8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április

Agrofórum Online

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Azontúl, hogy minden hónapnak összeállítunk egy táblázatot, abban a szezonális fajokkal és fajtákkal, még közelebbről megismerkedünk két-hármójukkal bővebben is, hátha a következő szezonban vetni vagy palántázni is lesz kedvünk őket.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban pedig a rukkolával, a spárgával és a kivivel. Áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel.

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Bordás kel (pak choi), kínai kel, karalábé, zeller, endíviasaláta, fejes saláta, madársaláta, rukkola, vörös cikória (radiccio), spenót, sóska, snidling (metélőhagyma), újhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, hónapos retek, petrezselyem, sárgarépa, burgonya, bab, zöldborsó  Alma, körte, dióLestyán, bazsalikom

A zöldségek közül a bordás kellel és a metélőhagymával ismerkedünk meg.

A metélőhagyma Bálint gazda szerint az egyik első növény, ami a veteményesbe szokott kerülni. Snidlingként vagy pázsithagymaként is találkozunk vele. Problémamentesen termelhető a kertünkben, hiszen árnyék- és hidegtűrő, de sok vizet igényel vetés után és tavasszal, az intenzív növekedési időszakban. A tápanyagokkal jól ellátott talajokat bőségesen meghálálja.

Snidling vagy más néven metélőhagyma

Ez az évelő, hagymás növény a liliomfélék családjába tartozik, és a vöröshagymához hasonló, föld alatt növő hagymáiról nő minden évben ki. Egyenes, felálló, hengeres hagymaleveleit fogyasztjuk, amelyek csoportosan kelnek ki, és tavasztól őszig nőnek. Számos fajtája ismert, nálunk egy finomabb levelű, 20-30 cm magasra növő fajta terjedt el. Június elején hozza lilás színű, méhcsalogató gömbvirágzatát.

Amikor ollóval “szüretelünk”, akkor minél mélyebben vágjuk le. Díszítésre és ízesítésre egyaránt használhatjuk, íze hasonló a vörös- és fokhagymáéhoz is. Apróra vágva, nyersen szokták fogyasztani. Nem szabad főzni, mert az íze és a zamata is elillan. Keverhetjük mártásokba, krémsajtokba, túróba, hal- és tojásételekbe, de még levesbe is.

A Kínában és a Japánban elterjedt bordás kel (vagy pak choi, bok choi) termesztése is megoldható a kertünkben, és érdemes minél többet fogyasztanunk is belőle. Leves, főzelék, köret, szárítmány és savanyúság is készíthető ebből a zöldségféléből, de párolt zöldségkeverékbe is beilleszthető. A mángoldhoz hasonlóan erős, lédús levélnyelét és levelét fogyasztjuk.

Bordás kel

Fény- és vízigényes növény, a kora őszi fagyokat még elviseli, de a téli időjárást nem bírja ki. Márciusban vethetjük, ezt követően nagyon gyorsan kicsírázik. Évközben folyamatosan lehet szedni az 50-60 cm-es növényeket.

Rendhagyóan ebben a hónapban már a fűszernövények is szerepelnek, és közülük a lestyánt beszéljük ki kicsit bővebben.

Lestyán

Az Európa-szerte elterjedt lestyánt ősidők óta termesztik fűszernövényként, ugyanis mind a gyökere, levele és magja egyaránt felhasználható fűszerezés céljával. A gyógyászatban is régóta alkalmazzák vizelethajtó hatásának köszönhetően.

A bordás kelhez hasonlóan fény- és vízigényes, valamint fagyérzékeny. Alacsonyabb hőmérsékleten (4-5 oC-on) csírázik, ehhez késő ősszel kell elvetnünk a magokat szépen előkészített ágyásban. Melegebb fekvésű helyen termesztve magasabb illóolaj-tartalma lesz. Palántáról szaporítható. Leveleit nyár elején és ősszel szedhetjük, lehetőleg szakaszosan takarítsuk be, ne egyszerre!

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Muslicák a tárolóban? - Így oldjuk meg házilag, olcsón!

2022. november 10. 05:38

A sok betárolt zöldség a tárolóban finom csemegeként még ilyenkor, ősz vége felé is veszélyben van a muslicák miatt.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.