Címke: Bor

bor

A kerti vagy bortermő szőlő (Vitis vinifera) és számos ismert fajtája a borkultúrában nagy figyelmet érdemel. Az ókor óta ismertek adatok a növény termésének borként való és gyógyászati alkalmazásáról. A KSH adatai szerint 2017-ben 73 437 hektár volt az összes szőlőtermő terület Magyarországon, a termés pedig 529 592 tonna. Hazánk éves bortermelése 3,5-4 millió hektoliter körül alakul. A Hegyközségek  Nemzeti Tanácsa 22 hazai borvidék 58 067 hektár termőterületét tartja nyilván (HNT, 2015). A hegyközségek a bortermelés hivatalos alapegységei. Néhány fajta a fehérborszőlők közül: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Bianca, Ezerjó, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Olaszrizling; a vörösborszőlők közül: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Othello, Medina, Cabernet sauvignon, Zweigelt. A szőlő termesztési technológiájáról, szaporításáról, telepítéséről, metszéséről, károsítóiról, növényvédelméről, valamint a borászattal kapcsolatban érdekes információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.

Kapcsolódó címkék

borászatFrittmann borászatborászati támogatásDubicz Borászat és Szőlőbirtokborászati szakkiállításKoch borászatborászati ágazatBalla BorászatNémet Borászati Intézetszőlőszőlőkombájnszőlőművelésszőlőgyökértetűcsemegeszőlőszőlőtermesztésszőlőültetvényszőlő sárgaságborszőlőAmerikai szőlőkabócaszőlőültetvények szerkezetátalakításaszőlőtelepítésszőlőőrszőlő újratelepítési jogtarka szőlőmolynyerges szőlőmolyszőlőmolyszőlő nemezes gubacsatkaszőlő gyökértetűkékszőlőékköves faaraszolószőlőlisztharmatkígyóaknás szőlőmolyszőlő gubacsatkaSzőlőnemesítésSzőlőfürtSzőlősSzőlő-szaporítóanyagszámvitelről szóló törvényszőlőmagSzőlőalanySzőlőnemesítőSzőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmaszőlővesszőszőlőtőkeKristinus Szőlőbirtokszőlőterméscsemegeszőlő lombtrágyázás tápanyagellátás Tápanyag-megosztásszőlő sorközszőlő levélatkákfehérszőlőszőlővédelemalmaDalmand Zrt.szalmaHinfner KálmánalmavarasodásMagyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai SzervezeteKalmár TibormobilalkalmazásszalmaszecskázóÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácspálmaolajalmamolyalmalevél-aknázómolyalmafazöld alma levéltetűalmalevél-atkaléalmaalmafa lisztharmatalmaültetvényforgalmazásHoneycrisp almaDalmandalmafiloxériaSzabolcsi almadíszalmaalmalisztharmatalmafa vértetűszalmadarázsszalmabálaalkalmazásalmatermelésalmatermesztésipari almaalma keserűfoltosságalma gubacsszúnyogalmaágazatalmalébirsalmaKenessey Kálmánalkalmazottfrissen préselt almaléNFC almaléforgalmazókforgalmazóétkezési almarzisztens almafajtaalmafajtákHonti almatéli fehér kálvil almarétesalmaPónyik almaBőralmazöld almalevéltetűKálmán körtelevélpirosító alma-levéltetűalmatermésűekgépforgalmazásterményforgalmazásalmalé sűrítménypálmaliliomalmapiacőszibarackzöld őszibarack levéltetűhomokháti őszibarack pálinkaszilvaszilvamolySzarvasi Szilvanappoloskaszagú szilvadarázsbábaszilvaÁzsiai datolyaszilvaVirginiai datolyaszilvaLótuszszilvavérszilvaKökényszilvaMarianna szilvaszilvatermésszilvatermesztésszilvarozsdaszilvadarázsszilvaorrú keszegmeggyMagyar Meggytermelők SzövetségemeggylevesmeggybefőttIpari meggycseresznyemeggymeggyfúró ormányosbabérmeggymeggyrázóléipari meggyzselnicemeggy-levéltetűcseresznyeamerikai keleti cseresznyelégyeurópai cseresznyelégyCseresznyelégyfekete cseresznye-levéltetűcseresznyeexportgyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézettojásgyümölcstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadászöldség-gyümölcsegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon Gyümölcs
Agrárhírek / Szőlő-Bor

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28.

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Gyümölcsös pezsgőkkel rukkolt elő a Varga Pincészet

2019. december 10.

A Varga Pincészet Friss Aranymetszés gyümölcsös pezsgő termékcsaládjával jelent meg az idei ünnepekre, amelynek mind a három tagja extra száraz.

Agrárhírek / Szőlő-Bor

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20.

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.