Ház, táj

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június

Agrofórum Online

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Ebben a hónapban pedig a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával ismerkedünk meg.

Júniusban még jobban kibővül a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még. Továbbra is vessük vigyázó szemeinket a fűszerkertre is, mivel szárításra és azonnali felhasználásra is szüretelhetünk. (A fűszernövények gondozásával és fűszerként történő felhasználásukkal a Legyen saját fűszerkertünk című cikksorozat foglalkozott.)

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Burgonya,
Csicsóka,
Paradicsom,
Brokkoli,
Cékla,
Endívia,
Édeskáposzta,
Fejes saláta,
Jégsaláta,
Rukkola,
Madársaláta,
Rebarbara,
Mángold,
Fekete retek,
Fokhagyma,
Lilahagyma,
Snidling (metélőhagyma),
Újhagyma,
Vöröshagyma,
Hónapos retek,
Karalábé,
Karfiol,
Kelkáposzta,
Kínai kel,
Lila káposzta,
Pak choi (bordáskel),
Radicchio (vörös cikória),
Sárgarépa,
Sóska,
Spenót,
Uborka,
Zöldbab,
Zöldborsó
Alma,
Cseresznye,
Meggy,
Egres,
Fekete ribizli,
Földi eper,
Málna,
Ribizli
Bazsalikom,
Kapor,
Menta,
Petrezselyem-zöld

A fekete ribizli vagy fekete ribiszke számos fajtáját sikeresen termeszthetjük a hazai kertekben. Bár a talajjal és a fényviszonyokkal szemben kevésbé igényes ez az 1-1,5 méter magasra növő, dús bokorrá nevelhető növény, mégis a legjobban a termékeny, jó vízgazdálkodású, kevésbé kötött talajt és a napos fekvést kedveli. Nagyon fontos, hogy minden télen erősen meg kell metszeni, egészen a talajig visszavágva az idősebb vesszők harmadát.

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas

Ültetését ősztől tavaszig ütemezhetjük, ekkor azonnal vágjuk vissza az összes ágát 5 cm-rel a talaj fölött, így segítjük a következő évi hajtások növekedését. Erre azért van nagy szükség, mert a fekete ribiszke a fiatal vesszőkön terem, így biztosíthatjuk a gazdag termést. Mivel tápanyag- és vízigényes növény, tavasszal érett trágyával mulcsozzuk, és rendszeresen öntözzük!

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas. Szedéskor érdemes fürtökben szedni. Jellemzően minél később szedjük le a termést, annál édesebb lesz. Egyes fajták termése alapból is elég édes a friss fogyasztáshoz, míg másokét jobb lekvárként vagy süteménybe sütve fogyasztani.

Radicchio, azaz a vörös cikória

A vörös cikórát Olaszországban termesztik országszerte, ezért is használják még sok helyen a növény olasz nevét is (radikkió vagy radicchio). Ennek a salátafélének lilásvörös és fehér színű levelei kemények, ropogósak és enyhén borsos ízűek. Zöld színű fedőlevelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, de ezt mindig előzetesen eltávolítják, mielőtt a boltokba kerülne.

A radikkió a csodás, színes megjelenését egy különleges termesztési technikának köszönheti: lilásvörös árnyalatú levelei ugyanis úgy alakulnak ki, hogy a termesztés során kevesebb napfényt engednek a növényre jutni. A fedőlevelek eltakarják a belső leveleket, így a napfény nem jut át rajtuk. A fedőlevelek alatt a klorofill lebomlik, és helyette a vörös színanyag, az intibin lesz az uralkodó színanyag.

Olaszországban szigorú szabályok vonatkoznak a különböző radikkió-fajták termesztésére

A vörös cikóriával rokon endívia salátával szembeni előnye az, hogy levelei kissé lágyabb ízűek, kevésbé kesernyések. Nyersen és főzve-párolva-pirítva egyaránt fogyaszthatjuk. Ha a leveleket lemossuk, leszárítjuk és zacskóba téve tároljuk, akár egy-két hétig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, illetve folsavat, ezen kívül alacsony kalóriatartalma (mindössze 25 kcal/100 g) miatt ideális választás az egészséges étrend részeként salátákba.

Szigorú olaszországi termesztésének érdekessége, hogy sikerült olyan szinten szelektálni az egyes városok környékén termesztett vörös cikóriát, hogy a fajtákat a városok neveivel látták el (pl.: Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Verona).

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan előzzük meg a madarak ablaknak ütközését?

2024. december 15. 05:40

Télen fokozottabb a veszélye annak, hogy a kistestű, környezetünkben élő és telelő madarak nagy erővel nekirepülnek a házon lévő üvegfelületeknek. Egy kis odafigyeléssel ennek elejét tudjuk venni, lássuk, mit tehetünk!

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Mi a teendő, ha nálunk áttelelő fehér gólyát láttam?

2024. december 5. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is több bejelentést kapott itthon maradó fehér gólyákról. Miért maradnak télen is nálunk? Mit kell tennünk, ha látunk egy madarat?

Hogyan történik a fák injektálása?

2024. december 3. 05:40

Egyáltalán, mit jelent az injektálás? Mi a célja az eljárásnak? Milyen előnyei vannak a permetezéssel szemben, és mik a legfontosabb szabályai?

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.