Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek – (Kukoricavetés 1.)

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek – (Kukoricavetés 1.)

Agrofórum Online

Lassan közeledik a tavaszi kapásnövények vetésének ideje. A precíziós technológiák egyik központi növénye a kukorica. Többféle technológiát, kísérletet tervezünk elvégezni az idei évben, ezek előkészítéséről, tervezéséről és a tervezett értékelésről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Több úton indultunk el

Azokban a táblákban, ahol a tápanyag-kijuttatást differenciáltan végezzük, első lépésként a zónákat alakítottuk ki. A zónák lehatárolásához összegyűjtöttük a rendelkezésre álló adatokat a hozamtérképekből és a műholdfelvételekből. Az adatok kiértékelése után kialakítottuk a táblán belüli kezelési egységeket, amelyekhez a reprezentatív talajminták laboreredményei alapján megalkottuk a kijuttatási tervet.

1. kép: Menedzsment zónák a talajmintavételi útvonalakkal

2. kép: Talajminta kódszámmal

Azokra a területekre, ahol tavaszra már „csak” a nitrogén kijuttatása maradt hátra, oda nitrogénműtrágyát, ahova foszfor és kálium kijuttatása is hátra volt még, oda komplex műtrágyát szórtunk, amelyekhez elkészítettük a VRA (variable rate application: változó mennyiségű kijuttatás) térképeket. Saját tapasztalataink és a rendelkezésre álló adatok alapján ezen felül megalkottuk a differenciált tőszám kijuttatási térképeket is.

Fontos volt a tudatos tervezés és a talajvizsgálat megfelelő ütemezése, hogy már az első műtrágyaféleség szórása előtt legyen idő elkészíteni a kijuttatási térképeket. Január száraz napjai alkalmasak voltak arra, hogy kézi mintavétellel pár nap alatt az összes zónából levegyük a talajmintákat, majd a laboratórium kb. két hét után már küldte is a bővített vizsgálatok eredményeit.

3. kép: Műtrágya differenciált kijuttatása kukorica alá

Tőszám meghatározása

A kukorica esetében egyre gyakrabban foglalkoznak tőszám reakció vizsgálatokkal, tőszámdifferenciálással. Az ideális tőszám megállapításához sok évnyi tapasztalat szükséges, jól kell ismerni az egyes hibridek tulajdonságait, reakcióit a tőszámváltoztatásra. Talán magától értetődő ezek alapján, hogy a kiválasztott hibridekre a legpontosabb ajánlást a nemesítő házak tudják meghatározni. Ennek értelmében két nemesítő ház volt/lesz a segítségünkre, akik két módszer mentén adnak ajánlást a táblán belüli változtatott tőszámra.

4. kép: Szervesanyag-tartalom térkép. Kék színtől a pirosig növekvő értékeket jelez

Az egyik módszer a távérzékelés adatain alapul, némi termelői információval kiegészítve. Ebben az esetben a termelőnek csak az előveteményre és a tervezett termésre vonatkozó adatokat kell megadnia.

A másik módszer a talaj paramétereit veszi figyelembe. A termelő részéről a talajtulajdonságokat (textúra és szervesanyag) reprezentáló térkép kell a tábláról, ahhoz, hogy a tőszámtérkép elkészíthető legyen.

5. kép: EC térkép

Ellenőrzés

Különböző táblákban, különböző nagyságrendekben mind a három fentebb felvázolt lehetőséget kipróbáljuk, értékeljük a vegetáció alatt is, majd betakarításkor a hozamtérkép segítségével konkrét adatok birtokában elemezhetjük ki az egyes modellek sikerességét.

A kísérleti és kontroll területek összehasonlításával nem várunk a betakarításig, több paramétert is tervezünk már a vetéstől kezdve figyelni, összehasonlítani. Ilyenek pl. a vetőgép munkájára vonatkozó információk, úgymint pl. a vetésmélység, a tőtávolság, illetve a kivetett tőszám. Az állományok monitorozását drónnal, illetve műholdképek alapján fogjuk végezni.

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

A következő bejegyzésben a téma folytatásaként a tőszámtérképeket mutatjuk be, illetve a vetésről és az azt követő munkálatokról fogok beszámolni.

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

2019. március 14. 10:51

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Változásban a jövő

2018. szeptember 14. 06:02

A technológiai fejlődés teljesen állva hagyta az agronómiai fejlesztést. Most hiányoznak azok az input agronómiai információk. Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Megtudtuk, mi alapján választanak robotpilóta rendszert az eredményes gazdálkodók!

2019. március 4. 08:48

A robotpilóta rendszer nem kis beruházás, melyet hosszas döntés előkészítés előz meg. Szembe kell állítani a rendszerrel elérhető hasznot, előnyöket a beruházás költségével és a mérlegnek mindig a jó irányba kell billennie!