Felavatták a világ egyik legnagyobb tetőtéri üvegházát

2020. november 21. 10:36

Kanada második legnagyobb városában a Lufa Farms felavatta a 15 ezer négyzetméteres, új tetőtéri üvegházát.

A permetezőrobot egy extra tárcsa segítségével fertőtlenítőgéppé alakítható át

2022. május 18. 14:42

A robot elvégzi a munkát, és csökkenti a gazdák leterheltségét.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.