Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Április

Agrofórum Online

Az április nagyon izgalmas hónap a kerti szezon szempontjából: nemcsak a zöldségek és gyümölcsök, de már a fűszerek között is találunk szezonális fajtákat. Lássuk, milyen idényszerű finomságok kerülhetnek az asztalra ebben a hónapban!

Azontúl, hogy minden hónapnak összeállítunk egy táblázatot, abban a szezonális fajokkal és fajtákkal, még közelebbről megismerkedünk két-hármójukkal bővebben is, hátha a következő szezonban vetni vagy palántázni is lesz kedvünk őket.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban pedig a rukkolával, a spárgával és a kivivel. Áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel.

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Bordás kel (pak choi), kínai kel, karalábé, zeller, endíviasaláta, fejes saláta, madársaláta, rukkola, vörös cikória (radiccio), spenót, sóska, snidling (metélőhagyma), újhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, hónapos retek, petrezselyem, sárgarépa, burgonya, bab, zöldborsó  Alma, körte, dióLestyán, bazsalikom

A zöldségek közül a bordás kellel és a metélőhagymával ismerkedünk meg.

A metélőhagyma Bálint gazda szerint az egyik első növény, ami a veteményesbe szokott kerülni. Snidlingként vagy pázsithagymaként is találkozunk vele. Problémamentesen termelhető a kertünkben, hiszen árnyék- és hidegtűrő, de sok vizet igényel vetés után és tavasszal, az intenzív növekedési időszakban. A tápanyagokkal jól ellátott talajokat bőségesen meghálálja.

Snidling vagy más néven metélőhagyma

Ez az évelő, hagymás növény a liliomfélék családjába tartozik, és a vöröshagymához hasonló, föld alatt növő hagymáiról nő minden évben ki. Egyenes, felálló, hengeres hagymaleveleit fogyasztjuk, amelyek csoportosan kelnek ki, és tavasztól őszig nőnek. Számos fajtája ismert, nálunk egy finomabb levelű, 20-30 cm magasra növő fajta terjedt el. Június elején hozza lilás színű, méhcsalogató gömbvirágzatát.

Amikor ollóval “szüretelünk”, akkor minél mélyebben vágjuk le. Díszítésre és ízesítésre egyaránt használhatjuk, íze hasonló a vörös- és fokhagymáéhoz is. Apróra vágva, nyersen szokták fogyasztani. Nem szabad főzni, mert az íze és a zamata is elillan. Keverhetjük mártásokba, krémsajtokba, túróba, hal- és tojásételekbe, de még levesbe is.

A Kínában és a Japánban elterjedt bordás kel (vagy pak choi, bok choi) termesztése is megoldható a kertünkben, és érdemes minél többet fogyasztanunk is belőle. Leves, főzelék, köret, szárítmány és savanyúság is készíthető ebből a zöldségféléből, de párolt zöldségkeverékbe is beilleszthető. A mángoldhoz hasonlóan erős, lédús levélnyelét és levelét fogyasztjuk.

Bordás kel

Fény- és vízigényes növény, a kora őszi fagyokat még elviseli, de a téli időjárást nem bírja ki. Márciusban vethetjük, ezt követően nagyon gyorsan kicsírázik. Évközben folyamatosan lehet szedni az 50-60 cm-es növényeket.

Rendhagyóan ebben a hónapban már a fűszernövények is szerepelnek, és közülük a lestyánt beszéljük ki kicsit bővebben.

Lestyán

Az Európa-szerte elterjedt lestyánt ősidők óta termesztik fűszernövényként, ugyanis mind a gyökere, levele és magja egyaránt felhasználható fűszerezés céljával. A gyógyászatban is régóta alkalmazzák vizelethajtó hatásának köszönhetően.

A bordás kelhez hasonlóan fény- és vízigényes, valamint fagyérzékeny. Alacsonyabb hőmérsékleten (4-5 oC-on) csírázik, ehhez késő ősszel kell elvetnünk a magokat szépen előkészített ágyásban. Melegebb fekvésű helyen termesztve magasabb illóolaj-tartalma lesz. Palántáról szaporítható. Leveleit nyár elején és ősszel szedhetjük, lehetőleg szakaszosan takarítsuk be, ne egyszerre!

Kapcsolódó cikkek:

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Ökológiai sövény – a fenntartható, fajgazdag kert élő védőfala

2025. november 11. 05:40

Az ökológiai sövény kialakításához különböző időben virágzó, különböző terméseket hozó, lombhullató és örökzöld cserjéket kell kombinálni.

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13. 04:38

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

Természetes bevonatok segíthetnek az élelmiszer-pazarlás csökkentésében

2021. május 16. 04:38

A termékvédelem egyik módszere olyan bevonatok alkalmazása, amelyek hosszabb távon megakadályozzák a vízveszteséget, és lassítják a betakarítást követő bomlási folyamatokat, így meghosszabbítják a termékek eltarthatóságát.