Életmód, gasztronómia

Paprikás krumpli

Agrofórum Online

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Nálunk legalábbis ez a szent háromság, ha magyaros ételekről van szó. Persze mindig akad egy kis lecsó a kamrában, de nagy szerencse, hogy a paprikás krumpli a köztes időben is bármikor bevethető.

Mindenkinek megvan a maga tökéletes paprikás krumpli receptje, nálunk legtöbbször így készül, de van, amikor fokhagyma és/vagy kömény is kerül bele. A család egy része magában eszi, van, aki kolbásszal, és van, aki tejföllel.

Paprikás krumpli – fotó: Kis-Varga Judit

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5-6 dkg sertészsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 teáskanál őrölt piros paprika
  • 1-1 kockára vágott paprika és paradicsom

A megtisztított hagymát apróra, a paprikát és paradicsomot kockákra, a burgonyát hasábokra vágjuk. A zsíron a hagymát sárgásra pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, és rászórjuk a paprikát. Elkeverjük, pici vizet öntünk rá, hozzáadjuk a feldarabolt krumplit, paprikát és paradicsomot, sózzuk, és még pár dl vizet adunk hozzá. Közepes lángon puhára főzzük. (Ha kolbász is kerül bele, akkor azt akkor kell hozzáadni, amikor már majdnem jó a krumpli.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Coca-Cola új ízzel rukkol elő

2025. január 29. 17:10

A Coca-Cola új üdítőszériája nosztalgikus ízen alapszik. A termék várhatóan egy évig lesz elérhető a polcokon.

A hét legjobb takarítási trükk

2025. január 27. 12:10

A #CleanTok-on takarítási tippeket osztanak meg az emberekkel. Vannak közöttük olyanok, amelyek mindannyiunk számára hasznosak lehetnek.

Sós borok, sós pálinkák a népi gyógyászatban

2025. január 26. 12:10

A „csodaszereket” jobbára gabonából, kukoricából, burgonyából, törkölyből készítették, majd sós vízzel dúsították.

Hogyan fogyasszuk a propoliszt?

2025. január 17. 07:10

A propolisz antibakteriális tulajdonságai csökkentik a szájüregi baktériumokat és segítenek megelőzni a fogínygyulladást, fogszuvasodást és fertőzéseket.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.