Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek – (Kukoricavetés 1.)

Kukoricavetést megelőző gondolatok, tapasztalatok, tervek – (Kukoricavetés 1.)

Agrofórum Online

Lassan közeledik a tavaszi kapásnövények vetésének ideje. A precíziós technológiák egyik központi növénye a kukorica. Többféle technológiát, kísérletet tervezünk elvégezni az idei évben, ezek előkészítéséről, tervezéséről és a tervezett értékelésről szeretnék pár gondolatot megosztani.

Több úton indultunk el

Azokban a táblákban, ahol a tápanyag-kijuttatást differenciáltan végezzük, első lépésként a zónákat alakítottuk ki. A zónák lehatárolásához összegyűjtöttük a rendelkezésre álló adatokat a hozamtérképekből és a műholdfelvételekből. Az adatok kiértékelése után kialakítottuk a táblán belüli kezelési egységeket, amelyekhez a reprezentatív talajminták laboreredményei alapján megalkottuk a kijuttatási tervet.

1. kép: Menedzsment zónák a talajmintavételi útvonalakkal

2. kép: Talajminta kódszámmal

Azokra a területekre, ahol tavaszra már „csak” a nitrogén kijuttatása maradt hátra, oda nitrogénműtrágyát, ahova foszfor és kálium kijuttatása is hátra volt még, oda komplex műtrágyát szórtunk, amelyekhez elkészítettük a VRA (variable rate application: változó mennyiségű kijuttatás) térképeket. Saját tapasztalataink és a rendelkezésre álló adatok alapján ezen felül megalkottuk a differenciált tőszám kijuttatási térképeket is.

Fontos volt a tudatos tervezés és a talajvizsgálat megfelelő ütemezése, hogy már az első műtrágyaféleség szórása előtt legyen idő elkészíteni a kijuttatási térképeket. Január száraz napjai alkalmasak voltak arra, hogy kézi mintavétellel pár nap alatt az összes zónából levegyük a talajmintákat, majd a laboratórium kb. két hét után már küldte is a bővített vizsgálatok eredményeit.

3. kép: Műtrágya differenciált kijuttatása kukorica alá

Tőszám meghatározása

A kukorica esetében egyre gyakrabban foglalkoznak tőszám reakció vizsgálatokkal, tőszámdifferenciálással. Az ideális tőszám megállapításához sok évnyi tapasztalat szükséges, jól kell ismerni az egyes hibridek tulajdonságait, reakcióit a tőszámváltoztatásra. Talán magától értetődő ezek alapján, hogy a kiválasztott hibridekre a legpontosabb ajánlást a nemesítő házak tudják meghatározni. Ennek értelmében két nemesítő ház volt/lesz a segítségünkre, akik két módszer mentén adnak ajánlást a táblán belüli változtatott tőszámra.

4. kép: Szervesanyag-tartalom térkép. Kék színtől a pirosig növekvő értékeket jelez

Az egyik módszer a távérzékelés adatain alapul, némi termelői információval kiegészítve. Ebben az esetben a termelőnek csak az előveteményre és a tervezett termésre vonatkozó adatokat kell megadnia.

A másik módszer a talaj paramétereit veszi figyelembe. A termelő részéről a talajtulajdonságokat (textúra és szervesanyag) reprezentáló térkép kell a tábláról, ahhoz, hogy a tőszámtérkép elkészíthető legyen.

5. kép: EC térkép

Ellenőrzés

Különböző táblákban, különböző nagyságrendekben mind a három fentebb felvázolt lehetőséget kipróbáljuk, értékeljük a vegetáció alatt is, majd betakarításkor a hozamtérkép segítségével konkrét adatok birtokában elemezhetjük ki az egyes modellek sikerességét.

A kísérleti és kontroll területek összehasonlításával nem várunk a betakarításig, több paramétert is tervezünk már a vetéstől kezdve figyelni, összehasonlítani. Ilyenek pl. a vetőgép munkájára vonatkozó információk, úgymint pl. a vetésmélység, a tőtávolság, illetve a kivetett tőszám. Az állományok monitorozását drónnal, illetve műholdképek alapján fogjuk végezni.

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

A következő bejegyzésben a téma folytatásaként a tőszámtérképeket mutatjuk be, illetve a vetésről és az azt követő munkálatokról fogok beszámolni.

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Optimális vetés talajszkenner alkalmazásával

2018. március 20. 06:47

A SmartFirmer képes felmérni és térképezni a talaj szervesanyag- és nedvességtartalmát, valamint a növényi maradványok mennyiségét.

Precíziós fejtrágyázás

2018. április 24. 06:20

Az Isaria Fritzmeier növényszenzor segítségével lehetőségünk adódik kalászos és kapás szántóföldi kultúrákban aktuális igény szerint, valós idejű, helyspecifikus tápanyag-ellátásra.

Az AGCO és a CNH is partnerek az új digitális projektben

2018. április 9. 09:01

A dolgok internete (IoT) magában rejti azt a lehetőséget, hogy megnövelje a mezőgazdasági hatékonyságot, de a különböző traktor- és gépgyártóktól származó termékek jelenleg “nem beszélik” mindig ugyanazt a nyelvet, tehát nem képesek digitális információ-cserére.

Senki ne vegyen permetező drónt!

2019. március 12. 13:47

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.