A nemes alma (Malus domestica) a világ gyümölcstermesztésében és a gyümölcsfogyasztásában kiemelkedő szerepet játszik. A legjelentősebb mérsékelt égövi gyümölcsfaj, amely mindkét féltekén eredményesen termeszthető. Hazánkban a legnagyobb területen termesztett gyümölcsféle, a gyümölcsfogyasztásunkban szintén jelentős szerepet játszik az alma. Magyarországon a termőterülete 32 ezer hektár, a betakarított éves termésmennyiség 473 ezer tonna (KSH, 2017). Főbb kórokozói, kártevői: alma mozaik vírus, baktériumos gyökérgolyva, tűzelhalás, lisztharmat, varasodás, monília, korompenész, levéltetvek, vértetű, kaliforniai pajzstetű, bimbólikasztó-ormányos, almamoly, araszolók, levélbarkók, nagy farontólepke. Almából több mint 200 feldolgozott élelmiszeripari terméket állítanak elő, például a szűrt és rostos almalét, az almaléből előállított sűrítményt. Az alma termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2014. október 6.
A hazai burgonya termelői ára 26 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a belpiaci gyümölcsfélék kínálatában egyre több, téli tárolásra alkalmas almafajta található.