Zöldség-Gyümölcs

Zöldborsókonzerv: Magyarország első helyen az Unióban – de fagyasztani kellene

Agrofórum Online

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) nemrég közzé tett jelentése szerint az Európai Unió belső piacán Magyarország számít a legnagyobb zöldborsókonzerv exportőrnek. Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét kérdeztük a hírrel kapcsolatosan.

Világviszonylatban hol helyezkedik el a hazánk a zöldborsó termelésben?

A zöldborsót világviszonylatban közel 1 millió hektáron termesztik. Míg Kína 2,2 -2,3 millió tonnát termel évente, az Európai Unió össztermelése 1,3-1,5 millió tonna között helyezkedik el. Ezen belül, éves szinten, Franciaország 330-350.000, Anglia 300.000, Magyarország 90-95 ezer tonna zöldborsót produkál. Hazánk ezt mennyiséget mintegy 17-18 ezer hektárról takarítja be. Ehhez még hozzá adódik a szárazborsó, amely 2-3000 hektáron 8000 tonna, így összességében 100-110.000 tonna körüli mennyiséggel kalkulálhatunk.

Melyek azok a megyék, amelyek különösen „erősek” zöldborsóban?

Az össztermelés hatvan százaléka Hajdú-Bihar, Békés, ill. Csongrád megyéből származik.

Milyen fajták a jellemzők?

Számtalan fajtát termelünk, itt is a felvásárlók igénye a meghatározó. Kétfelé alaptípus különböztetünk meg: a hagyományos, normál borsót és az ún. cukorborsót.

Átlagtermés tekintetében milyen pozíciót foglalunk el?

Amíg Magyarországon 5 és fél – 6 tonna között mozog ez a szám, addig Belgiumban, ahol a legmagasabb a termésátlag, hektáronként 9-10 tonnát takarítanak be a termelők. A hazai átlag ez évben, az időjárási viszonyok miatt, a megszokottól 30-40 %-kal alacsonyabb. Az idei évnek két üzenete is van a gazdák számára: az egyik, hogy öntözés nélkül ez a kultúra sem termelhető már, a másik pedig az, hogy sajnos a megváltozott klimatikus viszonyok nem kedveznek a zöldborsónak.

Mi volt a legsúlyosabb csapás az idei évben?

Nem indult jól az év, hiszen jellemzően nagyon vizes volt a talaj, így a megszokottól később került sor a vetésre is. Az áprilisi-májusi kimagaslóan meleg hőmérsékletet pedig a virágzás sínylette meg a leginkább. Ebben az időszakban a borsó számára 20°C körüli hőmérséklet lenne az ideális, ehelyett tartósan 30°C körül mozgott a hőmérő higanyszála. Az a termelő, aki nem tudott öntözni, igen gyenge termést könyvelhetett el.
Még azok a gazdák is megérezték korán érkezett nyarat, akik ezt megtették. Ennél a növénykultúránál legalább a hektáronkénti 5 tonnás termésátlagtól lehet jövedelmezőségről beszélni. Ez sajnos sok termelőnél nem lesz meg az idén. Idehaza a Bonduelle a legnagyobb felvásárló, a cég hazai képviselőjének tájékoztatása szerint idén 30-40 %-kal kevesebb terméssel számolnak, mint amire szerződtek a beszállítókkal.

Az átvétel szempontjából egyébként két mérőszám a lényeges: a méret, ill. a zsengeség. A zsengébb borsó ideális a fagyasztásra, míg keményebbek konzervbe kerülnek. A termelés ütemezése egy nagyon pontos hőösszeg számítás alapján történik. Minden fajtánál konkrétan meghatározott, hogy mennyi idő alatt „készül el” a vetéstől a betakarásig. A különböző típusok esetén naprakészen lehet modellezni ezt a folyamatot, ez a gyártás szempontjából elengedhetetlen, az időben be nem takarított és fel nem dolgozott borsó komoly minőségi romlást eredményez. Ezért a feldolgozó üzemek törekszenek arra, hogy maximum 80-100 km-re helyezkedjenek el a termelés helyszínétől. A betakarítást követő 2-3 óra után már hűtik is a borsót, ezzel akadályozzák meg azt, hogy tönkremenjen, befülledjen.

Milyen átvételi árral kalkulálhatnak a termesztők?

Az aprószemű borsó kilogrammjáért 100-115 Ft-ot fizetnek, míg a hagyományos ára 95 forint körül mozog.

Az aszályos, „forró” tavaszok ellen milyen termeléstechnikai eszközökkel lehet védekezni?

Optimális esetben a vetések március 10-től – május legelejéig tartanak, ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő fajták. Így a betakarítás május legvégén kezdődhet és július 5-10-ig tart. Így lehet legjobban kihasználni a feldolgozó kapacitást. A zöldborsó a szedéskor és a virágzáskor a „legérzékenyebb” a hőmérsékletre és vízre. Több év átlagában Magyarországon ebben az időben kedvezőek a feltételek. Korábbi vagy későbbi termesztés növelné a termesztés kockázatát, de alapjában a zöldborsónak a kedvező időjárás tenyészidőszakban a 20 C o körüli hőmérséklet. Az idei év ettől április közepétől – május végégig lényegesen melegebb volt.

Az AKI- jelentés a zöldborsó-konzerv exportról számolt be. Fagyasztott borsóval nem képviseljük magunkat az európai piacokon? 

Zöldborsókonzerv exportunk mintegy 55-60 ezer tonna évente, ezzel vezetők vagyunk az Unió országai között, hiszen az utánunk következő Olaszország is „csak” 35-40 ezer tonnával képviseli magát. A fagyasztott borsó esetében merőben más a helyzet. Belgium exportál a legtöbbet, 140 000 tonnát, őt követi Spanyolország, 35-40 ezerrel, majd Anglia, illetve hazánk következik körülbelül 15-18 ezerrel.  Amíg nálunk a konzerv a fontosabb exportcikk, máshol a fagyasztott borsó dominál ezen a téren. Az utóbbi időszakban egyébként erősen érződik, hogy ebbe az irányba tolódik el a kereslet.

Hátránya lehet-e  ez a későbbiek során az exportnak?

Egyelőre stabilnak mondhatóak a konzervpiaci kilátások, de ha növelni szeretnénk a termelést, akkor, a feldolgozott termékeknél mindenképpen a fagyasztás irányába kell beruházni.

A belső piac mennyire meghatározó a felvásárlásban?

Az exporthoz képest elenyésző, bár hazai borsó fogyasztásban nem állunk rosszul. Adataink szerint éves szinten két kilogramm/fő a lakossági fogyasztás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Oroszország rekordméretű búzaexportra számít a háború fojtogató szorításában is

2023. augusztus 28. 13:10

A gabona terén is bősz háború zajlik Oroszország és Ukrajna között. Az előbbi tavaly után ismét rekordközeli termést vár búzából, míg utóbbinak néhány kelet-európai állam behozatali tilalmával is meg kell küzdenie.

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

2024. március 20. 13:10

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

Emelkedett a francia búzaexport mértéke

2021. március 7. 07:51

Az EU-n és Nagy-Britannián kívüli rendeltetési helyeken a tengeri búza export 821 000 tonna volt februárban, a 2020/21-es gazdálkodási szezon nyolcadik hónapjában.

Moldovai áruként érkezhetett az ukrán gabona Romániába

2023. szeptember 20. 13:10

Az Európai Bizottság szeptember 15. után nem hosszabbította meg az Ukrajnából érkező gabonára és olajos magvakra korábban bevezetett korlátozó intézkedéseket. Magyarország saját hatáskörben viszont még szélesebb körű tilalmat vezetett be, Románia pedig érdekes „trükközésre” mutatott rá.